Mókusparádé a Hyde Park fái között

London sokarcú város, sokféle érték miatt érdemes felkeresni. Mondják rá, hogy a pubok városa, mondják rá, hogy a múzeumoké. A leginkább talán a szép és hatalmas parkok városa. Mivel pedig ködös városnak egyre kevésbé nevezhető, a látogató a békés novemberi napsütésben akár egy szál zakóban sétálva élvezheti a vöröses, sárgás, barnás levelek színorgiáját. A sok-sok kocogót, sétálót, kutyát sétáltatót szemlélve pedig megérezhet valamit abból, ahogyan a londoniak látják, megélik a világot.

P. Szabó Ernő
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olykor akkora a tömeg a sétányokon, mint az Oxford Streeten a nagy áruházak árleszállítása vagy az esti csúcsforgalom idején. Futó futót követ, bár néhány fiatalos hetvenes inkább csak valamilyen átmeneti mozgást produkál a kocogás és a gyaloglás között, máshol a nézelődő, fényképező vagy egyszerűen csak a fákat, az angol gyepet csodáló turisták bénítják meg a forgalmat. De aki elég sokat, elég sokáig sétál, az előbb-utóbb rátalál azokra a parkrészletekre, ahol a csöndet és a nyugalmat csak a madarak zavarják meg időnként – vagy a parkok melletti forgalmas utcákon hirtelen felvijjogó szirénahang. De azután újra csönd lesz, alkalom a meditálásra az élet dolgai fölött vagy éppen azon, hogy milyen békésen megfér egymással a világvárosi forgalom és a természet világa. Az utóbbi megszelídíti az elsőt, az előbbi fölidézi a sétálóban a kertek körüli város egyéb ígéreteit. Például a Tate Modern nagy Gauguin-kiállítását, amelynek látogatói valósággal mozdulatlanságra kárhoztatják egymást – annyian vannak, akik a műveket látni szeretnék. Egyébként nem más a helyzet a Royal Academy of Artsban sem, ami a magyar utazónak azért örvendetes, mert ott Budapest kincsei címmel a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria remekműveit mutatják be.
Remekművek a londoni parkok is, ráadásul nem is kicsik. Állítólag a Hyde Park önmagában nagyobb, mint Budapest összes zöld területe. A tőle nyugatra lévő Kensington Gardenstől csak egy hosszú, keskeny mesterséges tó választja el, amelyet 1730-ban alakítottak ki II. György felesége, Caroline királyné rendeletére. A csónakázók novemberre eltűntek a tóról, amelynek északi része a Long Water, azaz a Hosszú Víz, a déli pedig a Serpentine-tó nevet viseli. A vízen rengeteg a madár, a parttól nem messze pedig ma is ott áll a londoniak és a turisták egyik kedves szobra, amely Peter Pant, az angol népmesék népszerű gyerekhősét ábrázolja, és persze a Hyde Park északkeleti sarkán mindig álldogál néhány ember, hogy a Speakers Corner éppen aktuális szónokát meghallgassa. A Hyde Park délkeleti sarkánál csak egy utcán kell átmenni, hogy a Green Parkba érjünk, amely a St. James Parkban folytatódik. A kettő találkozásánál egyszerű, klasszicista stílusú épület: a Buckingham-palota, amely előtt mindig sokan álldogálnak, de különösen sokan most, amikor a zenés őrségváltás közeledik. Aki azonban nem nézi meg az információs táblát, esetleg sokáig várhat: mostanában ugyanis csak minden második nap tekinthető meg a látványosság.
Őrségváltás helyett ott vannak a mókusok. Úgy tűnik, ők is a londoni turistalátványosságok közé sorolják magukat: nemhogy nem félnek az emberektől, de kifejezetten keresik a társaságukat – no meg azt a mogyorót, amelyet fürgén kikapnak a kezünkből, hogy azután az út közepén kényelmesen letelepedve két első mancsuk közé szorítsák, és elfogyasszák. A csapat egyik-másik tagja megtámaszkodik a cipőnkön, hogy fölágaskodjon, mások – mintha csak fatörzs lenne – fölszaladnak az ember lábán, hogy elérjék a csemegét. A következő generáció számára talán a simogatás is természetes lesz, a mostani mókusok azonban az utolsó pillanatban elugranak a simogató kéz elől. De így is kimondottan emberbarátok, sőt úgy tűnik, egy mezei pockot is magukhoz szelídítettek: ő is kifut a közös búvóhelyként szolgáló bokor alól, érdeklődve nézi mókus társait, memorizálja, amit még meg kell tanulnia. Attól félek, neki nem lesz akkora sikere a gyerekeknél, mint fán élő társainak, akik egyébként a földön is rendkívül kecsesen mozognak, ugrálás közben hosszú, finom tollpihéhez hasonló szőrrel borított farkuk úgy mozog, mint a szellő által borzolt vízfelület hullámai.
Apropó, víz… Nincs londoni park víz, azaz tó nélkül. Anish Kapoornak, az indiai származású londoni művésznek köszönhetően azonban mostanában nemcsak a víz felületén, hanem a tavak partján, a pázsit közepén felállított hatalmas tükrökben is visszatükröződik, megsokszorozódik, olykor fejre is áll mindaz, ami a sétálót körülveszi. Az ő kiállítása, amelyet a tóról elnevezett galéria szervezett, néhány hét vagy hónap múlva nyilván véget ér, de a patinás műemlékek, emlékművek mellett olyan kortárs műalkotások is láthatók a Hyde Parkban, amelyek kifejezetten ide, állandó elhelyezésre készültek. A legfigyelemreméltóbb közülük az, amely a Diana, Princess of Wales Memorial Fountain, azaz a Diana walesi hercegnő emlékkút nevet viseli, s amelyet II. Erzsébet királynő avatott fel 2004-ben. Több száz szürke gránitkockából épült a kút a tóparti, enyhén lejtős füves területen, a magasabb részen lévő forrásból kétfelé folyik le a víz a két, szabálytalan ellipszist formázó kőcsatornába, mintegy Diana életének két oldalát szimbolizálva. A megidézetthez méltó, igazi kortárs alkotás a kút, s a lehető legtermészetesebb módon illeszkedik azokhoz a tradíciókhoz, amelyeket a sok száz éve locsolt és nyírt gyep felidéz a látogató képzeletében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.