Kísérleti hely

Évtizedeken át szekrény mögött megbúvó Sztálin felirat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort-kerti campusának <br />egyik épületében: három nagy név, három, az iskola életét jelentősen befolyásoló férfi nyomába eredünk a budapesti Múzeum körúton, felvillantva izgalmas epizódokat a háromszázhetvenöt éves fennállását ünneplő intézmény történetéből.

Wekerle Szabolcs
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Unokáink sem? A Trefort-kerti épületegyüttes egyik legizgalmasabb látnivalója odakint van, a Múzeum körúti homlokzaton. A téglafalba karcolva sok-sok felirat látható, több közülük százévesnél is régebbi. A magyarázat: 1866-tól lóvasút közlekedett a Kálvin tértől Újpest felé, és a ma a dékáni hivatalnak otthont adó épület kiszögellésében váltóőrbódé állt. A legaktívabb – vagy az unalomtól leginkább szenvedő – közlekedési alkalmazott Adorján György lehetett, ő többször is megörökítette a nevét, egyszer még úgy is, hogy mellékarcolta az elhaladó szerelvény után zászlóval integető önmagát. Sőt, hogy a bevésés ünnepélyesebb legyen, nagy bravúrral a magyar címert is odavarázsolta. Van itt ezenkívül nyilaskereszt és „bátorság” felirat, a legrégebbi emlék pedig 1883-ból, bizonyos Gazdig Istvántól való.
Az apró, ám páratlan várostörténeti emléket egyelőre nem őrzik méltóképpen. Ahelyett, hogy plexilappal elfedve, magyarázattal ellátva hívnák fel rá a figyelmet, fél évvel ezelőtt ramaty, narancssárga ereszdarabot helyeztek a kiszögellésbe.


