Hazánk kiadja a pedofil tanárt

Elszállítják holnap az FBI ügynökei az Egyesült Államokba a Magyarországon elfogott, pedofíliával gyanúsított tanárt, John D. Clarkot. A férfi menedékjogi kérelmét elutasította a Fővárosi Bíróság.

Győr Ágnes
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap adják ki a magyar hatóságok John D. Clarkot az Egyesült Államoknak – tudta meg lapunk David Bayertől, az FBI louisville-i központjának szóvivőjétől. A korábban hazánkban angoltanárként dolgozó amerikai férfit áprilisban fogta el a magyar rendőrség Budapesten. Clark a XII. kerületi Diana Utcai Általános Iskola és Gimnáziumban tanított, és a hírek szerint diákjai buktatták le, miután felismerték a körözéséről kiadott dokumentumokat az FBI honlapján. A férfit az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy több mint 13 ezer, pedofiltartalmú fotót birtokolt és terjesztett az interneten. Az elmúlt években több európai országban is járt, s Magyarországon körülbelül egy éve él. A hatóságok azonban úgy tudják, nálunk nem követett el semmilyen bűncselekményt. Elfogása után a tanár itthon menedékjogot kért, s ügyvédje oltalmi kérelmet adott be.
Az Egyesült Államokban a tiltott tartalmú fényképek birtoklásáért Clark legfeljebb tízévnyi letöltendő börtönbüntetést és 250 ezer dolláros (50 millió forintos) bírságot kaphat, a fotók terjesztéséért pedig még egyszer ugyanekkora összegű bírságra és öttől húsz évig terjedő börtönbüntetésre számíthat – fejtette ki a szóvivő. Hozzátette, ezen túl akár élete végéig szigorított hatósági ellenőrzés alá vonhatják a férfit. Kérdésünkre, hogy mi lett azzal a tízezer dolláros (kétmillió forintos) jutalommal, amely korábban szerepelt az FBI honlapján, David Bayer speciális ügynök azt válaszolta, nincsen tudomásuk arról, hogy lett volna ilyen nyomravezetői díj.
John D. Clark védőjét tegnapig nem értesítették sem a hazai, sem a tengerentúli hatóságok arról, hogy ügyfelét holnap kiadják az Egyesült Államoknak. Bátki Pál lapunknak elmondta, hogy az eljárásban az Interpol közvetít, s a szervezet – biztonsági okok miatt – ritkán szokott információt adni a hasonló szállítások várható időpontjáról. A jogász megerősítette, hogy Clark menedékjogi kérelmét immár jogerősen is elutasította a Fővárosi Bíróság. Bátki Pál ugyanakkor felhívta a figyelmet: Magyarország is vállalta korábban, hogy alkalmazza a „non-refoulment”-et. A nemzetközi jogi egyezményt aláíró államok nem adnak át olyan országnak terhelteket, ahol halálbüntetést is kiszabhatnak, vagy ott megalázó módon bánnak a fogvatartottakkal. Clark várhatóan Kentucky államban kerül előzetes letartóztatásba, abban a fegyintézetben, amelyben gyakori a súlyos, csoportos erőszak, és sok a börtönlázadás. A férfi szintén a konzervatív értékrendjéről ismert Kentuckyban áll majd bíróság elé, s Bátki Pál szerint – az említett véleményekkel ellentétben – akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.