A Szűzanya banneux-i jelenései

A franciaországi Lourdes és a portugáliai Fatima mellett a belgiumi Banneux lett kegyhely a keresztény világ számára, mindenekelőtt a Szűzanya jelenései által. Tekintettel arra, hogy a magyar emberek számára Banneux nem annyira ismert zarándokhely, mint Lourdes vagy Fatima, szükségszerű a belgiumi kegyhely megismerése.

Tarics Péter
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában a Szűzanya jelenései (apparitiones) a XIX. században kezdődtek. Először Párizsban, 1830. július 19-én jelent meg a Szűzanya egy szerzetes apácának, Labouré Katalinnak, majd 1858. február 11-én, ismét francia földön, Lourdes-ban, egy szegény molnárcsalád kisleányának, Soubirous Bernadette-nek. A XX. században először Portugáliában, 1917. május 13-án, a három pásztorgyermeknek: Luciának, Jácintnak és Ferencnek, egy kis vidéki faluban, Fatimában. A második világháború előtt a Szűzanya Belgiumban jelent meg, mégpedig először 1932. november 29-én Beauraing-ban, egy vasutascsalád három gyermekének, Voisin Gilberte-nek, Ferdinandának és Albert-nek. Majd ismét belga földön, 1933. január 15-én, egy szegény család kicsi leányának, Beco Mariette-nek egy pici faluban, Banneux-ban. Tény, hogy a Szűzanya jelenései a XX. században megsokszorozódtak. A hívő közösség számára vigasz, remény, erő és biztonság, hiszen a boldogságos Szűz mennybemenetele után sem szűnik meg betölteni üdvösséges feladatát. Szüntelen közbenjár nekünk az üdvösség kegyelméért.
A Szűzanya jelenéseinek megszűnését követően, 1933. március 2-én az egyházmegye főpásztora, Mrg. L. J. Kerkhofs kezdeményezte az egyház által előírt vizsgálatok elvégzését. A püspök nagy tisztelője volt a Szűzanyának, és 1942-ben, majd 1947-ben engedélyezte a „szegények szüzének” tiszteletét. A végső döntést a bizottság 1949 tavaszán hozta meg, a főpásztor 1949. augusztus 22-én hirdette ki a Szűzanya jelenéseinek valódiságát. Felépült a Szent Szűz által kért kápolna, amely a Jelenések kápolnája nevet kapta. Így vált Banneux kegyhellyé, azaz egyházilag elismert és engedélyezett búcsújáró hellyé. Olyan zarándokhellyé, ahová a világ minden tájáról érkeznek különböző nyelvű emberek, hogy segítséget, gyógyulást és oltalmat kérjenek a Szűzanyától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.