Kifelé a légüres térből

Munkatársunktól
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 2-án, kedden tisztújító közgyűlést tart a Ferencvárosi Torna Club – pedig tulajdonképpen nem is kellene ezt tennie. A Rieb György augusztus 17-i lemondását követően elnökké választott Kovács Miklós mandátuma ugyanis további másfél esztendeig érvényes lenne, ám ő s az újonnan felálló elnökség négyéves felhatalmazást kíván szerezni. Kovács némi kockázatot is vállal e lépéssel, hiszen nincs kőbe vésve, hogy a küldöttek olyan elnökséget szavaznak meg, amely őt erősíti meg pozíciójában – az elnök megválasztása már e testület kompetenciája –, de amondó, megéri, pontosabban ezt diktálja a klub érdeke: „Most adódhat rá lehetőségünk, hogy az állammal 49 éves szerződésben szabályozhassuk a népligeti létesítmény helyzetét, és ha ez megvalósul, olyan fejlesztésekbe, beruházásokba kezdhetünk, amelyek másfél év alatt kivitelezhetetlenek. Másrészt a jelenlegi elnökség egyes tagjai már semmi feladatot nem látnak el a szakosztályoknál, így az elnökség munkájához sem tudnak érdemben hozzájárulni.”
Az új grémium tagságára pályázik Kubatov Gábor, a Fidesz országos pártigazgatója, valamint Kocsis Máté, a nyolcadik kerület polgármestere is; az ő megválasztásukkal az FTC kimozdulhat a légüres térből, hiszen Magyarország legnépszerűbb, legpatinásabb klubja egy ideje nemhogy nem mindenkié, inkább majdnem senkié. Ha a nyolcadik – és persze a kilencedik – kerület odaáll a Fradi mögé, az a Budapestről gyakorlatilag kiveszett lokálpatriotizmus mellett a környék iskoláival kialakuló együttműködést is erősítheti. Erre példa már akad, ha éppen nem is pozitív: a közelmúltig a hetedik kerület polgármestere, Hunvald György elnökölt az MTK-nál, ám mivel a magyar sport hagyományai alapján a klubok első emberei nem előzetes letartóztatásban látják el tisztüket, felváltotta őt Deutsch Tamás.
Visszatérve az FTC-hez, a csapatsportok idén sokadvirágzásukat élik, élhetik; már ami az eredményeket illeti, mert az anyagi háttér „tatarozásra” szorul, a Rieb-féle modell – a labdarúgó zrt. eladásából megmaradt összeg éves kamataiból fedezni a támogatást – ugyanis működésképtelen. Kovács Miklós szerint önmagában már az vonzerő, ha a szakosztályok gazdálkodása átláthatóvá válik, hisz a szponzor pontosan tudni akarja, mire költi a pénzét, és ez eddig nem igazán volt jellemző.
A futballszekcióé egészen külön és egyre áldatlanabb történet, ám a cél józan paraszti ésszel is kitűzhető, mert ahogy nincs két Fradi-címer és kétféle Fradi-szurkoló sem, úgy két Ferencváros létezése is nonszensz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.