Nemzeti ünnep kordonok nélkül

Az elmúlt évekkel ellentétben az idén kordonok és rohamrendőrök nélkül tartották meg az október 23-i megemlékezéseket. 1956 a magyarok befejezetlen története volt 2010 áprilisáig, a kétharmados forradalom azonban megszabadított bennünket, ’56 örököseit attól, hogy október 23-án úgy érezzük, mégiscsak újra kell vívni ezt a harcot – mondta Orbán Viktor ünnepi beszédében szombaton a budapesti Kossuth téren.

Szilágyi Richárd
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök szerint 1956-ban a magyarok az utcán győzték le a hazugságot, 2010-ben pedig a választásokon adták meg a kegyelemdöfést a hazugságok rendszerének. – A rendszerváltáskor voltak tabuk, amelyeket nem döntöttünk porba, és azóta tudjuk, ez nagy hiba volt, sok időt vesztettünk – mondta Orbán Viktor. Szerinte, ha túlnézünk az elmúlt nyolc év romjain, meglátjuk a magyarok új évszázadát. Úgy véli, az idén a nemzet igent mondott arra, hogy mindennek meg kell változnia. Mindennek, ami emberellenes és nemzetellenes, ami észellenes, erkölcsellenes és mindennek, ami életellenes – tette hozzá. Orbán itt utalt az alkotmányra, a törvényekre, a közéleti erkölcsökre, a tabukra, a médiára és az adózásra. Mint mondta, olyan országot lát maga előtt a XXI. században, ahol erős állam védi a közérdeket, ahol nem gátolják buta szabályok azokat, akik dolgoznak és vállalkoznak, ahol garantálják a nyugdíjasok biztonságát és a nyugdíjak értékét, ahol megéri gyermeket vállalni, ahol az adózásnak becsülete van, és azok jutnak előre, akik dolgoznak. – Mi senkit sem hagyunk a múlt romjai alatt – ígérte a miniszterelnök. Szerinte egy évünk van arra, hogy kapkodás nélkül, de szapora léptekben felvegyük a tempót, és megteremtsük a sikeres Magyarország alapjait. Ellenben, „ha a magyarok ma engednek a kétségeknek, holnap veszíteni fognak”. – Mi azok a magyarok vagyunk, akik hadat üzentünk a szovjet birodalomnak, akik fegyverrel is szembeszálltunk velük, és végül hazaküldtük a katonáikat – mondta.
A magyarok tudják – emlékeztetett –, hogy milyenek a nehéz idők. – Kemény idők jártak ’56 után és négy évvel ezelőtt is, amikor ezen a napon a hatalom rohamrendőrökkel verette és gumilövedékkel lövette a békés nagygyűlésen részt vevőket. De mi, magyarok itt vagyunk, és ők is ott lesznek hamarosan, ahol lenniük kell – jelentette ki a miniszterelnök.
Orbán Viktor beszéde elején felidézte azt az 54 évvel ezelőtti estét, amikor Nagy Imre mártír miniszterelnök a Parlament északi szárnyának egyik emeleti szobájából lenézett a Kossuth térre, és megértette, hogy nem egyszerűen egyetemisták, munkások és értelmiségiek gyűltek ott össze. – Egy igazi, kifosztottan és becsapottan is életerős nemzet állt itt a téren – mondta a kormányfő, aki szerint Nagy Imre a legnagyobb hőseink sorába emelkedett azzal, hogy megvédte a forradalom tisztaságát és mártírtársai becsületét. Hangsúlyozta azt is, hogy 1956 hősei voltak azok, akik nem hagyták lebeszélni magukat arról, hogy Magyarországot naggyá tegyék. Ők a mi szüleink és nagyszüleink – mondta a miniszterelnök. Szerinte az ’56-os fegyveres, a ’90-es alkotmányos és a 2010-es kétharmados forradalom volt. – Így születik a történelem, így születik újjá egy nemzet – tette hozzá.
Előzőleg Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke tartott ünnepi beszédet a Kossuth téren, tisztelegve 1956 magyar hősei előtt. A lengyel politikus hangsúlyozta, hogy a forradalmat a magyarok az összes európai érdekében vívták meg.
Az 1956-os megemlékezések már előző nap, október 22-én – a hagyományokhoz híven – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott ünnepséggel elkezdődtek. Navracsics Tibor itt tartott beszédében úgy fogalmazott, „1956-ot elhazudták előlünk”. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: az értelmiség feladata, hogy őrizze 1956 igazságát.
Az egyetemen tartott megemlékezés után fáklyás menet indult a Bem térre, majd a Kossuth téren Kövér László, az Országgyűlés elnöke meggyújtotta a forradalom lángját, amely november 4-ig lobog. Másnap, szombat reggel a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával kezdődtek a hivatalos állami rendezvények. Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor és Kövér László az Országház főbejárata előtt felállított pódiumról kísérte figyelemmel a katonai tiszteletadással zajló ceremóniát.
Ezután egész nap családi programokkal – többek között koncertekkel, filmvetítésekkel és gyerekrajzversennyel – várták a Kossuth térre érkezőket, de kinyitották a Parlament kapuit is, míg a Szabadság-futam résztvevőinek 1956 forintos nevezési díját az iszapkárosultak javára ajánlották fel.
Kovács László, az MSZP alelnöke egyetért azzal, amit Orbán Viktor az 1956-os forradalom és szabadságharc magyarországi, illetve nemzetközi jelentőségéről mondott, de aránytévesztésnek tartja, hogy a miniszterelnök ezzel azonos súlyúnak állította be a Fidesz ez évi választási sikereit. Mint Kovács fogalmazott: Orbán ezúttal is lebecsülte, igazságtalan kritikával illette az 1989-es rendszerváltás óta eltelt húsz év eredményeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.