Havi 132 ezer forint a nettó átlagfizetés

Bodacz Péter
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a pénzügyi-biztosítási, az infokommunikációs és az energiaipari szektorban keresnek a legjobban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint a dobogó első helyén álló ágazatban a havi bruttó átlagbérek 435 200 forintra rúgtak, míg az informatikai cégeknél 371 300 forint volt a bér, a villamosenergia-, gázellátás alkalmazottai pedig bruttó 350 900 forintot kerestek. A legkevesebbet, bruttó 122 100 forintot a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban dolgozóknak fizettek, míg a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat havi 139 200 forintos átlagjövedelmet biztosított az idei év első kilenc hónapjában. A statisztikai hivatal adatai szerint nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 132 ezer forint volt, a fizikai foglalkozásúak
96 600 forintot, a szellemi dolgozók 169 500 forintot vihettek haza.
A reálkereset a fogyasztói árak 5,1 százalékos növekedése mellett 2,9 százalékkal emelkedett január és szeptember között, döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt. A versenyszférában a reálkereset 3,4 százalékkal emelkedett, a költségvetési intézményeknél pedig az egy évvel korábbival megegyező szinten maradt – derül ki a KSH tegnapi gyorstájékoztatójából. Szeptemberben 51 ezerrel több foglalkoztatottat regisztráltak, 2,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A versenyszférában 31 ezerrel dolgoztak többen, ami 2,8 százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest. Mindez azt is jelenti, hogy a regisztrált munkavállalók száma szinte már elérte a pénzügyi világválság előtti szintet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.