Régi ellenfelek, mai barátok

Kolompár Orbán büntetőperének idei utolsó tárgyalására az országos cigány önkormányzati elnök jelenlegi feltétlen híveit idézték meg. Az egyik nem jelent meg, a másik vallomást tett. A büntetőeljárás megindításakor viszont az elnök ádáz ellenfelei voltak.

Joó István
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átvette idézését, mégsem jelent meg tanúként Farkas Antal, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) alelnöke tegnap a Kecskeméti Városi Bíróságon, Kolompár Orbán és nyolc társa büntetőperében. Farkas Antal eddig nem nyújtott be igazolást sem, ezért Mátyásné Polereczki Éva bírónő bírságot helyezett kilátásba. A kisebbségi politikus, egyben az OCÖ pénzügyi ellenőrző bizottságának egykori tagja 2005-ben egyike volt azoknak, akik feljelentést tettek az átláthatatlan gazdálkodás, visszás pénzkezelések miatt. Ebből „fejlődött ki” a kecskeméti büntetőper három egyesített ügyének egyike, amelyben az OCÖ-elnököt sikkasztással és a számviteli törvény megsértésével vádolják.
A tegnapra beidézett másik OCÖ-alelnök, Dógi János azonban megjelent és tanúvallomást tett. Dógi egyúttal a Cigányszervezetek Országos Szövetségének és az MSZP cigány tagozatának elnöke. Farkas és Dógi a büntetőeljárás során vizsgált korábbi ciklusban – baloldali elkötelezettségük ellenére – a szintén MSZP közeli Kolompár kérlelhetetlen ellenfelei voltak, több megbuktatási kísérletben szerepeltek. Ám a most lezárult ciklusban Kolompár „masszív” híveiként viselkedtek, részük volt abban, hogy a vádlottá vált elnököt ne lehessen elmozdítani. Mindazonáltal tegnap Dógi János fenntartotta hajdani nyomozati vallomását, miszerint Kolompár Orbánt nem tudta rábírni, hogy megfelelő tájékoztatást adjon a felmerült pénzügyi elszámolási problémák tisztázására. Szavaiból az derült ki, rendkívül szabályozatlannak tartotta az állami támogatásokkal való elszámolást az OCÖ-ben.
A tegnapi tárgyalás során kiderült: akkoriban a cigány önkormányzatban a legtöbb bizottság, kabinet csak névlegesen működött, beszámolók a közgyűlésekre nem készültek, csak papíron létezett a megyei referensek rendszere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.