Szili: Az MSZP-nek vége

Az önkormányzati választást az MSZP összeomlásaként értékelte Szili Katalin, aki  bejelentette, kilép a pártból, és függetlenként folytatja képviselői munkáját annak ellenére, hogy a szocialisták megyei és országos vezetése felszólította, adja vissza mandátumát.

Török László
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szociális Unió néven új párt alakult egy budapesti magánlakásban, 20-25 fő részvételével az önkormányzati választások estéjén. Az elnök Szili Katalin, a szervezet szintén a Szili vezette Szövetség a Jövőért Mozgalom bázisára épülne. A politikus tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette, a szocialisták hét végi súlyos választási veresége az MSZP végét jelenti, ez az eredmény – mondta Szili – túlmegy minden határon. A Baranya megyei pártlistán parlamenti mandátumot szerzett képviselő bejelentette, új baloldali pártra van szükség a szociáldemokrácia nemzeti és szociális hagyományait elhagyó és neoliberális irányba mozduló MSZP-vel szemben. – A választók mellőzték a helyhatósági voksoláson is a szocialista ellenzéket – indokolta döntését Szili, aki szerint a másfél év alatt elszenvedett három választási vereség is mutatja, hogy a szocialista pártvezetők méltatlanná váltak egykori majd két és fél milliós táboruk bizalmára.

*

– Az MSZP mai összeomlása kizárólag a magyarság nemzeti érzéseit és szociális érdekeit mellőző neoliberális politikájának a számlájára írható, egyben annak a végállomása is; nem lehet egyszerre a nyolcmilliós bankelnöki fizetés és a vidéken élő lecsúszottak érdekei mellett kiállni – fogalmazott a politikus. A volt házelnök szerint az általa vezetett új politikai szerveződés a haladó európai értékek, a demokrácia és az ökoszociális piacgazdaság képviselője lesz.
Mesterházy Attila pártelnök és a baranyai MSZP vezetése is arra szólította fel Szili Katalint, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról, mert a megyei listáról jutott be a parlamentbe. Mesterházy szerint politikustársa tévesen értékelte a választások eredményét, emiatt pedig rossz döntést hozott rossz időben. A szocialisták frakcióvezetője kifejtette, Szili döntésével Szűrös Mátyás útját követi. Mesterházy sérelmezte, hogy politikustársa nem személyesen jelentette be elhatározását a frakciónak, bár ő volt az egyik olyan ember, aki a párttól az elmúlt években a legtöbbet kapta, a Horn-kormányban államtitkár, később az MSZP elnökhelyettese és házelnök lehetett. A szocialistáknak egyébként nincs eszközük arra, hogy mandátuma leadására kényszerítsék Szilit, ha ő nem akar lemondani.
Lendvai Ildikó volt pártelnök a Kossuth rádiónak azt mondta, a választók üzenete az, hogy az MSZP-t kell tovább erősíteni. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az MTI-nek így fogalmazott: a volt házelnök az elmúlt évek alatt taposott egy önálló ösvényt magának, amely egyre jobban eltért az MSZP fő irányvonalától.
– Az a dolgunk, hogy sok sikert kívánjunk neki – közölte a szocialista politikus.
Információink szerint az MSZP-frakció meglepetten és indulatosan fogadta Szili bejelentését, amit árulásnak tartanak. Állítólag még azok a politikusok is kiakadtak, akik korábban igen jó munkakapcsolatban voltak a volt házelnökkel. Azzal nem számol a képviselőcsoport vezetése, hogy Szilihez további politikusok csatlakoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.