Rossz hírek futószalagon

Hírösszefoglaló
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvonta a lehető legjobb, „Aaa” államadósi besorolást Spanyolországtól csütörtökön a Moody’s Investors Service, amely szerint a spanyol gazdaság növekedési kilátásai gyengék, és ez megnehezíti a költségvetési konszolidációt. A Moody’s az adósságrontáshoz fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a spanyol gazdaság teljesítménye a következő néhány évben, éves átlagban nem fogja meghaladni az egy százalékot. Ez még a gyenge uniós növekedési környezeten belül is lanyha ütem: a hitelminősítő Nagy-Britanniában kétszázalékos, Németországban 1,5-2 százalékos átlagos éves növekedési ütemeket jósol a következő évekre. A leminősítést indokló tényezők között említette a cég a spanyol költségvetési helyzet jelentős romlását. A Moody’s figyelembe vette ugyan, hogy a jövő évre kidolgozott költségvetésben a kormány a GDP-érték hat százalékára korlátozná az államháztartási hiányt, ám a hitelminősítő szerint a jövő éven túli költségvetési konszolidációhoz a kormányzat által eddig beterjesztettnél valószínűleg nagyobb mértékű kiadási reformok kellenek.
Az egyik vezető londoni gazdaságelemző központ, a Capital Economics szerint a Moody’s csütörtöki spanyol adósosztályzat-rontása – valamint az ír bankrendszer konszolidációjával kapcsolatos friss hírek – jelzik, hogy az euróövezeti költségvetési válságnak még messze nincs vége. A ház gyorselemzésében ennek illusztrálására kiemeli Brian Lenihan ír pénzügyminiszter csütörtöki bejelentését arról, hogy az ír bankszektor konszolidációjának költségei az egész euróövezet történetében példátlan szintre, a GDP-érték 32 százalékára duzzaszthatja az idei ír államháztartási hiányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.