Egy hajóban az ellenféllel

Galambos Péter idén harmadik, Varga Tamás tavaly ötödik lett könnyűsúlyú egypárban az evezős világbajnokságon. A két sportoló kiemelkedik a hazai mezőnyből. A következő olimpián, 2012-ben a könnyűsúlyúak egypárban nem, csak kétpárban állhatnak rajthoz. Ha ezen tényeket egymás mellé rakjuk, roppant egyszerűnek tűnik a megoldás: a két versenyzőt össze kell ültetni. Mi több, Galambost és Vargát titkos londoni esélyesnek is előléptethetnénk. Ám a valóság ennél összetettebb és zordabb: a két klasszis ódzkodik a közös munkától.

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Galambos Pétertől tulajdonképpen várni lehetett az új-zélandi vb-n vasárnap szerzett bronzérmet, hiszen a 24 éves evezős korábban az U23-as mezőnyben kétszer világbajnoki ezüstig jutott, győzött az egyetemi „seregszemlén”, idén pedig két világkupán is elsőként ért célba. Éppen ezért először csalódásként élte meg a harmadik helyet, csak később tudott neki örülni, amikor belátta, élete első felnőtt-vb-jén siker a dobogós helyezés. Különösen annak fényében, hogy viszonylag későn, tizennégy évesen ismerkedett meg a sportágával. S ami talán a legfontosabb: az új-zélandi bronz erőt adhat a londoni felkészüléshez. Galambos Péter két év múlva ideális korban, megalapozott reményekkel szállhat vízre a londoni olimpián.
Varga Tamás ismert alakja a sportágnak. Már részt vett az athéni olimpián, ahol Hirling Zsolttal ötödik lett. Egy év múlva pedig világbajnoki aranyérmet ünnepelhettek. Az ezt követő években ettől az eredménytől jócskán elmaradtak, Pekingben csupán a tizennegyedik helyen végeztek. A kudarc után Hirling Zsolt felhagyott a versenysporttal, Varga azonban ma is a nemzetközi mezőny meghatározó tagja, s feltett szándéka, hogy a londoni olimpián maradandót alkosson.
Azt gondolhatnánk, a két embert az Isten is egymásnak teremtette. Az egyiknek hajót kell váltania, a másik új társat keres. Ha előzmények nélkül állna elő ez a helyzet, akkor valószínűleg egyikük sem tépelődne a közös folytatáson. Az azonban nem köztudott, hogy Galambos és Varga az előző idénynek közösen vágott neki – ám külön fejezte be. Két világkupán lapátoltak együtt, de a hetedik és a tizennegyedik hely egyiküket sem győzte meg arról, hogy csakis együtt érdemes versenyezniük. Az együttműködésnek hivatalosan Galambos betegsége vetett véget, de beszédes, hogy idén nem vágtak bele ismét a közös munkába. A hazai válogatón már egymás ellenfeleiként szálltak vízre, Galambos Csepregi Gáborral, Varga Rácz Róbert Bencével indult. Az utóbbi egység nyert, Galambos részben kényszerből váltott szólózásra.
Jövőre viszont újra dublóban kell próbálkoznia, ha ki akarja harcolni a londoni részvétel jogát. Amikor arról kérdeztem, lát-e esélyt arra, hogy Vargával újra egy hajóba üljön, először a tényeket sorolta: – Egypárban közöttünk öt-hét másodperc különbség van az én javamra, a többiek viszont fél perccel elmaradnak tőlünk. Varga erősebb nálam, amit az is mutat, hogy ergométeren rám ver tíz másodpercet, ám ez a különbség a vízen megfordul.
Majd rátért kettejük viszonyára: – Úgy éreztem, hogy a stílusunk nem igazán illik össze, amit ugyan lehet csiszolni, ám tavaly nem békében váltunk el, ami megnehezíti a folytatást. Az evezőstársadalmon belül mindenki tudja, miről van szó, ám nem szeretném kiteregetni a szennyest. Nem tartom valószínűnek a közös munkát, de teljesen nem is zárom ki. Az viszont biztos, hogy én nem fogom kezdeményezni a kapcsolatfelvételt.
Varga Tamásnak igazából csak most, az idény végén lett fontos, hogy társ után nézzen. Tavasszal és a nyár elején Rácz Róberttel versenyzett, ám a remélt eredmények elmaradtak. Az országos bajnokságra aztán meglepetésre régi párjával, Hirling Zsolttal nevezett, s nyertek is. Hirling kacérkodott a visszatéréssel, ám október elején mégis úgy döntött, nem vállalja az olimpiai felkészülést. Varga ismét egyedül maradt. – Kétségtelen, tavaly nem sikerült úgy szerepelnünk, ahogy reméltük, ráadásul konfliktusokkal teli évet zártunk. A magam részéről azt várnám, hogy a szövetség koordinálja a munkát, rég rossz, ha nekünk, versenyzőknek kell egymás kegyét keresnünk – fogalmazta meg a saját álláspontját.
A sportág kissé mostoha viszonyaira utal, hogy jelen pillanatban nincs is szövetségi kapitány. Pedig itt a lehetőség, talán érdemes lenne pénzt, időt és energiát fektetni a munkába. Galambos és Varga külön-külön is megéri a fáradságot, hát még együtt. Hasonló példáért még a vizet sem kell elhagyni. Hat éve Kovács Katalin és Janics Natasa sem cseresznyézett egy tálból, de a közös érdek egy hajóba terelte őket. Az eredményt ismerjük. Galambos Pétertől és Varga Tamástól az olimpiai aranyat, sőt még az érmet sem várhatjuk el, ám azt igen, hogy ne legyenek önmaguk ellenségei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.