Katasztrofális a BAR-lista

A korábbinál nagyobb mértékben nőtt, és szeptember végére megközelítette a 900 ezret a Központi Hitelinformációs Rendszerben, a BAR-listán tároltak száma. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint az is komoly gondot okoz, hogy a folyamatosan növekvő fizetésképtelenné váló vállalkozásokkal párhuzamosan jelentősen nőtt az elutasított hitelkérelmek száma. Ám úgy véli, hamarosan újra elindulhat a banki hitelezés.

K. Tóth László
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetőleg az elmúlt hónapokra jellemző gyengébb forintárfolyam, és részben a hiteladósok állami megsegítése körüli felfokozott várakozások is szerepet játszottak abban, hogy a legalább 90 napos törlesztési késedelemben lévő, esetleg másfajta mulasztást, visszaélést elkövető ügyfelek soha nem voltak még annyian, mint szeptember végén – állapítja meg a portfolio.hu. Ekkorra 898 ezerre nőtt a lakossági körben tárolt személyek száma, ami másfélszerese a válság előtti, két évvel ezelőttinek. A mulasztások havi növekedési üteme ismét nőni kezdett, s szeptemberben elérte a tavalyi év legrosszabb hónapjaira jellemző négy százalékot.
Nehéz helyzetben vannak a vállalkozások is: idén augusztus végéig több cég ment tönkre Magyarországon, mint 2008-ban egész évben. Akkor december végéig 11 451 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez évben nyolc hónap alatt 11 512 jutott hasonló sorsra – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. „Problémát jelent, hogy a lakosság az állam erejét meghaladóan igényli a szociális gondoskodást. Sokszor még azok is elvárják a segítséget, akik hiteleiknek legalább egy részét törleszteni tudnák. Pedig a bankok gyakorta hajlandók lennének az átütemezésre, a szerződés újratárgyalására, s figyelembe vennék, hogy a megváltozott gazdasági helyzetben az adós milyen konstrukcióban tudná visszafizetni a hitelt” – mondta lapunknak Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az újratárgyalt hitelek aránya – a fizetési késedelemmel küzdők között – 2008 decemberében 1,5-2 százalék volt, ez mára is alig 4 százalékra bővült. Tehát ahhoz képest, hogy a BAR-listások száma szeptember végére megközelítette a 900 ezret, csak minden 25. adós törekszik ilyen megoldásra.
Csorbai Hajnalka hangsúlyozta: a vállalkozások esetén a problémát két részre kell bontani. Egyik a fizetésképtelenség alakulása a magyar gazdaságban, ami folyamatosan növekszik. Komoly gond, hogy a növekedés mértéke sem csökken, hiszen akkor legalább prognosztizálni lehetne egyfajta fizetésképtelenségi plafont. 2008-hoz képest másfélszeresére emelkedett a felszámolás alá került cégek száma. A másik probléma, hogy 2008 végétől a bankok erősen visszafogták (esetenként szinte teljesen felfüggesztették) az új hiteleket. Ám az Opten stratégiai igazgatója szerint talán most, 2010 végétől, 2011 elejétől lassan újra elindulhat a banki hitelezés. A válság hatásaként viszont a pénzintézetek óvatosabban hiteleznek majd, számos bank továbbfejlesztett kockázatelemzési módszerekkel igyekszik kiszűrni a valóban hitelképes vállalkozásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.