Garancia az állam működőképességére

Hírösszefoglaló
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági kabinetjének vezetője az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a jövő évi költségvetésben úgy sikerül biztosítani a pénzügyi stabilitást és garantálni a 3 százalék alatti költségvetési hiányt, hogy közben nem lesznek sem lakossági, sem a vállalkozókat érintő megszorítások. – Mi azt gondoljuk, hogy ez a költségvetés garantálni fogja az állam, tehát a közszolgáltatások, az egészségügy, a közoktatás működőképességét, és eközben Magyarországon a következő évben nem nőni, hanem csökkenni fognak az adók – mondta Rogán Antal.
A KDNP szerint a jövő évi büdzsé beindítja a gazdaságot – közölte a kisebbik kormánypárt az MTI-vel. Külön üdvözlendőnek tartják a határon túli magyarság oktatási-nevelési támogatásának bővülését, a kisiskolák kiemelt segítését, valamint az egyházi intézmények diszkrimináció nélküli finanszírozását.
Az MSZP szerint a jövő évi költségvetés „harácsolásból és a dolgozók, illetve a nyugdíjasok megsápolásából áll” mondta Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatóján. Kifogásolta, hogy a tervezett büdzsé kizárólag a bevételi oldalra összpontosít, és a kiadásoknál nyoma nincs a racionalizálásnak. A közszféra létszámának csökkentéséről Szanyi Tibor elmondta: érezni lehetett eddig is, hogy a kirúgások időszaka még nem ért véget, folytatódik a politikai tisztogatás. Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője az MTI-nek azt nyilatkozta, a büdzsé nem költségvetés, hanem bűvészkedés a számokkal; az állam kiadásai a költségvetés tervezetében döntően pillanatnyi érdekeket szolgálják.
Az LMP szerint a jövő évi költségvetés fő irányai rövid időn belül a harmadik csapást mérik a magyar középosztályra és munkavállalókra. Miközben a párt egyetért a kormány háromszázalékos GDP-arányos hiánycéljával, az ehhez vezető út tekintetében jelentős a szakadék a kormány és az LMP javaslatai között – írta Scheiring Gábor országgyűlési képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A Jobbik úgy látja, hogy a törvényjavaslatban „nem történt meg” a miniszterelnök által ígért forradalmi áttörés, hiszen abban – az adóváltoztatások kivételével – helybenhagyták a korábbi szocialista kormányok megszorító intézkedéseit. Volner János országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a Jobbik fontosnak tartaná, ha a kormány a jelenleg javasolt 64 milliárd forintnál többet fordítana a közfoglalkoztatás helyzetének javítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.