Tovább dolgozhatnak az adósságszédelgők

Tavaly ősz óta száznegyven ügyvezetőt tiltottak el a cégvezetéstől, egy részük mégis zavartalanul folytatja tevékenységét – állapítja meg az Opten legfrissebb jelentése. A vállalat tapasztalatai szerint nem vagy alig azonosíthatók a cégbírósági nyilvántartásokban a cégbedöntők, ezért továbbra is az adósságszédelgőknek áll a világ.

Hajdú Péter
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb és újabb cégek élén halmoznak fel kifizetetlen számlákat a cégvezetéstől eltiltott ügyvezetők annak ellenére, hogy tavaly ősszel szigorították az adósságszédelgésért járó büntetés mértékét. A gazdasági törvény tavaly szeptemberi módosítása szerint öt évig nem vállalhatnak vezető tisztséget azok a menedzserek, akik adósságot hagynak felszámolt vállalkozásaik után, és a hatóságok által hivatalból megszüntetett vállalkozások első embere is három évi eltiltásra számíthatnak. (Erre az eljárásra akkor kerül sor, ha elérhetetlenné válik egy cég.)
– Mióta törölték a cégnyilvántartásból a cégvezetők lakcímét – vagyis tavaly december 11. óta –, igen nehéz név alapján azonosítani egy-egy vállalkozás első emberét – hívta fel a figyelmet az egyik legfontosabb problémára Ézsiás Tünde, az Opten szakértője. A cégbírósági nyilvántartások ugyan ma már digitálisan is elérhetők, de abban a laikusok nehezen igazodnak el. A szakember tapasztalatai szerint azok a rosszhiszemű cégbűvészek, akik nem is akarják becsületesen működtetni vállalkozásaikat, a hatósági eltiltások után is gátlástalanul alapítanak újabb cégeket, majd azokat viszik csődbe. Még az is előfordulhat, hogy egy több vállalkozás vezetésében érdekelt személy csak az egyik cége bedöntése után kap tiltást, ám közben a többi érdekeltségét gond nélkül vezetheti tovább.
Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint az adósságszédelgők jól bejáratott módszere az, hogy cégük székhelyét, nevét napok alatt megváltoztatják, és vadonatúj vállalkozásként jelennek meg a piacon. S miután a megváltozott cég új jegyzékszámot kap, felderítésük, illetve az ügyvezetők azonosítása igen nehéz. Az így fölépített cégpiramisban hatalmas adósságokat halmoznak föl, s amikor már nagyon meleg a talpuk alatt a talaj, vállalkozásukat bedöntik, vagy ismeretleneknek adják el. A gazdasági törvény tavalyi módosításának éppen az volt a célja, hogy a büntetés mértékének növelésével megszüntesse az adósságszédelgők lehetőségeit, de az Opten véleménye szerint ez nem igazán sikerült. Az igazgató ezért nem könnyítené, hanem inkább nehezítené a cégalapítást.
Bár sem a fővárosi, sem a Pest megyei cégbíróság illetékeseit nem tudtuk elérni, bírósági körökből származó információink szerint van alapja az Opten felvetéseinek. Egy vállalkozás alapításakor az ügyvezetőnek összeférhetetlenségi nyilatkozatot kell tennie, amelyben kijelenti, hogy nincs eltiltva. Ha ezt megteszi, a cégbíróság nem vizsgálhatja annak valóságtartalmát. Ez egyébként is fizikai lehetetlenség lenne, amióta bevezették az egyórás cégbejegyzést. Azt is megtudtuk, hogy amennyiben a vezető hamisan nyilatkozik, büntetőeljárás indulhat ellene. Erre leginkább akkor derülhet fény, ha az adóhivatal vagy valamelyik rendőri, esetleg ügyészségi szervezet felhívja arra a cégbíróság figyelmét. Ha valaki egy gyanús vállalkozás vezetését ellenőrizni szeretné, akkor azt személyesen kérheti a cégbíróságon, amennyiben igazolni tudja, hogy gazdasági kapcsolatban áll a vállalkozással vagy éppen arra készül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.