Szabadság, béke

Kristóf Attila
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hová tűnt a „csőcselék”, hová az égő kukák, hová lett a Nagy Hazug s a sok őrjöngő fakabát? Mondjátok, miért van így? Mondjátok, miért van így?
Mi nyelte el a düh kiáradását?
Hosszú évek után most jó volt bejárni ezen a szent napon a várost. Olyannak látszott minden, mintha fényben fürödne és fényt árasztana. Az ünnepet nem zavarta meg egyetlen hamis hang, nem illő gesztus. Több tízezer ember volt az utcákon és a tereken. Mosolygó rendőrök sisak és pajzs nélkül nemzetiszín zászlócskákat osztogattak a gyerekeknek. Micsoda másság!
Négyezer ember járt a Parlamentben. Nyitott volt minden. A közjogi méltóságok nem bujkáltak rácsok és kordonok mögött. Egyetlen épület tetejéről sem kémleltek mesterlövészek. Nem volt motozás. Sün. Tonfaerdő. Egy asszony a Kossuth téren odament egy rendőr leányhoz és azt mondta: „De jó, hogy ilyennek láthatlak titeket!”
Ez hát a szabadság?
Kétféle nemzeti ünnep létezik talán? Az egyik vicsorgó, véres, bömbölő? A másik mosolygón könnyes és szelíd? Kétféle nép van? Kétféle fajta él Magyarországon? Az egyikben habzó gyűlölet uralkodik, a másikban nyugodt, tündöklő béke?
Vagy másról van szó? Kétféle hatalomról? Az egyik szembefordult a közakarattal, a másikat a közakarat emelte föl?
Ha egymás mellé tesszük az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának „ünnepléséről” és az ideiről készült képeket, két merőben különböző világ tárul fel előttünk, s rádöbbenünk, hogy a magyar emberek mennyire akarták a változást. Szinte úgy, mint ’56-ban. Egyik fülünkben még ott dübörögnek Beethoven Edmond-nyitányának komor hangjai, a másikban pedig felcsendül az Örömóda.
Ha hiszi a világ, ha nem: Magyarország örül.
Mit érezhettek az igazi ünnep láttán azok, akik az előző esztendőkben úgy ünnepeltek rácsok és kordonok közé szorítva, mint saját uralmuk rabjai? Tartott-e önvizsgálatot az a bátor és büszke férfiú, aki letegezte ’56 mártír miniszterelnökét, s a fülébe suttogott: Te mit tennél a helyemben, Imre?
Azt tette volna?
Szégyenkezett-e a Bátor ezen az örömtől és békétől verőfényes napon? Átfutott-e tág lelkiismeretén a kétség: vajon másképpen tehettem volna? Megkérdőjelezte-e legalább egy pillanatra a saját politikai és emberi adottságait?
Másoknak jó volt látni és átérezni ezt a békességet, ezt a nyugalmat, ezt az örömöt, az ünnep valódi méltóságát, s tudni, hogy valójában ez Magyarország, hogy ilyenek a magyar emberek.
Feltehetnénk a kérdést: jobb így a rend? Jobb így a rend őreinek lenni?
Nagyot és mélyet lélegzett ez az ország. A változás friss levegőjét árasztották az ünnepi utcák és terek. És a reményét: lesz erőnk, türelmünk és jó kedvünk kivárni a vígabb esztendőket.
Mintha ’56 igazi üzenete érkezett el volna hozzánk: hogy az, amiért oly sokan adták az életüket, a szabadság, mégiscsak megtermi gyümölcsét, a demokráciát, a szolidaritást, a szeretetet, az egyetértést és az összetartozást.
És ezt az áldást a hatalom csak szolgálni tudja, mert sohasem felülről jön, nem onnan származik, hanem az emberek vágyaiból, akaratából és tetteiből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.