Mesterségek eltékozolt értékei

Hagyományos mesterségek sora szűnt meg az elmúlt években, ezzel is növelve a hazai munkanélküliséget és hozzájárulva a vidék leépüléséhez. Évszázados tudás és tapasztalat veszett el, miközben az alapanyagok olyanok kezébe kerültek, akik a feldolgozás és az értékesítés hasznát zsebre vágják. Szakértők szerint állami segítség nélkül a „kicsik” képtelenek ellenállni a globális folyamatoknak; segítség nélkül számukra csak a kiszolgáltatott bérmunka marad.

K. Tóth László
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megújuló energiáról sok szó esik, de felmértük-e, hogy a természet és a mezőgazdaság – a táplálékon túl – milyen évente megújuló nyersanyagokat hoz létre? Sajnos nagy részük hulladékként és melléktermékként megsemmisül, miközben feldolgozásuk munkát, jövedelmet adna a vidéki embernek. Ám ez magától nem megy – mondja Szendrőné Font Erzsébet település- és vidékfejlesztő építészmérnök, aki nemrég még az Alföld- és a tanyaprogramot irányította.
A szemlélet- és stratégiaváltáshoz át kell értékelni a rendszerváltás elhibázott döntéseit – hangsúlyozza –, amikor is felszámolódott a hazai könnyű- és építőanyag-ipar nagy része. Készült már igazi vagyonleltár? Miért ment tönkre a parádi kristályüveggyár, a Goldberger textilgyár, a simontornyai bőrgyár? Nem voltak versenyképesek, vagy útban voltak valakinek?
Nem tudhatjuk, mi történt a háttérben, azonban sok mindenről van ismeretünk – nyomatékosítja Font Erzsébet. A pesti divatot valamikor a párizsi után emlegették; kitűnő textil- és divattervezők kerültek ki az egykori Iparművészeti Főiskoláról, akik a textilgyárak felszámolása után munka nélkül maradtak. A gyárak kiváló szakemberei is az utcára kerültek, miként abbamaradt a len- és kendertermesztés is, a gyapjúért pedig annyi pénzt sem adnak, amibe a birkanyírás kerül. A nemzeti hagyományokon alapuló divatszakma-vertikum itthon szétesett, miközben Londonban és Párizsban a vászon- és gyapjúkollekciók a drága, elegáns holmik. Ellenben a mi divattervezőink külföldi textilből kénytelenek dolgozni.
A hazai bőr- és cipőipar is szinte teljesen felszámolódott. Újpesten hiába keressük, hová lettek a bőrgyárak, de bezárt a simontornyai is. A budapesti bőrlerakatokba többnyire Olaszországból hozzák a krómcserzett bőröket. S az sem tudható, hová lesznek a hazai vágóhidakon levágott marhák bőrei. Hajdanán XIV. Lajos udvarából jöttek kikémlelni a magyar timsós „fehércserzés” titkait. Ám nem mentek vele sokra, mert a magyar cserzési eljárást a hazai őshonos rackajuh bőrére találták ki – meséli Font Erzsébet.
Hasonló a helyzet az építőiparban. A németek könyvet írnak (ami magyarul is megjelenik) a vályogtégla felhasználásáról mint energiatakarékos építőanyagról. Vályogból nem lenne hiány itthon, az így készült épületekre mégsem lehet uniós támogatást szerezni, mert nem dolgozták ki a minőségbiztosítását. A bioház, az organikus építészet világszerte divatba jött, ám Makovecz Imre hazájában gondot jelent a kivitelezése.
A Zsolnay-porcelán „kálváriája” is tanulságos. A XIX. században a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert a kaolinmentes porcelánfajansszal, miként a Zsolnay pirogránit is magyar szabadalom. Ellenálló kültéri anyag és szép; érdemes megcsodálni a Parlament vagy az Iparművészeti Múzeum eozinmázzal díszített 100 éves tetőzetét. Ennek ellenére a gyár a túlélésért küzd. Az üveggyártás alapanyagai is hozzáférhetők, mégis bezárt a parádi, karcagi, türjei, tokodi üveggyár. Felszámolás alatt áll a salgótarjáni és részben az orosházi üveggyár is. Az ajkai kristályüveggyár vegetál, tavaly majdnem leállították, mert nem tudták kifizetni a francia áramszolgáltatónak a villanyszámlát. Losonczi Áron feltalálta az üvegbetont; csak drukkolni lehet, hogy bírja a versenyt. Szomorú, de a hazai faanyag jó részét is fűrészáruként viszik nyugatra, majd feldolgozás után importként, jó drágán visszatér. Az Új Széchenyi-terv kiemelt célja az egészséggazdaság. Ehhez hozzátartozik az egészséges élelmiszer, de legalább ennyire fontos lenne, hogy természetes anyagokkal vegyük körül magunkat. Hazánk gyógynövényben is nagyhatalom lehetne, még sincs feldolgozóiparunk. A játékgyártásban szintén bőven van „tartalék”. Agykutatók, fizikusok gondolkodnak itthon olyan játékokon, amelyek ellensúlyoznák a telekommunikációs eszközök kártékony hatását.
– Amikor 1998–2002 között a magyar vidékfejlesztést irányítottam, igyekeztünk felkutatni a különleges mestereket – meséli Font Erzsébet. Kiskőrösön dolgozik például egy hintókészítő, aki az angol királyi háznak is készített nem egy hintót. Bácsalmáson él egy kékfestőmester, akinek az egyik felmenője 1750 körül nyitotta meg a műhelyét. A leszármazottja bezárt, mert nem bírta a sok adót és a rengeteg adminisztrációt. E példák azt mutatják, hogy nem voltunk felkészülve a piacgazdaságra. Állami segítség nélkül ugyanis a „kicsik” képtelenek ellenállni a globalizációnak. Rosszul gazdálkodtunk értékeinkkel, az alapanyagainkat átadtuk azoknak, akik a feldolgozás és értékesítés hozzáadott értékét zsebre vágják. Pedig ha a szakértelmet nem hasznosítjuk, marad a kiszolgáltatott bérmunka, s a vidéki iparágak felszámolása után a tömeges munkanélküliség. S az Európai Unió ezt nem oldja meg helyettünk. A legfontosabb a szakképzés megújítása. Piackutatást kell végezni, s végig kell gondolni egy-egy termékfejlesztési kör nemzetközi irányait. Mindehhez állami fejlesztési filozófia és akarat szükséges. Ám ez nem várható el a kis- és középvállalkozásoktól – foglalja össze gondolatait Font Erzsébet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.