Tilos megmenteni a devizahiteleseket?

Nincs felhatalmazása a kormánynak a devizahitelesek megmentésére – jelentette ki az MNB alelnöke tegnap a Figyelő Top 200 konferencián. Király Júlia a bankadót és a kilakoltatási moratóriumot is bírálta, ezzel szemben több hozzászóló  az állam szerepének erősítésében látja a kilábalás zálogát.

Hajdú Péter
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A devizahiteleseket nem szabad megmenteni, erre a kormány nem kapott felhatalmazást – jelentette ki a rendezvényen Király Júlia. Az alelnök bírálta a bankadót, is mert annak magas mértéke a válságból való kilábalást lassítja azáltal, hogy a hazai bankszektor 20-25 százalékos jövedelmezőségét 10-15 százalékra veti vissza, s ezzel csökken a pénzintézetek hitelezési hajlandósága. Király Júlia nem értett egyet a kilakoltatási tilalom meghosszabbításával sem, mert az megöli az amúgy is gyenge jelzálogpiacot. Véleménye szerint a korlátozás helyett szociális bérlakásokra lenne szükség, az államnak pedig a jelenlegi tiltás, korlátozás helyett az ösztönzésre, rábeszélésre kellene helyeznie a hangsúlyt a piac szabályozásakor.
Ugyancsak a szabadpiac mellett tette le a voksot Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, aki ugyanakkor szükségesnek tartotta a piac részbeni ellenőrzését. Bojár szerint a szabályozás hibájaként róható fel az, ha a piacon hosszabb ideig van egy olyan ágazat, amelyik tartósan magasabb hasznot rak zsebre, mint a nagy átlag.
Kiss Ulrich jezsuita szerzetes történelmi elemzésen keresztül jutott oda, hogy a reneszánsz óta a tőke magához ragadta a hatalmat, s azóta sincs gazdasági fejlődés pénz nélkül. Jelenleg az állam és a piac focimeccsén az ember játssza a labda szerepét, amin változtatni kell. A kormány jelenlegi feladatát abban látja, hogy a piac szabályozásával a társadalom kívánságainak kielégítésére kényszerítse a piacot. Ez pedig csak akkor várható el, ha létezik egy olyan erős társadalom, amely képes az államot és a piacot is ellenőrizni.
Fodor István, a Bölcsek Tanácsának tagja kifejtette, olyan fordulatra van szükség, amelyben az állam úgy szabályozza a piacot, hogy az olyan társadalmi értékek, mint magas életminőség, oktatás, kultúra, sport érvényesülését elősegítse. Ennek eléréséért a versenyhátrányban lévő hazai vállalkozásokat kell segíteni, de nem a multik ellenében, inkább együttműködésüket kellene ösztönözni.
Stumpf István alkotmánybíró szerint olyan szabályozási rendszerre van szükség, amelyik eléri, hogy a nemzetközi vállalkozások profitjának a lehető legnagyobb része az országban maradjon. A másik oldalról javítani kell a hazai kis- és közepes vállalkozások versenyképességét. Egyszóval meg kell szüntetni a tőke korlátlan érvényesülését, egyensúlyba kell hozni az állam és a tőke hatását a piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.