Simor fizetése: a kormány nem enged

Hírösszefoglaló
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jean-Claude Trichet európai központi banki elnöknek is megerősítette tegnap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány fenntartja álláspontját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének javadalmazásáról. Mint a tárcavezető az európai uniós pénzügyminiszterek találkozóját követően Brüsszelben újságíróknak elmondta, a Trichet-vel folytatott találkozóján jelezte azt is, hogy a bankelnök függetlenségét Magyarországon a törvények biztosítják. A bérplafon a törvények értelmében a közszféra minden alkalmazottjára vonatkozik, ez alól senki nem vonhatja ki magát – szögezte le Matolcsy György. Elismerte, van annak kockázata, hogy eljárást indítanak Magyarország ellen. Ha az unió jogérvényesítésében ellentétesnek találják a döntést az EU alapokmányával, azt a kormány tiszteletben fogja tartani.
Egy nappal korábban tette meg észrevételeit az EU pénzügyi és gazdasági főigazgatójának levelére a miniszter. Megerősítette, a magyar kormány fontosnak tartja, hogy a közszféra vezetőinek és tisztségviselőinek, így az MNB elnökének havi díjazása kétmillió forintnál ne legyen több. Az MNB elnökének keresete a bérplafon bevezetéséig kiugróan magas volt, több mint negyvenszeresét kereste a hazai átlagnak. A jegybank elnöke kétszer annyit keresett, mint az USA jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve kormányzótanácsának elnöke.
Az Index szeptember 7-én írta meg, hogy az EU felszólította a magyar kormányt, módosítsa a Simor fizetéséről rendelkező új törvényt, ellenkező esetben az Európai Bizottság úgynevezett jogsértési eljárást indít Magyarország ellen az uniós szerződések megszegéséért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.