Lefejezik-e a Költségvetési Tanácsot?

Egyelőre nem lehet tudni, hogy megszavazzák-e azt a módosító indítványt, amely a Költségvetési Tanácstól 825 millió forintot helyezne át a cigányság ösztöndíjainak finanszírozására. – A tanács munkájára már nincs akkora szükség, mint az előző kormány idején – nyilatkozta Varga József, a javaslatot beterjesztő képviselő.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem egyeztettem a frakcióval a jövő évi költségvetés-tervezetet módosító javaslatomról – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga József tegnap. A fideszes képviselő csütörtök délután, a büdzsé általános vitájának utolsó napján azt indítványozta, hogy a Költségvetési Tanács forrásainak zömét (825,5 millió forintot a 835,5 millióból) vonják el, és ezt az összeget csoportosítsák át a magyarországi cigányság ösztöndíjrendszerének támogatására. A politikus célja az, hogy a program tovább működhessen. Javaslatát azzal indokolta, hogy a tanács munkájára már nincs akkora szükség, mint az előző kormány idején, amikor a szocialisták trükkök százait vetették be a büdzsé számainak manipulálására. A képviselő érdeklődésünkre elmondta, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében mindössze 289 millió forint áll a cigányság helyzetének javítására, holott ennél jóval több pénzre lenne szükség. – Ez egy nagyon feszes költségvetés, nehéz volt olyan területet találni, ahonnan el lehetne venni forrásokat. Nem a tanács megszüntetése a célom, de itt találtam párhuzamos feladatköröket – mondta Varga József. Az Állami Számvevőszék szerinte részben ugyanazt a munkát végzi, mint a 35 fős, közgazdászokból álló tanács. Erről egyébként lapunknak Domokos László, a számvevőszék vezérigazgatója is beszélt néhány nappal ezelőtt. Tudomásunk szerint Varga és Domokos is saját véleményét fogalmazta meg. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt közölte, hogy a kormány a jövő héten alakítja ki álláspontját a kérdésben. Az első körös módosító indítványokról jövő héten szavaznak a parlamentben; összesen több száz javaslatról kell dönteni.
Gyurcsány Ferenc szerint az, hogy a tanács költségvetését lényegében megszüntetnék a kormánypárti képviselők, a szervezet megszűnéséhez vezet, ezért erre nem lehet mást mondani, mint azt: El a kezekkel a költségvetési tanácstól! Maga a tanács tegnap közleményében hangsúlyozta, nem kívánja kommentálni a parlamenti javaslatot.
Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke az utóbbi napokban számos alkalommal fogalmazta meg aggályait a jövő évi költségvetés tervezetével kapcsolatban. Többek között azt kifogásolta, hogy 2012–2014-re hatalmas „költségvetési lyuk” keletkezhet az államháztartásban. Azt, hogy egyesek a 2014 körüli helyzeten aggodalmaskodnak, Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a köztelevízió tegnap reggeli adásában megnyugtató helyzetnek nevezte, ugyanis ebből az következik, hogy az addig hátralévő időszakban nincs mibe belekötni. A vezérigazgató szerint egyébként a magas, jelenleg a GDP közel 80 százalékát kitevő hazai államadósság mellett is finanszírozhatónak tűnik a következő három évre az ország.
A megközelítőleg egymilliárd forintból gazdálkodó tanács amiatt is „rápirított” a kormányra, hogy a következő négy évre tervezett négyszázezer új munkahely létrehozásából a jelenlegi tervek alapján százezer valósítható meg. A lapunknak nyilatkozó Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azzal számol, hogy „automatikusan” hozzávetőleg 150 ezer új munkahely jöhet létre az eddig ismert intézkedések (a társasági adó és a személyi jövedelemadó csökkentése) alapján a három százalék körüli gazdasági növekedés mellett 2011-ben.
A négyszázezer új munkahely nem irreális cél Suppan szerint, de annak eléréséhez a kormánynak elő kellene vennie a választási programját, s az építőiparral, a turizmus fellendítésével kapcsolatos terveit végre kellene hajtania.
– Ígérték, hogy az úgynevezett zöldbankon keresztül támogatják a lakásfelújításokat, felkarolják a biogazdaságokat – ezeket az elképzeléseket kellene részletesen kidolgozni ahhoz, hogy a foglalkoztatás jelentősen bővüljön – tette hozzá Suppan Gergely. Varga István gazdasági szakember kérdésünkre megjegyezte, hogy a vállalkozók tőkésítésére lenne szükség annak érdekében, hogy új munkahelyek jöjjenek létre a következő években. Ezt szerinte a bankoktól függetlenül, a kormány beavatkozásán keresztül kellene megvalósítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.