Bővülő kábítószerpiac, finomodó módszerek

Nem köthető életkorhoz a kábítószer-fogyasztás, vagyis egyre gyakoribb az illegális anyagok használata a 40. életévüket betöltöttek körében is – egyebek mellett ez derül ki a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja tegnap közzétett jelentéséből. A dokumentum felhívja a figyelmet, hogy egyre kifinomultabbá válnak a kokaincsempészési módszerek, és széles körben elterjedt a házi cannabistermesztés.

Mizsei Bernadett
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában csaknem egymillió fogyasztó részesül kábítószerrel kapcsolatos kezelésben, ami 1993 óta tízszeres növekedést jelent – olvasható a 2010: A kábítószer-probléma Európában című kiadványban. A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő- központja (EMCDDA) szerint a kezelőintézmények azonban még mindig komoly kihívásokkal küzdenek. A heroinfogyasztással öszszefüggő problémák szilárdan tartják magukat, ráadásul a gazdasági visszaesés miatt már a költségvetési megszorítások is valós nehézséget jelentenek.
*
– Míg Európában ma az ellátás nagymértékben biztosított, az ahhoz való hozzáférésben egyenlőtlenségeket tapasztaltunk – nyilatkozta a jelentést bemutató lisszaboni sajtókonferencián Wolfgang Götz. Az EMCDDA igazgatója szerint a kezelésbe lépés akadályai közé tartozhatnak a szigorú felvételi kritériumok, a betegeknek felszámított költségek és a hiányzó emberi, valamint pénzügyi források. Ráadásul a kábítószer-fogyasztás Európában megfigyelt mintázatainak sokfélesége okán az ellátó- intézmények ma az egy évtizeddel ezelőttiekhez képest összetettebb igényekkel szembesülnek.
Nőtt a heroinhasználók köre
Az EMCDDA becslései szerint az EU-ban és Norvégiában élő problémás opioidhasználók – többségében heroinfogyasztók – száma mintegy 1,35 millióra tehető. Az új adatok azt sugallják, hogy a heroinhasználók köre továbbra is bővül. Az 1995 és 2007 közötti időszakban évente 6400 és 8500 között volt azoknak a haláleseteknek a száma Európában, amelyeket a jelentések szerint kábítószer okozta. A kábítószer-fogyasztásból következő halálesetek száma 2003 óta a legtöbb európai országban folyamatosan emelkedett.
Az elhunytak életkora szintén nőtt, amely a tartósan opioidot használók populációjának öregedésére enged következtetni. A becslések szerint az EU-ban minden egyes halálos túladagolásra 20–25, azaz évi 150 ezer nem halálos kimenetelű túladagolás jut. Nemcsak a fogyasztás, de a heroinnal összefüggő bűncselekmények száma is nőtt. Az ilyen bűncselekmények uniós átlaga a 2003–2008 közötti időszakban 39 százalékkal emelkedett. Az intravénás kábítószer-használat ráadásul szorosan összekapcsolódik a kábítószer-fogyasztóknál jelentkező súlyos egészségügyi problémákkal, így a vér útján terjedő fertőzésekkel, például az AIDS-szel, a hepatitisszel és a túladagolással.
– A fertőző betegségek megelőzése az unió fontos közegészségügyi célkitűzései közé tartozik, és a legtöbb tagállam kábítószerügyi politikájában is helyet kap – közölte tegnap az EMCDDA elnöke, Joao Goulao a lisszaboni konferencián. Mint mondta, a számos szomszédos országban jelentkező súlyos, egyre növekvő arányú kábítószer-fogyasztással összefüggő problémák nemcsak az érintett országok számára jelentenek népegészségügyi csapást, de az Európai Unióra nézve is komoly veszélyt képviselnek.
A jelentésből egyértelműen kiderült, a kábítószer-probléma nem életkor kérdése. Európa népessége öregszik, így 2050-re körülbelül negyedét a 65 éves és idősebb korosztály alkotja majd. A tegnap megjelent adatok azt mutatják, hogy az európai kábítószer-fogyasztó populáció szintén öregszik, és az idősebb szerhasználók szükségleteinek kielégítése egyre nagyobb problémát jelent az ellátóintézményeknek. Ez különösen igaz a nyugati országokra, hiszen az Európai Unióban itt zajlott le először a heroin járványszerű terjedése az 1980-as és 1990-es években. A beszámoló a 40 évesnél idősebb kábítószerfüggők szükségleteinek súlyosságát és a rossz életminőségüket emeli ki. Európában az öszszes kezelésre jelentkező kliens közül átlagosan minden ötödik (19 százalék) betöltötte 40. életévét, ugyanakkor néhány országban ez az arány megközelíti a 30 százalékot. A kezelés alatt álló idősebb kábítószer-használók nagy hányada munkanélküli és társadalmilag elszigetelt, továbbá megjelentek már náluk a hosszú távú kábítószer-fogyasztás krónikus fizikai és pszichoszociális következményei, például a májbetegség, a túladagoláshoz kapcsolódó károsodás vagy a depresszió.
