Hatékonyabb védőoltások

Hatékonyabb oltóanyagokat tudnak kifejleszteni a jövőben a szakemberek a Streptococcus pneomoniae baktérium okozta betegségekkel szemben. Egy nemzetközi kutatócsoport ezt azután jelentette be, hogy rájöttek, pontosan miként reagál immunrendszerünk a tüdő- és agyhártyagyulladást is kiváltó kórokozóra.

Győr Ágnes
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új mérföldkőhöz érkezett a tudomány a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás és a vérmérgezés egyes típusainak megelőzésében és kezelésében – jelentette be egy nemzetközi orvosokból álló csoport a minap. A dublini és leicesteri szakemberek ugyanis egy évig tartó és két szakértői csapatban folytatott kutatással közelebb kerültek ahhoz, hogy megértsék, miként reagál immunrendszerünk a Streptococcus pneomoniae baktérium okozta fertőzésekre – olvasható az AP jelentésében. Most először sikerült kimutatniuk, hogy a baktérium által termelt pneumolysin méreganyag hatására aktivizálódik és gyulladást idéz elő az NLRP3 nevű proteincsoport. Ezzel a gyulladással védi magát a szervezet a kórokozó által terjesztett fertőzéssel szemben. A szakemberek, akiknek amerikai és svájci kollégák is segítettek, azt remélik, hogy az új tudás birtokában a jelenleginél hatékonyabb védőoltásokat lehet majd kifejleszteni a Streptococcus pneomoniae okozta betegségekkel szemben.
A tüdőgyulladás még ma is az egyik leggyakoribb és legtöbb életet kioltó betegség. A tüdőrákkal, a COPD-vel (krónikus obstruktív légúti betegség) és a tbc-vel együtt a világ tíz leggyakoribb haláloka között szerepel – olvasható a Légúti Betegek Országos Egyesületének közleményében. A szerkesztőségünkbe a tegnapi, tüdőgyulladás elleni világnap alkalmából eljuttatott közlemény szerint ez a kór a vezető oka a gyermekhalálozásoknak. A WHO adatai szerint önmagában világszerte 1,6 millió fiatallal végez évente. Ez a szám több mint, ahányan az AIDS-nek, a maláriának és a tuberkolózisnak összesen áldozatul esnek. Bár az esetek többségében antibiotikummal kezelhető, az érintetteknek egyes becslések szerint mindössze a húsz százaléka jut hozzá az életmenő gyógyszerekhez.
Magyarországon jelenleg a pneumococcusfertőzések ellen kétféle oltóanyag is létezik. Mindkettő vényköteles, s elsősorban az úgynevezett invazív fertőzésekkel – a baktérium okozta agyhártyagyulladással és vérmérgezéssel – szemben jelentenek védelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.