Selmeczi: Átverték a munkavállalókat

Élek a gyanúperrel, hogy a magánnyugdíjpénztárak mögötti körök a magyar állampolgárokkal, ezen belül a pénztártagokkal fizettették meg a gazdasági válság okozta károkat – nyilatkozta lapunknak Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. A fideszes politikus szerint a szocialisták azért ellenzik a kormány nyugdíjvédelmi programját, mert a pénztártagok helyett inkább a vagyonkezelők érdekeit tartják szem előtt.

Szilágyi Richárd
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ön szerint miért éppen a szocialisták kiabálják mostanában a legharsányabban, hogy a tervezett törvénymódosításokkal a kormány lenyúlja a magán-nyugdíjpénztári tagok pénzét?
– Először is szeretném megerősíteni, hogy ezeket a tagdíjakat nem nyúlja le senki, hanem átmenetileg egy biztonságos társadalombiztosítási számlán, név szerint lesznek nyilvántartva, a befizetésekre pedig garanciát vállal az állam. Csak egy oka lehet annak, hogy a szocialisták ilyen hangosan kiabálnak ez ellen, mégpedig az, hogy ellenzéki képviselőtársaim a pénztártagok helyett inkább a vagyonkezelők érdekeit tartják szem előtt. Nem szabad elfelejteni, hogy a szocialisták egy 1997-es törvény alapján kötelezően kényszerítették az embereket egy olyan rendszerbe, ahol most nagyon sokan rosszabbul jártak, mint ha az állami rendszerben maradtak volna. Mi a baj azzal, hogy megadjuk a lehetőséget nekik arra, hogy visszajöhessenek a biztonságot nyújtó állami rendszerbe? Szintén a vagyonkezelők érdekét erősíti, hogy a ’97-es törvény előírt egy csaknem ötszázalékos működési költséget a magánnyugdíjpénztáraknál, illetve egy vagyonkezelési díjat is. Ez évente összesen negyvenmilliárd forintot jelent, amit a pénztárak költségként elszámolhatnak, azaz kivehetik a magán-nyugdíjpénztári tagok zsebéből. Azt hiszem, a szocialisták többek között ezért ilyen hangosak.
– Az elmúlt 12 évben az egy százalékot sem érte el a pénztárak által elért hozam. Ez a fajta gazdálkodás felvetheti a büntetőjogi felelősség kérdését?
– Az biztos, hogy annak idején a magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetéséről szóló parlamenti vitában azzal érveltek a Horn-kormány tagjai, hogy a pénztárakban elért hozam jóval magasabb lesz, mint amit a társadalombiztosítási rendszerben kaphatnának az emberek. Ez az érv megdőlt, hiszen a tények azt bizonyítják, hogy egy gazdasági válság idején hihetetlenül nagy kockázatnak vannak kitéve a pénztártagok. Az is megérne egy vizsgálatot, hogy a válság előtt vagy után, amikor szárnyaltak az értékpapírpiacok, milyen hozamot értek el a pénztárak. Ezekre a vizsgálatokra azért is sort kell keríteni, mert a pénztártagoknak joguk van megtudni, hogyan gazdálkodtak a nyugdíjforintjaikkal az elmúlt években.
– Milyen vizsgálatokra lehet még számítani?
– Az előbbieken túl vizsgálni fogjuk azokat a konkrét megkereséseket is, amelyek a magán-nyugdíjpénztári tagoktól érkeznek. Érdemes lesz azon is elgondolkodni, hogy az amerikai ingatlanpiac öszszeomlása után miért hozott olyan döntést a baloldali kormány, hogy a pénztárak különböző portfólióiban kezelt vagyon nagyobb hányadát kell kockázatos részvényekbe befektetni. Élek a gyanúperrel, hogy a magyar állampolgárokkal, ezen belül a pénztártagokkal fizettették meg ezeket a károkat.
– A kormány nyugdíjvédelmi programjának első két elemét már benyújtották a parlamentnek. Mi lesz a harmadik elem?
– A részletszabályok kidolgozása lesz a harmadik eleme a javaslatcsomagnak. A kormány azon dolgozik jelenleg is, hogy a garanciális feltételeket szabályozó részletszabályok minél hamarabb a Ház elé kerülhessenek. Ezzel kapcsolatban még a héten várható bejelentés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.