Az utcára készül az ellenzék

Orbán Viktor miniszterelnököt és Schmitt Pál köztársasági elnököt is kritizálta az ellenzék a tervezett alkotmánymódosítással összefüggésben, amelyről ma kezdődik vita a parlamentben. Az LMP szerint a javaslat nem a magas végkielégítések miatt született, hanem a magán-nyugdíjpénztári befizetések „lenyúlása” miatt. Ma a Magyar Demokratikus Charta, holnap az LMP demonstrál az „alkotmány védelmében”.

Munkatársunktól
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődik a parlamentben annak a három törvényjavaslatnak a tárgyalása, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be azt követően, hogy az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót. Javaslatai korlátoznák az Alkotmánybíróság hatáskörét úgy, hogy a testület a jövőben ne járhasson el olyan ügyekben, amelyekről nem lehet népszavazást tartani. Lázár ezzel párhuzamosan kiegészítené a népszavazásra nem bocsátható témák körét a járulékokkal is. A Fidesz frakcióvezetője emellett lényegében változatlan formában indítványozta az Országgyűlésnek elfogadni a júliusban már megszavazott különadóról szóló törvényt, amely a magas végkielégítéseket sújtaná 98 százalékos adóval.
A kormánypárt mai frakcióülésén dől el, hogy milyen módosító indítványokat fogadhat be a Fidesz. Elképzelhető, hogy a végkielégítéseket érintő különadó nem érinti majd azokat a közalkalmazottakat, akik több évtizedes szolgálati idővel rendelkeznek. Varga Mihály, a miniszterelnökség vezetője pedig a Hír TV-ben arról az elképzelésről beszélt, hogy az AB a jövőben nem dönthetne olyan jogszabályokról, amelyeket a parlamenti képviselők több mint kétharmada megszavazott.
Az LMP szerint Orbán Viktor „hülyének nézi” a teljes magyar közvéleményt, amikor úgy tesz, mintha az AB megtámadása az indokolatlan végkielégítések visszavételéről szólna. Tordai Bence szóvivő szerint az AB jogkörének csonkítása a jogállam lebontása felé tett lépés. A párt holnap tüntetésre készül a jogállam védelmében. – Nem lehet a jogállam védelméért folytatott küzdelem kulcsszereplője olyan személy, aki pártcélokra használta a rendőrséget és a titkosszolgálatokat, jogszerű tüntetéseket oszlatott fel vagy akadályozott meg, aki alkotmányos kötelessége ellenére nem jelenik meg a parlamenti vizsgálóbizottságok előtt – fogalmazott a politikus Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nevének említése nélkül. A volt miniszterelnök ma a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén demonstrál a „demokráciáért”.
Az MSZP közben a köztársasági elnököt bírálta, aki múlt hét végén szólalt meg az ügyben, kifejtve, az AB is és a parlament is tette a dolgát, ami azt mutatja, hogy Magyarországon működnek az egymástól független demokratikus intézmények. A szocialisták úgy vélik, Schmitt Pál ezzel bebizonyította, hogy elkötelezett pártkatona.
A Civil Összefogás Fórum szerint a kormányzati szándék hoszszú idő után ismét az állampolgárok, a civilek érdekeit jeleníti meg és képviseli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.