Hamisan vádolt Laborc Sándor?

Munkatársunktól
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Politika és a szolgálatok. Négy évre visszamenőleg átfogó vizsgálat indul az Alkotmányvédelmi Hivatalnál és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál – erősítette meg Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke lapunk tegnapi információját. Elmondta, azt vizsgálják majd, hogyan használhatták politikai célokra a polgári elhárítást az előző kormány idején. Közölte: szerdán kezdték el vizsgálni, hogy a titkos információgyűjtés eszközeinek milyen a szabályozottsága és milyen a gyakorlata, azaz hogy vissza lehet-e vele élni vagy sem. Hozzátette: azért tekintik át a vonatkozó szabályokat, hogy megfelelő védelemben részesüljenek az állampolgárok, és ha szükséges, törvényi szinten is változásokra tesznek javaslatot. (MN)


Hat bűncselekményben lehet érintett Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, amiért halmazati büntetésként magas börtönbüntetésre ítélhetik – nyilatkozta Futó Barnabás, aki az UD Zrt. jogi képviselőjeként jelentette fel hamis vád miatt az elhárítás volt vezetőjét. Közölte, a Budapesti Katonai Ügyészség több feljelentés alapján nyomoz. Szerinte az általuk végig hangsúlyozott hamis vád megerősödött Laborccal szemben, és bizonyítható, hogy az UD Zrt.-t ennek következtében egyértelműen kár érte. Lapunk korábban megírta, hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a katonai ügyészség az elhárítás volt vezetőjét. A nyomozás azért indult, hogy kiderítsék, hogyan jutottak nyilvánosságra olyan hangfelvételek, amelyeket a titkosszolgálat rögzített az UD Zrt. vezetőinek operatív megfigyelése során. Az üggyel összefüggésben a közelmúltban Demeter Ervin (Fidesz) is feljelentést tett, mert szerinte az azóta csődbe ment vagyonvédelmi cég ellen a Gyurcsány-kormány vezetői által indított lejárató kampányt jogellenes titkosszolgálati műveletekkel támogatták. A nemzetbiztonsági bizottság előző kormányzati ciklushoz kötődő titkosszolgálati anomáliák feltárását végző albizottságának elnökeként Demeter ismeretlen tettes ellen tett feljelentést jogosulatlan titkos információgyűjtés, hivatali visszaélés, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, viszszaélés személyes adattal, magántitok jogosulatlan megismerése és hamis vád gyanúja miatt. Az UD Zrt.-t többek között a kormányzati informatikai rendszerek elleni támadásokkal vádolták, később azonban kiderült, hogy valójában a Galambos Lajos, majd Laborc Sándor vezette Nemzetbiztonsági Hivatal által fizetett hacker követte el a világhálós betöréseket.
Az UD Zrt. először 2008. szeptember 12-én került a figyelem középpontjába, amikor Dávid Ibolya volt MDF-elnök – miként azóta kiderült – a titkosszolgálat által rögzített telefonbeszélgetést tartalmazó CD-t bemutatva támadta a szintén a párt vezetői posztjáért indulni szándékozó Almássy Kornélt, aki később a történtek miatt vissza is lépett a megméretéstől. Ugyanezekben a napokban Laborc Sándor feljelentette az UD Zrt.-t államtitoksértés, lőfegyverrel való visszaélés, magántitok jogosulatlan megismerése, személyes adattal visszaélés és adócsalás miatt, ám a hatóságok megalapozatlannak találták az NBH vezetőjének beadványát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.