Titkos laboratóriumok
Az EMCDDA arra figyelmeztet, hogy a már elterjedt kábítószerek kínálatában és fogyasztásában történt változások, valamint a rekordszámú új szerek megjelenése fokozott mértékben teszi próbára az európai kábítószer-ellenőrzési modelleket. A jelentés rámutat arra is, hogy egyre inkább kifinomulttá válnak a kokaincsempészési módszerek, változik a stimulánsok piaca és széles körben elterjedt a házi cannabistermesztés. Ezenfelül folyamatosan megjelennek az illegális piacon az ellenőrzés alá vont anyagok helyettesítésére szánt „legális”, vagyis még nem ellenőrzött szerek. Az Európába történő kokaincsempészés egyik kifinomult módszere, hogy a kokainbázist vagy hidrokloridot az exportálás előtt különféle hordozókba rejtik – például méhviaszba, műanyagba, ruházatba vagy műtrágyába –, majd az EU határain belül létrehozott titkos laboratóriumokban kivonják. Jelenleg Európában évente körülbelül 1000, kokainnal összefüggő halálesetet jelentenek. Az Egyesült Királyságban 2003 és 2008 között kétszeresére nőtt a kokaint említő halotti bizonyítványok száma. – Európában még mindig túl sokan gondolják úgy, hogy a kokainhasználat a siker és a csillogás viszonylag ártalmatlan kiegészítője – mutatott rá Wolfgang Götz. Az EMCDDA igazgatója arra figyelmeztet, hogy ezzel szemben e kábítószer fogyasztása még alkalmi használat és kis adagok mellett is gyorsan intenzívvé válhat, sőt halált is okozhat. Mintegy 14 millió (15–64 év közötti) európai felnőtt próbálta ki a kokaint életében legalább már egyszer, a múlt évben pedig megközelítőleg négymillióan használták a szert.
Az amfetaminfogyasztás (amfetamin vagy metamfetamin) mértéke Európában – a még mindig stabil fogyasztási tendenciák mellett – összességében továbbra is elmarad a kokainfogyasztás szintjétől. A cannabisfogyasztás mértéke Kelet-Európa egyes részein már eléri vagy meghaladja a nyugati országokban tapasztaltakat. A fogyasztás mértéke néhány kelet-európai országban emelkedni látszik, és egyes esetekben eléri, vagy akár meg is haladja a Nyugat-Európa bizonyos részein megfigyelt előfordulási arányokat. A cannabisnak nemcsak a fogyasztása, a házi termesztése is jellemzőbbé vált. Wolfgang Götz előadásában elmondta, a szervezett bűnözői csoportok ráébredtek arra, hogy mekkora nyereséget hozhat, ha a cannabis nagybani termesztését a kívánt piac közelében folytatják. Az igazgató úgy látja, mindez a városi közösségekben az erőszak és a bűnözés felerősödésével jár együtt, ami a nemzeti és európai bűnüldöző szervek részéről újfajta fellépést tesz szükségessé. A cannabist életében körülbelül 75,5 millió európai próbálta ki, azaz minden ötödik ember a 15–64 évesek körében. A napi vagy közel napi használók számát Európában mintegy négymillióra becsülik. Európa északi és délkeleti részén öt ország, Bulgária, Görögország, Finnország, Svédország, valamint hazánk tűnik ki az összességében állandó és alacsony (9 százalék alatti) fogyasztási szinttel.
Stagnál a hazai drogpiac
A hazai Nemzeti Drog Fókuszpont szerint Magyarországon az egyes kábítószerek kipróbálásának, használatának elterjedtsége stagnálást vagy csökkenő tendenciát mutat. Ezalól egyedüli kivételt a cannabisfogyasztás jelent, amelynek népszerűsége korábban jelentősebb, mára csekély mértékű növekedést mutatott az elmúlt tíz év tekintetében mind a teljes felnőtt lakosság, mind a fiatal felnőttek (18–34 éves korosztály) körében. Hazánkban mintegy félmillió felnőtt próbálta már a cannabist (8,5 százalék).
Az amfetaminfogyasztás miatt kezeltek mintegy negyede intravénásan adagolja a szert, ráadásul egyre fiatalabb korban. A cannabist a „népszerűségi listán” az úgynevezett legális szerek – alkohol gyógyszerrel, az orvosi javaslat nélkül bevett nyugtatók, majd az inhalánsok (szipu, patron, lufi) – követik, és csak ezután következnek a tiltott szerek.
A már ismerteken kívül egyre több új szer jelenik meg a kábítószerpiacon. Az EU gyorsított korai jelzőrendszerén keresztül 2009-ben rekordszámú új kábítószerről tettek hivatalos bejelentést az EMCDDA-nél és az Europolnál. Tavaly a két ügynökséghez 24, idén 31 új pszichoaktív anyagról érkezett hivatalos értesítés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.