Simor és csapata

Ugró Miklós
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Timur Lenk (1336–1405) hadvezér, aki a bomlófélben lévő mongol birodalom uralkodójaként sikeres hódító hadjáratokat folytatott, így a mongol állam teljes széthullása csak a halála után következett be. Simor Link bankár, korunk hőse. Elszánt küzdelmet folytat a visszaszorulóban lévő spekulatív tőke korlátlan uralmának fenntartásáért. Bukása még életében bekövetkezik. Simor Link kiválóan forgatja, no nem a kardot, hanem a pénzét, hiszen csak külhoni bankokban milliárdos vagyont hordott össze (itthon tartott megtakarításai ebben nincsenek benne), s ennyi pénzt még az ő fizetéséből sem lehet összespórolni. Kiváló stratéga, aki azonnal átlátja egy költségvetés buktatóit. Például a 2011-es költségvetésből hiányolja a strukturális változásokat. Ez azért is nagy szó, mert az előző költségvetésekben mindig felfedezte, pedig azokban még utólag se nagyon lehetett észrevenni. A legjobb védekezés a támadás elvének szellemében nemzetközi pénzügyi köröktől támogatott attakokat indít a kormány gazdaság- és fiskális politikája ellen, szerény állami javadalmazása védelmében. (A körkörös védelem nyomán ezt nevezik pénzügyi körös védelemnek.)
Simor Link jelentős seregek élén áll. A vad és ádáz szakértők ármádiája kiváló kiképzést kapott a nemzetgazdaságok szétdúlására és kifosztására. Rettegett hősük Kopits György, aki egyetlen nyilatkozatával zuhanórepülésbe navigálta a tőzsdét, és jelentősen „ócsította” a forintot. Kósa Lajos „forintbedöntő” akciója óta tudjuk: a gazdasági gondokért nem az a felelős, aki előidézte azokat, hanem az, aki beszél róluk. Márpedig Kopits arról beszélt, hogy a költségvetés apró betűs mellékletében felfedezte, miszerint a különadókat 2012 után sem szüntetik meg. Erre a piacok azonnal reagáltak: esett a tőzsdeindex, romlott a forint. Feltehető, hogy a piacok nem szokták olvasni a költségvetési tervezetek apró betűs részeit, egyedül Kopits érdemének kell betudnunk a befektetők veszteségeit. Azt még nem tudjuk, hogy a nyugati tőzsdék mitől kerültek lejtmenetbe, úgy látszik, a magyar gazdaság ilyen meghatározó jelentőséggel bír Európában. Egyébként Kopits György az egészen kis múltú Költségvetési Tanács elnöke, amely szervezetet azért hozták létre, hogy egy-egy gazdasági döntést utólag véleményezzen. Mivel a tanácsnak semmi értelme és jelentősége nem volt, tagjai szép nagy jövedelmet húztak, miközben hunyorogva silabizálták az apró betűket. (Akkoriban másféle „apró” játszott döntő szerepet a magyar gazdaságban.) Vannak más gittegyletek is Simor oldalán, megidézve, életben tartva a Tanácsköztársaság szellemét. Az egyetemi tanácsokba kizárólag MSZP-s, SZDSZ-es vagy a kettő holdudvartartásához tartozó csatlós kerülhetett be mindenféle feladat és felelősség nélkül, tisztes fizetésért. Simor Link segédcsapatait erősíti a harcedzett gárda is, amely levitézlett, tartalékállományba tett MSZMP-s, MSZP-s különítményesekből lett különböző magánnyugdíjpénztárak vezető testületeibe vezényelve. Tevékenységük magyarázatot ad arra, hogy miért alacsony a pénztárak befektetéseinek hozama, hiszen valamennyien a közpénzek elherdálására, elsíbolására lettek kiképezve, s effajta akciókban estek át a tűzkeresztségen, szereztek alapos gyakorlatot.
Simor körül igazán ütőképes hadi nép verődött össze, de hogy erejük elegendő lesz-e nyolcéves birodalmuk visszahódítására és fenntartására, arra még az ő zsoldjukban álló harci szakemberek is kevés esélyt látnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.