Panaszt tettek Biszku Béla ügyében

A világhálón nyilvánosságra került tegnap az a határozat, amelyet a Fővárosi Főügyészség október 29-én hozott és hétfőn kézbesített Biszku Béla ügyében. A vádhatóság azért utasította el az eljárást kezdeményező magánszemély, Gellért Ádám beadványát, mert szerinte az MSZMP egykori politikusa nem követte el az emberiség elleni soha el nem évülő bűncselekményt, a gyilkosság vádja pedig már elévült. Gellért panasszal él a döntés ellen.

Kulcsár Anna
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldön élő Gellért Ádám tanulmányt juttatott el korábban a nyomozó hatósághoz, és kérte: fontolják meg a büntetőeljárás megindítását Biszku Béla (képünkön) ellen. A felvetés azon alapult, hogy Biszku, aki eleinte a budapesti pártbizottság, majd az MSZMP központi, illetve politikai bizottságának titkára volt, belügyminiszterként részt vett az 1956-os forradalmat követő megtorlások irányításában. Gellért beadványa konkrétan két koncepciós eljárást említett meg. Az egyikben katonatiszteket vontak felelősségre, a másikban Szilágyi Józsefet, illetve Nagy Imrét, Gimes Miklóst és Maléter Pált marasztalták el. Mindannyiukat kivégezték. A kérelem tartalmazta azt is, hogy 1957-től – három év alatt – 25 ezer embert ítéltek el konstruált eljárásokban, ezer személyt pedig szovjet kényszermunkára szállítottak. A főügyészség határozata szerint az emberiség elleni bűncselekmény a nemzetközi egyezmények alapján valóban nem évül el, de Biszkuval szemben ez nem állapítható meg. A megtorlások irányítása – a Nagy Imre-per vádlottjainak kivégzése – előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölésnek, azaz gyilkosságnak minősülhet. Az ilyen bűncselekményt annak idején halállal büntethették, ám a halálbüntetést érdemlő cselekmény 15 év alatt elévül. Emiatt a feljelentést – az ügyészség szerint – el kellett utasítani.
A kezdeményező lapunkkal tudatta: panasszal él a döntés ellen. Egyes nemzetközi jogászok az elmúlt napokban az indoklás konkrét ismerete hiányában is vitatták az ügyészség álláspontját. A nürnbergi katonai bíróság joggyakorlatára, a római egyezményre és a nemzetközi büntetőjog szabályaira hivatkozva lehetségesnek vélték Biszku felelősségre vonását. Idehaza utoljára tavaly februárban döntött az igazságszolgáltatás arról, hogyan értelmezendő az emberiség elleni bűncselekmény fogalma. A Legfelsőbb Bíróság a Korbely-ügyben azt mondta: az 1956-os események kapcsán a nürnbergi eljárást szabályozó londoni egyezmény mellett az 1949. évi genfi egyezményeket kell alkalmazni. Rögzítették: a soha el nem évülő emberiség elleni bűncselekményt az követi el, aki az állami politika képviseletében civil személyek életére tört.
Publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.