Börtönben marad Budaházy

Munkatársunktól
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elsőfokú bíróság határozatáig hosszabbította meg a Fővárosi Bíróság Budaházy Györgynek és társainak az előzetes letartóztatását. A terrorcselekmény és egyéb bűncselekmények miatt indult büntetőügynek tizenhét gyanúsítottja van, de csak Budaházy György, S. József és Sz. Endre van előzetes letartóztatásban. Ismeretes: az ügyészség gyanúja szerint Budaházy György 2007-ben megszervezte és vezette azt a Hunnia Mozgalmat, amely 2007-ben, illetve 2008-ban MSZP-s és SZDSZ-es országgyűlési képviselők ingatlanjai elleni támadásokat kísérelt meg. Ebben a büntetőügyben a tárgyalást még nem tűzte ki a Fővárosi Bíróság. (Budaházyt 2007-ben felmentette alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt a Fővárosi Bíróság, s az ítélőtábla két héttel ezelőtt jogerősen hozott ítéletet, Budaházy egy év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetést kapott.)
Somogyi János, S. József ügyvédje lapunknak elmondta, védence esetében a kényszerintézkedés fenntartását a bűnismétlés veszélye és a szökés, elrejtőzés kockázata miatt tartotta indokoltnak a hatóság. – S. József büntetlen előéletű, ráadásul a terhére rótt cselekmények évekkel ezelőtt történtek, amikor a hatalmon lévő Gyurcsány-kormány megbukott, de közjogilag lehetetlen volt a leváltása. Ez a helyzet mára alapvetően megváltozott – fejtette ki az ügyvéd. Hangsúlyozta: a jelenlegi politikai helyzetben dilettantizmus annak feltételezése, hogy védence bármiféle politikai indíttatású bűncselekményt követne el 2010-ben.
Budaházy, S. József és Sz. Endre is csatlakozott ahhoz az éhségsztrájkhoz, amely szombaton kezdődött. A demonstrációt Budaházy kiszabadításáért a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kezdeményezte, de két jobbikos országgyűlési képviselő, Zagyva György Gyula és Gaudi-Nagy Tamás is részt vesz benne. Toroczkai László, a HVIM alapítója közölte, követelik, hogy szüntessék meg a 2002 és 2010 között „politikai okokból” indított eljárásokat, illetve az elítélteket a köztársasági elnök részesítse amnesztiában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.