Eldobott függetlenség?

Ha a Magyar Nemzeti Bank hisz a függetlenségében, nem foglalt volna állást politikai kérdésben – állítják szakemberek. A legutóbbi kamatdöntési ülésen Simor András jegybankelnök a kormány magán-nyugdíjpénztári intézkedéseit kritizálta. Nem mindegyik tag értett vele egyet a monetáris tanácsban.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők szerint átlépte hatáskörét a Simor András vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor állást foglalt a kormány magán-nyugdíjpénztári intézkedéseivel szemben. Ha ugyanis a jegybank valóban független lenne, akkor nem fejtené ki véleményét politikai kérdésekben, olyan ügyekben, amelyek a monetáris politikától távolabb esnek.
A kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer – még ha nem működik is tökéletesen – képes függetleníteni a nyugdíjrendszert a demográfiai folyamatoktól – ismertette a monetáris tanács hétfői ülése után a testület kormányzati nyugdíjterveket kifogásoló állásfoglalását a jegybankelnök. A járulékalapú állami és a tőkefedezeti magán-nyugdíjpénztári rendszer Simor András szerint együttesen csökkenti a kockázatokat, és stabilabb nyugdíjat ad.
A jegybankelnökkel nem ért egyet Bánfi Tamás, a monetáris tanács tagja, aki nem is szavazta meg emiatt a nyugdíjügyben kiadott állásfoglalást. – Előnyösebbnek tartok egy olyan rendszert, amelyben az állampolgár választhat azzal szemben, amikor szigorúan megszabják, hogy mit tehet – jegyezte meg a Magyar Nemzet kérdésére indoklásul a szakember. Mint mondta, maximálisan egyetért azzal, hogy meg kell nyitni a visszalépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe azoknak, akik a privát társaságokkal szemben azt választanák. Bánfi a Portfolio.hu-nak adott nyilatkozatában ellenszavazatát azzal indokolta, hogy a jövő nyugdíjasainak helyzetét alapvetően az addig zajló demográfiai folyamatok határozzák meg, vagyis a magánkasszák nem képesek függetleníteni a népesség elöregedésének hatásától a nyugdíjrendszert, mint ahogy azt az MNB nyilatkozata tartalmazza. – A kötelező nyugdíjpénztári rendszer drága az egy- vagy kétpilléres vagy az állami rendszeren belül megvalósítandó, tőkefedezetű rendszerhez képest – állapította meg a monetáris tanács tagja. Bánfi Tamás arra is célzott, hogy nálunk a privát kasszák miatt lényegesen magasabb lesz a kimutatott államháztartási hiány és az államadósság.
Az MNB vezetősége nem érzi úgy, hogy az intézmény függetlensége csorbult volna azzal, hogy állást foglalt a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban. Lapunk kérdésére a jegybank kommunikációs osztályán elmondták, hogy a pénzügyi intézményrendszer stabilitása meghatározó fontosságú a monetáris politika számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.