Szerény, méltó kép Magyarországról

Főleg a hazai állami vállalatok, intézmények helyzetbe hozásával és saját erőforrásból oldja meg a magyar soros uniós elnökséget előkészítő stáb a ránk váró feladatokat, de minden egyéb támogatást is szívesen fogad – mondta lapunknak adott interjújában Robák Ferenc. A koordinációval megbízott kormánybiztos szerint nem lesznek brutális forgalomkorlátozások Budapesten, sem fennakadás Ferihegyen, ahogy az ajándékokat sem túlozzuk el, hanem szerény, de méltó képet sugárzunk Magyarországról.

Balogh Roland
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan az új kormányon kérik számon azt az elvileg külképviseleti ingatlanok eladásából tervezett, ám idén meg nem valósuló 2,1 milliárd forintos költségvetési tételt, amit még a Bajnai-kormány tervezett be. Sikerült-e pótolni ezt a hiányt?
– Az idei felkészülésre szánt 9 milliárd forintból ez az összeg tényleg hiányzik, hiszen a szaktárca csak most jutott el addig, hogy megkezdhesse az értékesítést. Megpróbáltunk rendet tenni a pénzügyekben, így átcsoportosításokkal egymilliárdot sikerült beállítanunk azokra a beszerzésekre, amelyeket ebből a keretből kellett volna elindítani. Ilyen például a diplomaták és a sajtó akkreditációs rendszere, aminek elindítása már az elnökség előtt kötelező dolog.
– Nyárig egyetlen közbeszerzés sem indult el idén, noha a Bajnai-kabinet január 19-i döntési moratóriuma ezeket nem érintette. Milyen sürgős pályázatokat indítottak el?
– Több típusú beszerzésről beszélhetünk, így nyílt, illetve a nemzetbiztonságoz kapcsolódó zártkörűekről, illetve értékhatár alatti egyéb pályázatokról. A takarékosság miatt pedig felhasználjuk a már lezajlott pályázatokat is. Például a gödöllői kastély irodáinak bútorai esetében, ahol egy központosított beszerzés alapján rendezzük be a helyiségeket. Most várjuk a gépkocsiparkkal kapcsolatos pályázatunk eredményét. A szükséges közbeszerzések listáját három hete hagyták jóvá, így ezeket már el tudtuk indítani. A közbeszerzések kapcsán összpárti támogatást élvezünk.
– Korábban volt szó szponzorok bevonásáról. Ez hogyan alakul?
– Szponzorációról az igazán nagyszabású lakossági rendezvények esetében beszélhetünk. A szakmai tanácskozások előkészítésénél ugyanis maximum a kiadványok végén szereplő logókon jeleníthetjük meg támogatóinkat. A nagy autógyártó cégek azonban a tenderkiírás előtt jelezték, alacsony áron nyújtanák szolgáltatásaikat. Egy hazai vállalat pedig felajánlotta, hogy az itthoni és brüsszeli rendezvényeinkre magyarországi forrásából származó ásványvizét ingyen biztosítja. Az ilyen ajánlatokat örömmel fogadjuk.
– A miniszteri értekezletek állandó helyszínéül kiszemelt gödöllői kastély felújítása még folyik. Fogadóképes lesz az épület a kezdésre?
– Az építészek szerint tartható a január 1-jei határidő. Minden szereplővel heti egyszer egyeztetek. Miután a szükséges engedélyeket megszereztük, augusztus 30-án megkezdődött a munka.
– Sokan aggódnak, hogy a konferenciák pluszterhet jelentenek a budapesti közlekedés számára. Mekkora fennakadások várhatók?
– Egyeztettünk a rendőrséggel és a fővárossal is. Noha a delegációk Budapesten laknak majd, az egyetlen forgalmat akadályozó esemény a május végén megrendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozó lehet. Ez olyan rendőri készültséget és konvojmozgást igényel, ami valószínűleg tényleg zavarja Budapest közlekedését. De ez csak egy nap. Az öszszes többit zárások nélkül meg tudjuk oldani.
– Hány vidéki, illetve egyéb fővárosi helyszínnel számolnak?
– A 17 informális miniszteri tanácskozásból egy agrárminiszteri ülést Debrecenben, egy – valószínűleg – távközlésit pedig Balatonfüreden tartunk, a többit Gödöllőn. Mintegy 250, ebből közel kétszáz szakértői szintű konferenciát rendezünk a fél év során. Az események hivatalos naptára decemberre készül el. A kiválasztásnál az volt a koncepciónk, hogy alacsony bérleti díjak mellett magyar állami intézményeket hozzunk helyzetbe. Így helyszín lesz a Néprajzi Múzeum, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Tudományos Akadémia és a Stefánia-palota.
– Hol lesz a delegációkat fogadó kormányváró és kitől béreljük?
– A Magyar Posta Zrt.-nek van egy Ferihegy 2-höz csatlakozó, saját bejárattal rendelkező, kulcsrakész irodaépülete, amit csak 2011 második felében használnának. Tárgyalunk a bérbevételről, hiszen ez kézenfekvő megoldás lenne, és a reptér forgalmát sem lassítaná.
– Milyen magyar tartalommal töltjük meg a fél évet?
– A rendezvények többsége Brüsszelben lesz, ahol az Európai Tanács szervezi és fizeti az eseményeket. Ezekre nagyon nehéz magyar sajátosságokat becsempészni. Ennek ellenére megpróbálkoztunk ezzel. Ezért került sor nemrég a Brüsszelben felszolgálandó magyar borok előválogatására. A tanácsi és bizottsági éttermekben egy-egy magyar hét vagy nap alkalmából magyar ételkülönlegességekhez magyar bort kínálunk. Itthon természetesen hazai borok és ételek lesznek az asztalokon. Emellett az étkezésekhez csatlakozó kulturális programoknál teret adunk a pályakezdő művészeknek. Ami az ajándékokat illeti, a kormány augusztus 11-én döntött a koncepcióról. Célunk a még mai napig élő magyar innováció hangsúlyozása, ami reprezentálja Magyarország mély európai gyökereit. A golyós tollak és a Rubik-kocka esetében is célzunk majd arra, hogy ezek magyar találmányok. Ugyanakkor nem szeretnénk túllőni a célon, nem akarunk túlköltekezni, de a kormány- és államfők egy-egy – az elnökségre tekintettel kedvezményes áron biztosított – mesterien kivitelezett herendi csészepárt kapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.