Forradalmi futások

Schirilla György saját bevallása szerint nem igazi sportoló, „csak” amatőr, aki a szeretet jegyében viszi véghez vállalásait, talpal el Rómába a pápához, fut keresztül az országon az 1956-os forradalom tiszteletére  vagy ússza át évente többször a jeges Dunát. „Imádkozz úgy, mintha minden Istenen múlna, s cselekedj úgy, mintha minden rajtad múlna” – ez a hitvallása.

Deák Zsigmond
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kollégámmal már kis ideje állunk Szentendrén a helyi ferences gimnázium kapuja előtt, amikor két fehér pólós, kocogó úriember tűnik fel az utca végén. Lefékez mellettük egy piros furgon, a futók benyúlnak a csomagtartóba, onnan egy szalagokkal ékesített kopjafát, valamint egy magyar nemzeti lobogót vesznek magukhoz, s úgy érnek oda hozzánk. Tíz óra három perckor. Ez azért fontos, mert a napokkal előre lefektetett útvonalterv éppen ezt a pillanatot határozta meg a szentendrei érkezéshez. Úgy látszik, nem- csak a vasútnál első a pontosság (vagy volt valaha), hanem Schirilla Györgynél is, aki ezúttal Mosonmagyaróvárról futott Salgótarjánba az 1956-os forradalom tiszteletére.
Nem először, tizedszer, ráadásul a nógrádi megyeszékhelyen külön feladatként október 23. reggelén ő „lőtte el” a hagyományos ’56-os futóversenyt, ahol stílszerűen 1956 métert kell megtenni. „Rajtoltam már Gyuláról, Kecskemétről is, mindig olyan városból, amelynek kapcsolódási pontja van a forradalmi eseményekhez. Idén Mosonmagyaróváron a Gyász téren, a laktanya mellől, az egykori sortűz helyszínéről százak és a polgármester úr jelenlétében indultam neki az összesen 360 kilométeres távnak, naponta negyven-ötven kilométert tettem meg. Utam során érzékeltem, hogy sokkal nagyobb a társadalmi feszültség, mint korábban, bizonyosan az elszegényedés hatására.” Kötelező program lehetne politikusainknak: fussák körbe az országot, hogy közvetlenül szembesüljenek a rájuk bízott emberek gondjaival…
Schirilla György viszont nem politizál, de a világlátása egyértelmű, amint az a szentendrei ferences gimnáziumban is kiderül. „Itt érettségiztem, s nemcsak én, hanem az édesanyám és az édesapám is, sőt ők itt ismerkedtek össze 1954-ben. Csodálatos emlékeim vannak…” S ezeket nemcsak velünk osztja meg, hanem részben az iskolaudvaron a tiszteletére összesereglett diákokkal, akik láthatólag azonnal a szívükbe zárják a közvetlen stílusú, életvidám sportembert. „Aki szeret ide járni, jelentkezzen! Na jól van! És ki sportol közületek? Ilyen sokan? Helyes! Én is szerettem ide járni, bár oroszul is meg kellett tanulnunk a miatyánkot. Ennek az udvarnak a betonozásában szintén részt vettem!” Utóbbi állítás némi magyarázatot kíván, de ezt a gyerekek már nem kapják meg, hiszen szól a csengő, menni kell az órára, de előtte még egy csinos lány újabb szalagot köt a futó kopjafájára.
„Azért betonoztam, mert megbuktam matekból, s a tanulás mellett a nyáron segédkeznem kellett az itteni munkákban. Aztán persze átmentem” – meséli Schirilla immár a tanáriban, többek között P. Lukovits Milán igazgató atya és Bognár Ferenc igazgatóhelyettes, valamint a hősünket reggeltől Tahiból futva elkísérő, Leányfalun triatlonospalántákat nevelgető jó barát, Szöllősi Ferenc előtt. Előjönnek a személyes vonatkozások, az egykori oktatók, ezért az emlékhullámok közé próbálunk bele-belekérdezni. Például, hogy mikor lépett hosszú távú futásaival és jégúszásaival országos hírnévre szert tett édesapja nyomdokába. „Tizenegy éve, amikor meghalt, átvettem a küldetését. Harmincnyolc voltam, és későn érő típus.” Ám hamar felnőtt a feladathoz, bár a történelem némileg árnyalta a pályafutásukat. Apja többek között Moszkvába futott, ő viszont két éve Rómába, a pápához. „Apám 1967-ben még a nagy októberi szocialista forradalom kapcsán futhatott az orosz fővárosba, akkoriban csak arra lehetett indulni… November hetedikén hetvenötezren fogadtak a Luzsnyiki Stadionban, a Dinamo Moszkva–Dinamo Kijev focimeccs szünetében!”
