Ünnepi platform

Ugró Miklós
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szégyen, gyalázat, de a tömegtájékoztatási eszközök nem tartották elemi kötelességüknek, hogy folyamatos és pontos jelentést adjanak a Gyurcsány gründolta platform javára kezdeményezett adakozás állásáról. Most az egész magyarság, határon innen és túl, egy emberként azon aggódik, hogy vajh’ összejött-e a platformalapításhoz szükséges másfél millió forint, esetleg szegény Fletó maga lesz kénytelen hitelezni, hogy ez az ország felvirágoztatásához nélkülözhetetlen organizáció szárba szökkenhessen.
Komoly összeg ez a másfél millió. Gyurcsányék családi kasszájában négy-öt napi kosztpénz, ám az ennél olcsóbb platformokat inkább csak klikknek lehetne nevezni. Persze, most sokan mondhatnák, hogy mostanában más célokra szokás adakozni, s annak a másfél milliónak is lenne jobb helye ebben a katasztrófák sújtotta országban, de az csúnya demagógia lenne, ráadásul a Gyurcsány-féle társulat már a 90-es években megtette a magáét vörösiszap-ügyben. Most előbbre való neki az MSZP „rendszerváltására” hivatott platform világra segítése, főleg, hogy a számára oly kedves történelmi dátum is pont kézre esik. Október 23-a már önmagában jelképezheti egy induló politikai mozgalom szellemiségét. Csak az a kérdés: melyik október 23-a? Mert az 1956-os tömegmegmozdulás eszmei, morális üzenetéből a 2006. október 23-i „rendteremtő” rendőri brutalitás nem vezethető le. A kettő között nincs jogfolytonosság. Nem lehet mindkét eseménysorra a szabadságért, a társadalmi igazságosságért vívott harc fénylő példájaként, vállalandó hagyományaként tekinteni. Ami 2006-ban a kormányzat tudtával, beleegyezésével, utasítására az ünnepelni vágyó, felvonuló, a hatalom ellen protestáló, s mi tagadás, olykor felfordulást is okozó emberekkel történt, az november 4-e szellemét idézte, annak a napnak az öröksége. Akinek szent, tiszteletre és követésre méltó 1956 forradalma és szabadságharca, az a leghatározottabban elhatárolódik attól a módtól, ahogy a kormány az ötvenedik évfordulóról megemlékezett. Márpedig Gyurcsány kifejezetten büszke a 2006. október 23-án történtekre, s benne a saját és a kormánya szerepére.
Ő úgy gondolja, mindent jól csinált aznap, mert mint levelében dicsekszik: akkor követett volna el hibát, ha nem azt az utasítást adja, hogy a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközzel, határozottan, de jogszerűen védje meg a közrendet. Ha valóban ezt az utasítást adta, akkor nincs sok dicsekvésre oka, mert a rendvédelmi szervek magasról tettek bölcs szavaira, s a tv-székház ostromakor semmit nem védtek meg, nemhogy a közrendet, a többi napokon pedig a jogszerűséget hagyták figyelmen kívül. Gyurcsány ennek ellenére elégedett volt velük, megdicsérte, kitüntette őket, következésképpen a kilőtt szemeket, nyomorékká tett embereket, véresre vert, összerugdosott, magatehetetlen áldozatokat, elhurcolt, megkínzott ártatlanokat méltó körítésnek találta az ünnepi megemlékezéshez.
Gyurcsány így értelmezi október 23-át, s vélhetően ezt akarja továbbadni. Nyilván a platformját is ezen a szellemi, erkölcsi alapon kívánja felépíteni, így téve egyértelművé az ő híresen következetes hazafiságát és baloldaliságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.