Nyílik az állami védőernyő

Újabb állomáshoz érkezett a részletfizetésekkel jelentős ideje elmaradó hitelesek kormányzati megsegítése. A devizahiteleseket mentő törvény múlt heti elfogadása utáni következő lépés a nemzeti eszközkezelő társaság létrehozása, amelyre a nemzetgazdasági tárca dolgozott ki törvényjavaslatot. Ez célzott és a szükségletekhez igazodó állami védőernyőt biztosít annak érdekében, hogy a bajbajutottak ne veszítsék el a fedelet a fejük fölül.

Szabó Anna
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Célegyenesbe fordult a lakásukra felvett hitelek részleteit hosszabb ideje törleszteni képtelen adósok megmentésére irányuló nemzeti eszközkezelő társaság (NET) létrehozása. Lapunk úgy tudja, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy olyan társaság felállításával számol, amelynek célja a kilakoltatás szélén álló, illetve a már végrehajtási szakaszba jutott adósok megmentése, hogy ne veszítsék el a fedelet a fejük fölül. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adatai szerint ezzel a veszéllyel az adósoknak kisebb hányada szembesül, az állami segítség erre a körre kell hogy fókuszáljon. Információink szerint mindez célzott és a szükségletek mértékéhez igazodó állami mentőöv szükségességét jelenti.
A nehéz helyzetbe került lakáshitelesek problémájának megoldására ez lenne immár a harmadik kormányzati intézkedés: egyrészt korábban már jövő tavaszig kitolták a kilakoltatási moratóriumot, másrészt a parlament a múlt héten fogadta el a Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes képviselők nevével fémjelzett, a hitelesek érdekeit védő és a banki magatartást szabályzó törvényt.

*

Az eszközkezelő felállításának egyik legfontosabb pontja, hogy a bajbajutottak miként kerülhetik el a kilakoltatást, és mely körre terjeszti ki a védőernyőt a kormány. A PSZÁF adatai szerint jelenleg 730 ezer jelzálog fedezetű lakossági hitel van, ennek egy kisebb részét újratárgyalták, vagyis a futamidő meghosszabbításával és a tőketörlesztések átmeneti felfüggesztésével sokan időhöz jutottak, illetve csökkenthették a háztartásukra jutó havi terheket. A 90 és 180 nap között késedelemmel rendelkező szerződések száma 9500, a fél és egy év közötti elmaradással bíró szerződéseké 6500, az egy éve késő hitelesek száma meghaladja az ötezret, a végrehajtási szakaszba pedig 1480 jelzálogtartozás lépett.
Lapunk forrásai szerint az eszközkezelő létrehozása nemcsak a bajba jutott hiteleseknek és a kormánynak, hanem a bankoknak is közvetlenül érdekében áll. Egyrészt egy feltételezett nemfizetési hullám hatására a fedezetként szolgáló ingatlanok értéke is megcsappanna, így egyre több esetben nem érné el a folyósított kölcsön összegét sem. Másrészt a bankok sem homogén csoportként értékelik a késve fizetőket, így a megsegítendők körét sem. A 90 napon túli elmaradással rendelkező ügyfelek jelentős része ugyanis csak átmeneti fizetési nehézségekkel küzd vagy a munkahelyének elvesztése, vagy a forint árfolyam-ingadozása miatt, de egy adósságrendező hitellel, illetve a futamidő-meghosszabbítással öszszességében még jó minőségű adósoknak számítanak. A második és a legnagyobb körbe a hosszabb ideje munka nélkül lévők tartoznak, vagyis az alsó középosztálynak az a része, amely az adócsökkentéssel és a gazdasági élénkítőprogramok beindulásával csak hosszú távon rendezheti sorait.
A PSZÁF adatai szerint a legrosszabb helyzetben azok vannak, akik olyan jelzálogfedezetre kaptak hitelt, amelynek értéke már a hitel felvételekor is alacsony volt, értékesíthetősége pedig erősen korlátozott. Ebbe a csoportba főként a 2006 és 2008-as szerződések tartoznak, főként azok, amelyek jórészt pénzügyi közvetítőkön keresztül érkeztek a bankrendszerbe. Itt közel 15 ezer olyan hitelről van szó, amelynek csak egy része lakáscélú, a többség gépkocsira vagy egyéb fogyasztási eszközre adott biztosítékként. A lapunknak nyilatkozó elemzők egybehangzó vélemény szerint a nemzeti eszközkezelő felállításának optimális módja az lenne, ha egy jól körülhatárolható adósi körön lehetne segíteni szociális alapon, és a fedezetül szolgáló ingatlan értékének maghatározáskor plafonra lenne szükség.

Kétszáz forint alatt a frank. A kormány közelmúltban bejelentett intézkedéseinek hatására néhány napja erősödik a forint, az árfolyama a svájci frankkal szemben június óta nem látott szintre jutott, és tegnap már a 198 forint alá is benézett. A nagybankok forintvásárlását kiváltó kormányzati akcióterv pozitív megítélésének köszönhetően egy euróért délután már csak 271 forintot kellett fizetni, sőt, a Morgan Stanley elemzői a várhatóan felértékelődő régiós devizák közé sorolták a magyar fizetőeszközt. A forint erősödése együtt járt a frank viszonylagos gyengülésével, így alakulhatott ki a 200 forint alatti átváltási kurzus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.