Védett bazaltdomb vált tájsebbé

A Ranolder János veszprémi püspök által épített, klasszikus toszkán stílusban készült, emeletes nyári lakot úgy építették át Badacsonyban, hogy eközben védett bazalthegyet bontottak meg, és a köveket átszállították egy másik építkezésre. Ez a tevékenység mindenképpen törvénysértésre utal, a természetkárosítástól a lopásig terjedő bűntettek széles skáláján.

Ludwig Emil
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két riportban számoltunk be a Badacsony déli oldalán lebontott régi épületek helyébe készült, oda nem illő borgazdasági és vendéglátó-létesítmények negatív fogadtatásáról a helybeliek és patrióták részéről. Az 1857-ben épült, védett műemlék Ranolder-villa magánkézbe adásáról, szétbontásáról, aggodalomra okot adó állapotáról lapunk augusztus 28-i számában jelent meg írás. Két építkezés és egy pincészet átalakítása – Laposa Bence Bazaltbor néven futó vállalkozásai – már befejeződött, a feltűnést keltő Római úti borkombinát körüli jogorvoslati ügyek járják a maguk útját, a szőlőhegyi tájba erőltetett „borhotel” használatbavételi engedélyére még nem került rá a pecsét. Ez utóbbitól csupán néhány száz méterre található a Ranolder János veszprémi püspök által épített, szó szerint értve „kibelezett” műemlék. A klasszikus toszkán stílusban készült, emeletes nyári lak „kézművesborászat és palackosbor-tárolás” céljára történő átépítéséhez, a pince körülbontásához és a terület szintjének lesüllyesztéséhez az építtető megkapta az engedélyt az illetékes közép-dunántúli regionális természetvédelemi és műemléki szakhatóságoktól. Megtörtént a földmunka, a felmenő falak statikai megerősítését szolgáló acélmerevítők, támasztékok, vasalt betonkoszorúk is elkészültek.
A sajtó révén országos nyilvánosságot kapott badacsonyi építési ügyekben vizsgálat folyik, a Ranolder-projekt munkálatai nyár eleje óta állnak, a tető lebontása miatt védtelen, esőtől átitatódott, öreg téglafalak ki vannak téve a téli fagy rongáló hatásának. A villa pinceszintjének megnagyobbítása azonban csak úgy volt lehetséges, hogy az épület mögötti hegyoldalt az engedélyezett mélységig lefaragják. A Badacsony tóra tekintő, meredek ormából óvatos becslések szerint is több száz köbméter, csekély részben talajt, túlnyomó arányban bazaltkövet bányásztak ki és hordtak el az építkezők. Mindez a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a legszigorúbb kategóriájú természetvédelmi – különleges tájképi, biológiai, épített és kulturális örökségi, geológiai értékű – területen történt. Hazánkban minden vulkáni eredetű tanúhegy – köztük a Tapolcai-medence bármilyen képződménye – védett geológiai érték. E helyekről már több évtizede – Badacsonyban 1964 óta – központi rendelkezés tiltja a bazalt- és bazalttufakőzetek bárminő kitermelését, elhordását, építés céljára történő felhasználását. A Balaton-felvidéken átalakult gyakorlat szerint csak régi épületek bontásából származó bazaltból lehet építkezni, egyes településeken a fel nem használt, bontott bazaltot megőrzik közcélú felhasználásra, lépcsők, „bástyák”, támfalak, kerítések, járdák, emlékművek készítésére. A szürke kő ára a sokszorosára nőtt.
Az 1997 óta hatályban lévő természetvédelmi törvény megnevezi a földtani értékek megóvását szolgáló tilalmakat, amelyek szerint ezek megrongálása, eltávolítása, a felszíni formációk megváltoztatása nem megengedett, építési engedélyek kiadása esetén is csak a szükséges esetben és a legkisebb mértékben lehetséges. A szóban forgó, magáncélú építkezés aligha tartozik ebbe a kategóriába. Márpedig a Ranolder-villa mögött – az épület „jótékony” takarásában – lévő tájseb szélein, mintegy tíz méter magasságban jól látható a szürke bazaltkövekből szárazon rakott régi bástya – talajvédő támfal – két vége, a közöttük tátongó gödörrel. Mélységéből kiszámítható a kitermelt kő mennyisége. Arról, hogy hová került a kibányászott bazalt, a megkérdezett helybeliek nem tudnak vagy nem akarnak beszélni. Békási Gábor, a nemzeti park területi vezetője megerősítette, hogy a természetvédelmi törvény vonatkozó szabályaival mindenképpen ütközik a kőzet kifejtése, a formáció megváltozása. Ismeri a munkálatok menetét, a rendszeres havi jelentésekben tudatta a felettes hatóságukkal az észrevételeit, azonban éppen a felettes székesfehérvári szakhatóság hagyta jóvá és adta ki rá az engedélyt az építtetőnek. Arra a felvetésemre, hogy a 2009-ben lebontott, Bormúzeumnak nevezett borozó-étterem helyén épült „borhotel” bástyáihoz, kerítéséhez és más külső részleteihez felhasznált kő az alig ötszáz méterre lévő „saját kőfejtőből” származhat, Békási úr azt mondja: az építők tájékoztatása szerint a helyi bontásból származó anyagot hasznosították újra, az épület szerkezete betonból készült. Azzal azonban egyetért, hogy látható a természetes bazaltrétegek magasságával azonos vastagságú, friss törésű, habarcstól tiszta, tehát nem bontott kőanyag a támfalakban, arról pedig neki sincs tudomása, hogy a kibányászott kőzetet hová szállítottak. Ellenőrzési joga nincs, az építtetők kezében ott vannak az ő felettes hatósága által aláírt, lepecsételt engedélyek.
A földtörténeti tanúhegyből kiharapott, „ismeretlen helyre került”, ugyanakkor a közeli építkezésen nagy mennyiségben felhasznált, friss törésű vulkáni kőzet közötti összefüggés mindenképpen, többféle verzióban is törvénysértésre utal, a természetkárosítástól a lopásig terjedő, nem éppen előkelő bűntettek skáláján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.