Kivégzik Szaddám külügyminiszterét

Szaddám Huszein Irakjának egykori arca, Tárik Azíz volt külügyminiszter sem menekülhet: az előző rendszer vezetőinek bűneit feltáró eljárás nyomán tegnap őt is halálra ítélte a jelenlegi rezsim legfelsőbb bírósága. Nem mellékes, hogy ezzel a döntéssel a térségbeli nagyhatalmi politika egyik fontos, ugyanakkor kellemetlen tanúja tűnik el a színről.

Munkatársunktól
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötél általi halálra ítélte az iraki legfelsőbb büntetőbíróság a volt miniszterelnök-helyettest, aki az ország 2003-as amerikai megszállásával megbuktatott, és azóta kivégzett elnökének, Szaddám Huszeinnek volt az egyik legfőbb bizalmasa.
Azízra az iszlám vallási pártok üldözésében játszott szerepe miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést. Az ítélet háttere, hogy Huszein és a kisebbségi szunnita tikriti klánjára épített Bász Párt korlátlan, ugyanakkor szekuláris hatalmat épített ki Irakban, amelyben a riválisok, majd – az uralom stabilizációja után – a szembeszegülők elleni leszámolások állandóan napirenden voltak. A vallási alapú politizálást célzó mozgalmak vezetői üldözésnek voltak kitéve, amely általában politikai gyilkosságokkal, majd a rendszerellenes tevékenység, külföldi hatalmaknak kémkedés vádjával halálbüntetéssel ért véget. A szerencsésebbek megúszták hoszszú börtönbüntetéssel vagy emigrációval. Az egyik ilyen célcsoport az Iszlám Dava Párt volt, amely – miután 2003-ban fordult a kocka – hatalomra jutott, ők adják Núri al-Máliki kormányfőt is.
A halálos ítélet egyben meglepő és érthető is. Meglepő, mert Azíz a legtöbb nemzetközi összeköttetéssel rendelkező, a diplomáciai körökben otthonosan mozgó politikusként sok olyan kapcsolatra is szert tehetett a nyugati világban, amelyek segíthettek volna rajta. Kiemelkedő szerepe volt például abban, hogy az Egyesült Államok szemet hunyjon az Irán elleni 1980-as agresszió fölött. Ugyanakkor érthető, mert személyében a térségbeli nagyhatalmi machinációkat közvetlenül ismerő politikus tűnik el a színtérről, aki memoárjával kellemetlen perceket okozhatna úgy Washingtonban, mint Londonban, Párizsban vagy Moszkvában.
A 74 éves politikus Jordániában élő fia, Zijád Azíz ez utóbbira utalt, amikor azt nyilatkozta, hogy apja halálra ítélése „bosszúhadjárat mindazok ellen, akiknek közük volt Irak múltjához, és bizonyítja a WikiLeaks honlap által közzétett információk hitelességét”. A kiszivárogtatásairól híressé vált csoport a minap tett hozzáférhetővé négyszázezer dokumentumot az iraki háborúról. Az iratok alátámasztják a háború indokainak hamis voltát, illetve bizonyítják a megszállók által elkövetett túlkapásokat.
A tegnapi ítéletet az Európai Unió külpolitikai főképviselője, Catherine Ashton elfogadhatatlannak minősítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.