Az először minden bizonnyal lapunkban látható felirat – Éljen a békéért folyó harc vezetője, a nagy Sztalin! – ma az ELTE bölcsészkarának helyet adó Trefort-kert E épületének egyik oldalfolyosóján dicsőíti a diktátor békevágyát, és alighanem le is kerül onnan nemsokára: a renovált campus utolsó, még nem megszépített házának felújítása januárban veszi kezdetét, hogy egy év múlva az Idegen Nyelvi Továbbképző Központnak adjon otthont. A papírcsíkokból kivágott, földöntúli erővel a kemény falba tűzőgépezett betűk épp azokban az években kerülhettek oda, amikor a magyar kommunisták nekiláttak már 1947-ben meghirdetett oktatási programjuk, azon belül az úgynevezett szocialista egyetem megvalósításának. Néhány szemelvény a reform indoklásából: „A világnézeti és politikai vonatkozású egyetemi oktatásban az apolitikus mezbe bujtatott klerikális reakció szelleme dominál. […] Általános szempontok és követelmények a következők: megnyitni az egyetemek kapuit a munkásság és a parasztság számára.” Ha a folyamat nem párosult volna például a kirúgandó professzorok listájának megalkotásával („ezeknek eltávolításához – olvasható az idézett dokumentumban – a Párt közvetlen intervenciója nélkül a kultuszminisztériumé elegendő”), illetve „a karra behozandók” tételes felsorolásával és egyéb, a „teljes tanszabadság” gyors eltörlését célzó intézkedések sokaságával, a másodikként említett cél akár magasztos is lehetett volna. Még akkor is, ha könnyen elképzelhető, hogy a nagy vezetőt ünneplő feliratot éppen a kommunista hatalom által helyzetbe hozott új munkás vagy paraszt diák helyezte el a falon.
Sztálin 1953-ban meghalt, de a felirat a helyén maradt – talán, új irány ide vagy oda, nem merték levenni, inkább elé építettek egy szekrényt. A múltat konzerváló bútordarab két évvel ezelőtt, az addig a SOTE-hoz tartozó épület kiürítésekor vándorolt el onnan.
Az 1949 és 1953 közötti négy év gyökeres változásokat hozott az addig sem eseménytelen történetű egyetem életében. A bölcsészettudományi és természettudományi képzés újjászervezésekor – az 1949–50-es tanévtől – vált ketté az addig egységet képező két tudományág, s jött létre a csak humán tudományokkal foglalkozó bölcsészkar. A 375 évre emlékező ünnepségsorozat keretében megjelentetett, a bölcsészettudományi kar történetét feldolgozó kiadványból az is kiderül, hogy az új rendelkezések hatására („az egyetemek oktassanak, a tudományos munkát hagyják az akadémiai kutatóintézetekre”) az egyetem épp lényegét veszítette el, és emelt szintű középiskolává fokozták le. A bölcsészkar campusául szolgáló kert névadói alkalmasint foroghattak sírjukban a nagy marxista–leninista nekibuzdulást látva.
Eötvös Loránd egyébként, bár a ma róla nevezett intézményhez és a Múzeum körúthoz is ezer szállal kötődött, névadóként csak ekkor bukkan fel: a negyvenes évek második felében nyilvánvaló volt, hogy az egyetem nem viselheti tovább az egykori alapító, Pázmány Péter nevét. 1950-ben kezdetét vette az ötletelés, majd Irinyi Józsefet és a XIX. század neves sebészét, Balassa Jánost megelőzve Eötvös lett a befutó. Méltán. A torziós inga megalkotója nemcsak a tudományos életben, de oktatóként az egyetem fejlesztésében is komoly szerepet játszott. Olyannyira, hogy az 1884–86-ban épült fizikai intézet (a mai D épület) lakhelyéül is szolgált, és már kialakításakor is ott bábáskodott, nem egy építészeti trükk az ő találékonyságát dicséri. Az ő ötlete volt például, hogy az épület tetején kis tornyot építsenek, amelybe szokatlanul kényelmes, hosszan futó, de nem meredek lépcsősor visz fel, így a lépcsőház adta tér kiváló kísérleti színhelyként szolgált. Itt lehetett elvégezni a nagy esésmagasságú vizsgálatokat, és hosszú ingák lengésére is akadt benne hely.
S bár az egyetemi épületkomplexumot, nem kis részben Eötvös útmutatásai alapján, úgy alakították ki, hogy a tudós tanárnak jóformán ki se kelljen mozdulnia onnan – itt élt, tanított, végezte kísérleteit –, hiba lenne azt gondolni, hogy a professzor kizárólag a száraz tudományoknak élő könyvmoly lett volna. Élete hetven éve alatt summa cum laude doktorált a heidelbergi egyetemen, volt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az első Wekerle-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere (rövid, mindössze hét hónapos szolgálata alatt négyszáz új népiskolát hozott létre!), ráadásul lelkes lovas és hegymászó – az Alpok több csúcsát is elsőként hódította meg.
A magyar művelődéspolitikában hasonlóan nagy hatású munkát végzett a cikkünkben felbukkanó harmadik név viselője, Trefort Ágoston is, aki Eötvöshöz hasonlóan miniszterként és akadémiai elnökként is szolgálta a haza üdvét, sőt – kevéssé ismert tény – a Zeneakadémia megalapítását is ő kezdeményezte. A jogi tanulmányait már tizennyolc éves korában abszolváló Trefort 1872-től 1888-ban bekövetkezett haláláig vezette a vallás- és közoktatásügyi minisztériumot; munkája során elsősorban a felsőoktatásra összpontosított. Nem kis részét annak, amit ma egyetemi épületekben, intézményekben a fővárosban látunk, neki köszönhetjük. Regnálása alatt épült meg az Egyetemi Könyvtár, az orvostudományi kar, az Üllői út környékének orvosképzést szolgáló komplexumai – és a ma nevét viselő Múzeum körúti épületegyüttes, akkoriban a Műegyetem számára. Főépületét Steindl Imre tervezte, és egyik legizgalmasabb, ma is látható, bár már használaton kívüli attrakciója az északkeleti szárny tetőszintjén kialakított obszervatórium. A diákság oktatása mellett a kis csillagvizsgálóból látták el pontos információval a Múzeum körúti nyilvános órát még az előző évszázad harmincas éveiben is.
A pontos idő a 375 éves fennállás ünneplésében is szerepet kapott. November 12-én 16 óra 35 perckor indult fáklyás felvonulás az Egyetem térről Trefort-kert végállomással. Azért épp ebben a szokatlan időpontban, mert a korabeli nagyszombati egyetem első tanítási napját 1635. november 12-én tartották. (Szegény régi diákok! Egykor a tanév novemberben kezdődött, a tanév végi szünetet szeptemberben és októberben tartották, ám a nyári szünet ismeretlen fogalom volt, kivéve az óraszámcsökkentéssel járó, júliusban engedélyezett úgynevezett kánikulai szünetet, melyet Mária Terézia uralkodása idején töröltek el.)
Ünneplésre nem csak a múltja miatt van oka a jogutódnak, hiszen az ELTE-t s azon belül a bölcsészkart idén negyedszerre is az ország legjobb felsőoktatási intézményének hirdette ki a HVG rangsora. Az ELTE világviszonylatban is a legjobb magyar egyetemnek számít – nemzetközi összehasonlításban megbízhatóan az első ötszázban található –, igaz, régi fényéről még csak álmodozhat. Például a múlt század negyvenes éveiben is létező egyetemi autonómiáról. Az iskola egyik régi diákjától tudjuk, hogy mivel rendőr be sem tehette a lábát az intézmény területére, a tanulók kedvenc szórakozása volt a közbotrányokozás – a kerítésen belülről. A lehúzott nadrággal hátsójukat mutogató fiatalokat legfeljebb józan belátásuk bírhatta szeméremsértő viselkedésük befejezésére. Változnak az idők! A Trefort-kerti campust ma látogató egyetemista azt mesélte, hogy 2006 őszén a rohamrendőrök minden további nélkül ki-be grasszáltak a főkapun. Igaz, nem embervadászatra indultak a patinás falak közé: a komplexum illemhelyeit használták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.