A lélektan rejtelmei

Olvasónktól
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy élvezettel olvastam Lovas István írását a Böszme öngyilkos ámokfutásáról, különösen azt, hogy a Magyar Nemzet már 2007-ben megjósolta, hogy az MSZP keresheti az utódját (A Gyurcsány-rejtély, Magyar Nemzet, november 11.). Az írás kapcsán eszembe jutott a pojáca másik nyegle pimaszsága is. A magyarországi elnöklátogatás végén, a sajtótájékoztatón Gyurcsány befejezett tényként említette a Táncsics-börtön visszavételét. George Bush kínjában felnevetve csóválta a fejét, de nem utasította rendre a magyar miniszterelnököt. Az esetnek nem lévén külön utóélete, Gyurcsány is és az MSZP is azt hitte, hogy a böszmeséget megúszhatják következmények nélkül. Akkor lett csak nagy álmélkodás és futkosás, amikor kiderült, hogy a Böszmét nem fogadják az amerikai fővárosban.
Hiába mozgattak meg eget és földet, nem és nem, az istennek sem látták szívesen Washingtonban. Pedig posztjának megtartása érdekében égetően szüksége lett volna valami itthon eladható külügyi sikerre. Az eset már-már szánalmas látszatot keltett Tom Lantos halálakor. Az elhunytat érdemei elismeréseként kitüntették, és a díjat Gyurcsány személyesen akarta átadni. Csakhogy a politikai haszonszerzés olyan átlátszó volt, hogy a Lantos család elzárkózott Gyurcsány fogadásától. Akkor Klárával kezdtek el kínlódni, őt akarták kijuttatni, hogy valamit végre fel tudjanak mutatni, de hát a „nagyasszonyra” sem voltak kíváncsiak. Botrányos volt, ahogy a Böszme a saját politikai túlélése érdekében, feláldozva posztja méltóságát, kúszott-mászott, hogy megtarthassa a székét. Nem szeretném alulértékelni Magyarország és annak miniszterelnökének súlyát a világpolitikában, de lássuk be, az Egyesült Államok elnöke és Magyarország miniszterelnöke nincsenek egy súlycsoportban. Ilyen arcátlanság a világ egyik vezető nagyhatalmának fejével szemben megengedhetetlen. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy az Európai Unióban sem látták szívesen a nagy hazudozót, és csak a kötelező összejövetelekre volt hivatalos, akkor végképp érthetetlen az MSZP és a baloldal magatartása. Ahogy Lovas István írja, „Aki csak kicsit is ismeri a lélektan rejtelmeit, tudja, egy megroggyant autokrata esetében nincs visszaút a tekintélyhez…” Mit akar a baloldal? Mit akar az MSZP, és mit akar Gyurcsány néhány pártbéli híve, akik újra a vállukra emelték a Böszmét? Olyan vezetőt akarnak az országnak, akivel csak karanténba kerülhetünk?
És ha már az Egyesült Államok: az idei választások előtt égető szüksége lett volna az MSZP-nek arra, hogy Bajnait hivatalosan fogadják odaát. Csak hát a fentiek miatt erről le kellett mondaniuk.
Végül azért összehoztak egy fotót az Obama házaspárral. Nálam ezért Balázs Péter Nobel-díj-várományos. Hogy mit lejsztolhatott ezért a képért…
Horányi Ödön
e-mail
n
Thomas Mann átirata: Magyarország, vigyázz!
Az elmúlt években folyamatosan a rasszizmus, antiszemitizmus, a fajgyűlölet vádjának bélyegét akarja rásütni a politikai közbeszédben magát balnak nevező oldal a jobboldalra.
Ez a boszorkányüldözés még akkor sem szűnt meg, amikor az ember reménnyel telve fellélegzett, hogy jöhet végre egy új korszak, amikor összefog minden tisztességes erő, békét és nyugalmat óhajtó ember egy jobb élet, társadalmi közérzet megteremtéséért. Gyurcsány azonban nem nyugszik, tovább ágál.
A bukott miniszterelnök hatalmi tébolyában képtelen megérteni, hogy az ő ideje lejárt. A napokban maga köré gyűjtött néhány úgynevezett értelmiségit, pár száz megtévesztett, megvezetett, vele szimpatizáló hívét, és gyűlölettől hörgő hangon nekirontott az új, legálisan megválasztott, legitim kormánynak, személy szerint Orbán Viktornak. Társszónoknak meghívta Ungváry Rudolfot, akinek sikerült az utóbbi idők legmarkánsabb gyűlöletbeszédét elmondani, ezzel saját magát is minősítve, mint ahogyan ezt Gyurcsány Ferenc is tette őszödi beszédében. Tudjuk: a stílus maga az ember. Ezek az urak demokratának deklarálják magukat, sőt Gyurcsány egy tévériportban ködösen fogalmazott, amikor is „nyugatias” politikusnak vallotta magát. Véleményem szerint őt Nyugaton már régen elzavarták volna a politika színteréről. Fájdalom, hogy itt nálunk még szerepelni van mersze. Állításai ártalmasak, de mérgezi a kutakat az MSZP-n belül is. Így aligha újulhat meg az MSZP, ha továbbra is eltűrik tagjai a leszerepelt Gyurcsány visszatérését.
Gyurcsány rég elvesztette hitelét az egész társadalom szemében, és azt visszaszerezni már nem tudja. Nem kívánom a Gyurcsány-szindrómát, gyurcsányizmust (lásd Szili K.) boncolgatni, elemezni, mindössze arra szeretném felhívni honfitársaim figyelmét, hogy Gyurcsány kirohanásai veszélyesek is lehetnek, ha teret adunk bomlasztó, gyűlöletet keltő és szító politikájának.
Thomas Mann Európát figyelmeztette – ismert Európa, vigyázz! című munkája –, én honfitársaimat szeretném figyelmeztetni, nehogy késő legyen.
Adamek Katalin
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.