Vádat emeltek Tátrai Miklós ellen

Vádat emelt a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a sukorói ügy miatt már előzetes letartóztatásban lévő Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatója és bábolnai társa ellen. Budai Gyula miniszterelnöki biztos bejelentette, újabb bábolnai földügy miatt tesz feljelentést.

Dénes Zoltán
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt szeptember 22-én vádiratot nyújtott be a megyei bíróságra a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség az MNV Zrt. volt vezérigazgatójával, illetve a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetőjével szemben. A főügyészség a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetőjét tettesként, az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját felbujtóként vádolta meg – közölte lapunkkal Miskolczi Ivett, a vádhatóság sajtószóvivője. Elmondása szerint a vádlottak által elkövetett bűncselekmény a vonatkozó törvény értelmében kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
*
Az ügyben azért indult nyomozás, mert a ménesbirtok vezetője vélhetően jogcím nélkül utalt át 365 millió forintot az állami kézben lévő és felszámolás alatt álló Bábolna Zrt.-nek. Az ügyészség Medgyaszszay László kereszténydemokrata és Budai Gyula fideszes képviselő tavaly áprilisában tett feljelentése nyomán rendelt el nyomozást.
Budai Gyula, az előző kormány gyanús földügyeinek tisztázására felkért miniszterelnöki megbízott úgy vélte, hogy a pénzt Mezei László, a ménesbirtok tavaly lemondatott vezetője nem önszántából utalta át a Bábolna Zrt. felszámolójának. A politikus arról számolt be, hogy tudomása szerint a nyomozás során kiderült, a pénz egy takarékszövetkezet számláján landolt. Feltételezése szerint a későbbiekben ez az összeg Tátrai Miklósnál kötött ki. Budai hozzátette: mivel az összeget az állami költségvetési tartalékból fizették ki, az átutalásról a Pénzügyminisztérium akkori vezetésének is tudnia kellett. Az ügylet – fejtette ki – nem mehetett volna végbe a pénzügyminiszter aláírása nélkül, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy tudhatta, végül kinek a számlájára került az öszszeg. A politikus rávilágított: a jogcím, amelyre hivatkozva átutalták a Bábolna Zrt. felszámolójának a 365 millió forintnyi közpénzt, azért nem állhatta meg a helyét, mert ugyanezért pár nappal korábban az MNV Zrt. már elszámolt 417 millió forintot a társaságnak. Mivel a ménesbirtok egyáltalán nem állt jogi kapcsolatban a Bábolna Zrt.-vel, máig tisztázatlan a szóban forgó forintmilliók pontos útja.
A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy nem ez az egyedüli bábolnai ügy, amelynek kivizsgálása folyamatban van. Sőt – tette hozzá –, egy újabb feljelentés is várható, mivel a korábban a Bábolna Zrt.-hez tartozó kerteskői gazdaság 480 hektárnyi termőföldjének értékesítésével kapcsolatban eddig nem ismert információk kerültek elő. Budai szerint a föld eladásában közreműködő pályázati bírálóbizottság csak a vagyonkezelő felső vezetésének utasítására, a jogszabályokat megsértve dönthetett a nyertes kilétéről. A két évvel ezelőtt lezajlott ügyletben a vagyonkezelő a bírálat során Cseh László bábolnai önkormányzati képviselőnek adott elővásárlási jogot, aki ilyennel nem rendelkezett.
Az elmúlt napokban a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta Budai Gyulát, hogy megkezdődnek a tanúkihallgatások a bábolnai 240 hektáros állami termőföld privatizálásának ügyében is. A hatóság a Horváth Klárát, Bábolna szocialista polgármesterét is érintő ügyben további iratok beszerzését is indokoltnak látta. A nyomozás befejezésére október közepéig kaptak határidőt. Horváth Klára 2007-ben közreműködött abban, hogy egy 240,7 hektáros állami terület strómanokon keresztül külföldiek érdekeltségébe kerüljön. Közügyre hivatkozva kérte az állami földet kezelő szervezetet, hogy hirdesse meg eladásra a szántóföldet. A terület két helyi lakoshoz került, akik bevallották: csak strómanként működtek közre egy cég megbízásából. Az ingatlanra azóta több mint hárommilliárd forintos jelzálogot bejegyző BIL Park Kft. tulajdonosként lép fel. A földet 227 millióért megvásárló társaság egy ideig nyolcmilliárd forintért hirdette a világhálón.
Budai Gyula emlékeztetett arra, hogy két feljelentés van az ügyészségen, s mindkettő Horváth Klárához, a város jelenlegi polgármesteréhez, volt szocialista országgyűlési képviselőhöz kötődik. Mint mondta, az ügyészségi vizsgálat egy 72 hektáros állami földhöz kapcsolódik, amit vagyonkezelésbe kapott az önkormányzat és idén jogszabályellenesen meghirdetett, ráadásul a legrosszabb pályázatot hozta ki nyertesnek. Emiatt indult az eljárás és ehhez csatolták a korábbi, 240 hektáros terület ügyét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.