Japán és Kína elásná a csatabárdot

Hírösszefoglaló
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitás keletre. Három éve már, hogy India és Japán között megkezdődtek az együttműködésről szóló tárgyalások a nukleáris energia polgári felhasználásáról, az ezzel kapcsolatos technológia, előkészített, előkezelt nyersanyagok kereskedelméről. Ennek és Manmohan Szingh minapi tokiói látogatása ellenére, a közös szerződésre továbbra sem kerültek kézjegyek. Az indiai kormányfő és japán kollégája, Kan Naoto ugyanakkor megállapodott abban, több területen – a békés célú nukleáris energia, kereskedelem, autóalkatrészek vámtételének csökkentése, vagy a gyógyszeripari termékek szigorú ellenőrzése – javítják az amúgy minimális japán–indiai kapcsolatokat. A szerződést még a japán parlamentnek jóvá kell hagynia. A tokiói törvényhozási igen ellenére az együttműködés növelése mindkét ország számára kitörési pontot jelent a kínai túlsúllyal szemben – állapítja meg tanulmányában az indiai védelmi minisztérium elemző intézete. Hozzáteszik, ezzel India megkezdheti a gazdasági súlyából eredő „keletre tekintő” geopolitikájának kiépítését. (B. R.)


Miközben az álláspontok cseppet sem közeledtek egymáshoz, Kína és Japán külügyminisztere megállapodott a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről. Maehara Szeidzsi és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) Hanoiban találkozott egymással a délkelet-ázsiai országok (ASEAN) háromnapos fórumán. Kína és Japán viszonya soha nem volt felhőtlen, de ez a kapcsolat is sokat romlott a vitatott Szenkaku/Tiaojü-szigetek melletti incidens következtében. A felek úgy látják, hogy a szóban forgó sziklák egyáltalán nem vitatott hovatartozásúak, Tokió szerint a Szenkaku-szigetek az ország területének szerves részei, míg Kína úgy látja, hogy ősidők óta az ő felségterülete a Diaoju-láncolat, amelyet senki sem tagadhat le. Kína aggodalmát fejezte ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter előző napi megjegyzése miatt. Clinton egy nappal korábban Szeidzsivel való beszélgetése után azt nyilatkozta, hogy a szigetcsoport az 1960-ban kötött, majd 1970-ben és az 1990-es évek végén megerősített amerikai–japán szerződés hatálya alá tartozik.
A vitákat félretéve Japán és Kína most azon dolgozik, hogy az incidens előtti tárgyalásokat folytassák, így lehetővé tegyék Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök novemberi, jokohamai látogatását az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) fórumán. Tokió felszólította Kínát, hogy ne zsarolja őt a ritka földfémek exportjának letiltásával, amelyek nélkülözhetetlenek a japán hi-tech ipar számára. Kína tagadta, hogy ilyen tervei volnának, Jang szerint arról van szó, hogy Kína hagyományosan megvédi természeti erőforrásait.
Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő találkozott a csúcstalálkozó helyszínén indiai kollégájával, Manmohan Szinghgel is, és azt mondta neki, hogy a világ elég nagy a két ország számára a fejlődéshez és az együttműködéshez, írta az MTI. A Föld két legnépesebb országa között több diplomáciai összezördülés is történt az utóbbi két évben, mind erőteljesebb súrlódásokkal a vitatott határszakaszok és a feltörekvő hatalmak globális szerepe ügyében, miközben a kétoldalú kereskedelmi forgalom harmincszorosára nőtt 2000 óta. Ven hozzátette: fontolgatja, hogy még az idén ellátogat Indiába. Az indiai sajtó szerint a vizit decemberben lehetséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.