Azért a pápai látogatás története sem mindennapi, az ötletet az idén 101 évesen (!) elhunyt nagypapa, szintén Schirilla György adta. „Ügyvéd volt, többek között a Mindszenty-perben is védett vádlottakat, olyan korrekten, hogy hosszú ideig kizárták a kamarából. Ő javasolta, hogy amolyan ellensúlyozásképpen apám moszkvai útjára, el kellene futnom Rómába a pápához.” A tisztelettudó unoka azonnal felvette a kapcsolatot a magyar püspöki konferencia titkárával, az ő segítségével írt egy rövid levelet a szentatyának. Két hónapig nem érkezett válasz, a sportember már tűkön ült, majd újabb levelet szerkesztett, s pár nap múlva csöngött a telefonja: „Schirilla úr, ne türelmetlenkedjen, a Vatikán kétezer éves intézmény, mindenre lesz idő!” S lett is, rövidesen pecsétes paksaméta tudatta XVI. Benedek aláírásával, hogy májusban személyes kihallgatáson várja őt Rómában. Ám odáig el is kellett jutni, méghozzá, ugye, futva. „Keményen edzettem, majd nekivágtam a mintegy ezernégyszáz kilométernek. Akadtak holtpontjaim, egyszer majdnem feladtam, annyira fájt a lábam, csonthártyagyulladást kaptam. Leültem pihenni egy patak partjára, s egyszer csak egy követ találtam a lábam alatt. Azóta talizmánként hordom, itt van, nézzétek, szív alakú, benne három ér, mint a valóságban, de lehet szeretet, igazság, béke, avagy atya, fiú, szentlélek… A lényeg, hogy másnapra elmúlt a fájdalom, mehettem tovább. A szentatyának is megmutattam, a kezébe vette, mint ahogy azóta több ezren, tényleg van jótékony hatása. Egy tanítványom egyszer ellopta, de két hét múlva sírva visszaadta, mondván, azóta folyamatosan balszerencse éri! Valószínűleg a Jóisten nekem szánta már 350 ezer éve, amikor keletkezhetett.”
A csodakő tehát Schirillával együtt eljutott Rómába, de az úton egyéb nem várt események is történtek, például a sportember részben feladta lassan három évtizedes vegetáriánusságát. „Óriási fehérjehiánnyal küzdöttem, s Santa Luciában hirtelen megettem egy egész grillcsirkét. Az ottani magyar származású pap, Emilio atya szenzációs kecske- és egyéb húsokat sütött, s folyamatosan traktált: Egyél, Gyurika! Ettem is, aztán már Rómában magyar zarándokok is megkínáltak minket egy halom kolbásszal, egyébbel, amikor látták, hogy kifogytunk az elemózsiánkból.” XVI. Benedekre sem akárkikkel várakozott: „A dán miniszterelnökkel és Luis Figóval ültünk egymás mellett, a világhírű focistával kezet is ráztam. Komoly biztonsági intézkedések fogadtak, a kopjafámat kettévágták, hogy megnézzék, nincs-e benne fegyver, s amikor megvakartam a hónaljamat, két testőr ugrott oda, mert azt hitték, pisztolyt akarok rántani. Ehhez képest a pápa igen közvetlenül fogadott, a magyar szentek életéről és hazánk természeti szépségeiről beszélgettünk. Alig akarta elhinni, hogy az általa is ismert Keglevits atya testvére a keresztapám, miután ez kiderült, nem engedte, hogy búcsúképpen megcsókoljam a gyűrűjét, csak intett és megölelt.”
Schirilla György tehát testben és lélekben megerősödve tért haza – immár autóval – a Vatikánból, itthon pedig jógaoktatói munkája mellett folytatta küldetését, ultrafutásait és jégúszásait. „Mostani ’56-os futásom alatt Győrben fogadott Borkai Zsolt polgármester úr, s megbeszéltem vele, hogy ezen a télen az egyik merülésemet ott végzem el.” Kevesen csinálják utána, mert vagy nem eléggé elhivatottak, vagy a szervezetük alkalmatlan a feladatra. „Tanítványommal, Cserneczky Attilával hat évig nyomtuk együtt a jeges vízben, aztán kiderült, hogy nem megfelelő a vérkeringése, abba kellett hagynia. Aztán el is vesztettem őt, gégerákban, légzési elégtelenségben hunyt el.”
A jóga és életmódtanítványok többsége azért szerencsére megmaradt, sőt, gyarapszik a számuk, a Schirilla családhoz hasonlóan. „Alizka egyéves, anyukájával reggel babakocsiban „kocogva” elkísért a tahi induláskor. Máté hat, Hédike tizenhárom éves, Gyurika pedig már tizenhét, ő a Vácban focizik, nagy gólvágó, bár most eltört a lábujja egy kemény belépő után.” Hogy bármelyikük követi-e majd édesapjukat az extrém sportkihívások területén, még rejtély, de hát a papának is későn jött el az ideje.
A szentendrei pihenőidő viszont hamar elszáll, Schirilla György még megkeresi szülei érettségi tablóját a folyosó falán, majd búcsút int az alma maternek. Fut tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.