Alkotmányellenesnek ítélt különadó

Többszörösen alkotmányellenesnek találta és hatálybalépésének időpontjától megsemmisítette tegnapi nyilvános ülésén az Alkotmánybíróság a 98 százalékos különadóról szóló törvényt. A döntést az alkotmánybírák egyhangúlag hozták meg.

Munkatársunktól
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különadót kellett volna fizetniük a magánszemélyeknek az olyan bevétel után, amelyet a munkavégzésre irányuló jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben szereztek meg, ha a bevétel állami forrásból származott, és öszszege meghaladta a kétmillió forintot. A különadó szabályait az idén január 1-jétől juttatott jövedelmekre, vagyis a törvény október 1-jei hatálybalépését megelőző időkre is alkalmazni kellett volna. A már felvett összegek után október 31-ig kellett befizetni a közterhet.
Az Alkotmánybírósághoz (AB) több mint nyolcvan indítvány érkezett: számos magánszemély, három szakszervezet, egy egyesület és egy országgyűlési képviselő kezdeményezte a törvény alkotmányellenességének vizsgálatát.
A különadóról szóló törvény elfogadása kapcsán augusztus 11-én módosították az alkotmányt. Ez azt tette lehetővé, hogy az állami forrásból származó, jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmeknél a törvény mellőzze a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát.
Az AB megállapította, hogy a különadóról szóló törvény nemcsak a jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmeket adóztatja meg, hanem az olyan jövedelmeket is, amelyek alanyi jogon járnak. Ezekre a törvény az alkotmány új rendelkezése alapján sem terjeszthette volna ki a visszaható hatályt. További hiba a testület szerint, hogy a különadó a jövőben esedékes olyan kifizetéseket is sújtaná, amelyek nem ütköznek a jó erkölcsbe, hanem a közszférából távozóknak rendeltetésszerű joggyakorlás alapján járnak. A jogalkotók a külön mértéket ráadásul teljes elvonásként értelmezték, ezzel megsértették a közteherviselés szabályait. Az AB hangsúlyozta: az államtól a jó erkölcsbe ütköző módon megszerzett jövedelmek alkotmányosan megadóztathatók.
Az egyhangú határozathoz Bihari Mihály, Kiss László, Lenkovics Barnabás és Stumpf István párhuzamos indokolást csatolt. Azaz, a határozat rendelkező részével egyetértett, ám azt a többségi véleménytől részben eltérő érvrendszerrel támasztotta alá.

Maradnak. Mégsem szűnik meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alelnökeinek megbízatása az elnök mandátumának lejártával – döntött az Alkotmánybíróság tegnap. Az indokolás szerint a versenyhivatal elnökének, elnökhelyetteseinek és a versenytanács tagjainak a kormányzati ciklusoktól elválasztott megbízatása a GVH autonómiájának egyik garanciális eleme. Az ezt figyelmen kívül hagyó törvény visszamenőleges hatályú, ami sérti az alkotmányt. Ugyanakkor azt nem tartják az alaptörvénnyel ellentétesnek, hogy a GVH elnökének javasolt személy is kezdeményezheti az elnökhelyettesek kinevezését. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.