A szakrális és a szép

Két kiállítás látható egy időben Szegeden R. Törley Mária szobrászművész alkotásaiból. A Gulácsy Lajos Teremben bronz kisplasztikái, plakettjei, domborművei szerepelnek, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg-termében szakrális műveit, az egyetemes katolicizmushoz kötődő, illetve magyar szenteket ábrázoló alkotásait állította ki.

P. Szabó Ernő
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törley Mária szobrász vagyok. Nem ismerem a lazsálást. Talán azért dolgozom olyan sokat, mert későn, 27 évesen kezdtem a Budapesti Képzőművészeti Főiskolát. 1982-ben végeztem Somogyi József növendékeként. Előtte három évig tanultam Andrássy-Kurta János műtermében. Édesanyám festő volt, családomnak étele és itala volt a zene és az irodalom, talán innen az indíttatás – így kezdi egyik életrajzát Törley Mária szobrászművész, akinek mára köztéren, közintézményekben többtucatnyi alkotása áll.
Szegedhez való kötődése is erős. A Szent István téren áll Korb Flóris építőművészt, a téren álló víztorony tervezőjét ábrázoló büsztje, a hittudományi főiskola nemrégiben restaurált kápolnájában kapott helyet drámai erejű Korpusza és Szűz Máriát a kis Jézussal ábrázoló szobra, a püspökségi egyházművészeti gyűjtemény pedig Szent Gellértet, a csanádi egyházmegye védőszentjét ábrázoló kisplasztikáját őrzi.
A szent lábánál ott hever az a farkas, amelyre egyszer rátalált és meggyógyította (hogy azután az egy szarvasborjú társaságában együtt éljen megmentőjével – milyen szép példázat ez Kárpát-medencei fülek számára!), a Klebels-berg-teremben látható monumentális Szent Gellért érthetően nem ezt a legendát idézi, hanem, Szent István és a Patrona Hungariae alakjával a keresztény hit megerősödését a magyar királyság első évszázadaiban. A művek sorát a kilencvenes évek elején készült Keresztút domborművei indítják, a Keresztelő Szent Jánost, Szent Bernátot ábrázoló egész alakos plasztikák folytatják, s az a két angyal fogja keretbe, amelyek a szobrász Tihanyban rendezett kiállításán is jelen voltak, ugyancsak egyfajta teljességet jelképezve a kiállítótárs Máder Indira kárpitjának két oldalán.
A múlt és a jelen értékeit egyaránt magába foglaló teljesség lebeg a szobrász szeme előtt, igazolják a Gulácsy-teremben látható alkotások is, amelyek között Szent István kisplasztikába formált alakja, (a Sashalmon a millennium alkalmából felállított köztéri szobor változata), a soproni Deák téren álló Kölcsey-szobor vázlata, amely a morális és esztétikai értékek egységében való hitről, magáról az általános emberiről beszél. A szeretteit vagy jeles alkotókat ábrázoló portréi, egész alakos szobrai mellé az egyik oldalon így állítható oda magyarországi Szent Erzsébet szobra, a másikon az emberi test szépségét kifejező aktok, táncoló figurák, az élt szépségét, teljességét a természeti jelenségekkel összekötő motívumok. Az áhítat, a tisztelet érzése azután innen éppen úgy átvezetheti a szemlélőt a világirodalom remekeinek drámai megfogalmazású részleteihez (a ravennai Dante-biennálén 1985-ben nagydíjat kapott Dante a pokol kapujában), mint a profán, az irónia, az abszurd világába (Hommage a Villon, Puck vagy Zuboly a Szentivánéji álom sorozat szereplői közül). Állatfigurákat ábrázoló kiváló kisplasztikái, szerelmes hangszerszobrai vezetik tovább a látogatót a zenei ihletésű plasztikák közé (Papageno és Papagena; Cantata Profana, A fából faragott királyfi), amelyek mindig is R. Törley Mária szobrászatának egyik legfontosabb részét alkották. „Áttetsző, kristálytiszta szerkezetű zene…” – mondja Mozart muzsikájáról a művész, aki mintha csak kulcsot kívánna adni azoknak, akik zenei tárgyú vagy éppen zenei ihletésű szobrai elvont formáit, a dallamokban rejlő szépséget az absztrahált formák rendjével, harmóniájával közvetítő művek titkát kívánnák megfejteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.