Talpra állítanák az országot

A munkahelyteremtés és a gyermekvállalás ösztönzése a kormány célja a jövő évi költségvetéssel – jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormány javaslatának parlamenti beterjesztése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A közszféra 25-30 ezres leépítésre számíthat, amely elsősorban az államigazgatást és nem az oktatást vagy az egészségügyet érinti. Az uniós csatlakozás óta először teljesítjük vállalásunkat, s a 800 milliárd forintos hiánynyal a háromszázalékos küszöb alatt maradunk 2011-ben.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átirányított családi pótlék. Jövőre nem kapnak családi pótlékot a kiugróan magas, „milliós fölötti” havi jövedelmű családok – mondta Soltész Miklós (képünkön) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Hír TV-ben. A politikus a vasárnap esti műsorban elmondta: az arányos adórendszerhez illeszkedő családipótlék-rendszert dolgoz ki a kormány. A részletekről még nincs döntés, azt sem tudni, hogy a jövő év elejétől lépne-e életbe a családi pótlékkal kapcsolatos intézkedés, de mint Soltész hozzáfűzte, mindenképpen jövőre. – Az államkasszában maradó összeget várhatóan a fogyatékosok és a súlyos betegek ápolására fordítanák – hangsúlyozta az államtitkár a Hír TV honlapján olvasható összegzés szerint. A KDNP-s szakpolitikus szerint a családi pótlék rendszerének újraszabályozása nem veszélyeztetheti a családok gyermekvállalását. Az MTI emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök októberben az RTL Klubnak azt mondta: „Gondolkodunk azon, hogy akik nagyon nagy jövedelemre tesznek szert, azok számára járjon-e vagy sem a családi pótlék. Ez egy régi vita Magyarországon.”


A munkahelyteremtés, a növekedés élénkítése, a családok és a gyermekvállalás támogatása volt az elsődleges cél a következő évi költségvetés megalkotásánál – fogalmazott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki a tenyerében elférő adathordozón is felmutatta a 2011-es büdzsé tervezetét szombaton. A jövő évi költségvetés benyújtása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Matolcsy megjegyezte, hogy az utóbbi húsz év legjelentősebb adócsökkentését tartalmazza ez a dokumentum.
Az Országgyűlés honlapjáról elérhető költségvetési tervezet egyik legfontosabb újdonsága, hogy a kormány létrehozza az államháztartás egyenlegét javító alapot, ahová a magán-nyugdíjpénztári befizetések átirányításából származó 360 milliárd forint érkezik, s ezt a keretet gyarapítja a privát kasszákból az állami nyugdíjrendszerbe visszatérők vagyona is. A szóban forgó alapból fedezik a nyugdíjkassza 900 milliárd forintos hiányát a jövő évben (ennyivel kevesebb nyugdíjjárulék folyik be a dolgozóktól a közösbe ahhoz képest, hogy mennyit kell kifizetni a nyugdíjakra).

*

A nemzetgazdasági miniszter a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a kormány szerint a magán-nyugdíj-pénztári tagok kilencven százaléka visszatér az állami rendszerbe, így 2400 milliárd forintnyi vagyon államivá alakulna. – Ez jóval magasabb összeg, mint a nyugdíjkifizetések hiánya, a pénz megmaradó részét államadósság-csökkentésre javasoljuk fordítani – mondta újságírói kérdésre a tárcavezető.
Az új költségvetésnek nem csak nyertesei lesznek; a közszféra „erős nyomást érzékel majd”. A kormányzati intézményeknél a korábban megszellőztetett híreknek megfelelően öt-, a háttérintézményeknél tízszázalékos leépítést terveznek (összesen 25-30 ezer fő), s a dologi költségeken öt százalékot spórolnak meg. Lesznek olyan szervek, például a külgazdasági hivatallá alakuló ITDH, ahol akár 30-50 százalékos karcsúsítás is bekövetkezhet. A leépítések elsősorban az államigazgatást érintik, nem az egészségügyet vagy az oktatást. A bérkeret összességében nem nő, de az alacsonyabb létszám 4-5 százalékos átlagos béremelést tesz lehetővé a közszolgák körében.
– Ez a talpra állás költségvetése, mert az unióhoz való csatlakozás óta először három százalék alatti hiányra épül, vagyis teljesítjük az EU-val kötött növekedési egyezményben vállalt célt. Továbbá azért is, mert beállítjuk a háromszázalékos növekedést, és csökken az államadósság GDP-arányosan – hangsúlyozta Matolcsy György. (A hiány 2,94 százalék lesz eredményszemléletűen, 2,8 százalékos pénzforgalmilag.) A 2006-os költségvetést a nagy csalás, a 2007-est a kijózanodás, a 2008-ast a válság, a 2009-est a pénzügyi függetlenség elvesztésének és az ideit a csontvázak büdzséjének nevezte a miniszter.
A 2011-es költségvetés tervezete – amelyről a tervek szerint karácsony előtt egy nappal tartják a zárószavazást – 16 996 milliárd forint kiadással és 16 197 milliárdos bevétellel számol, vagyis hozzávetőleg 800 milliárd hiányzik a kasszából. Államadósságra a következő évben a tavalyinál 150 milliárddal kevesebbet, 1064 milliárd forintot kell kiadni. Ez az összeg azonban még így is magasabb a teljes hiánynál, ami azt jelenti, hogy az államháztartás többlettel zárna, ha nem kellene az adósságot törleszteni (vagyis az elsődleges egyenleg 0,8-0,9 százalék). A lakosság hozzávetőleg 600 milliárddal kevesebbet fizet be a közösbe 2011-ben az idei évhez képest, amelyből 500 milliárdot tesz ki a személyi jövedelemadó csökkentése – összegezte a Portfolio.hu. Társasági adóból a tehercsökkentés miatt mintegy 240 milliárddal kevesebb bevétel érkezik a központi kasszába. A különadók azonban ezt bőségesen ellensúlyozzák, 161 milliárdot fizet be az energiaszektor, a távközlési cégek és a kereskedelmi láncok, 187 milliárdot a pénzügyi szervezetek.
A kiadások terén nagy változást nem tervez a kormány, a lakosságot tehát – annak ellenére, hogy kevesebb adót fizet be – nem „rövidítik meg”. Néhány tétel kisebb mértékben csökken, de növekszik a lakás-takarékpénztári megtakarítások támogatási időszaka, valamint a közbiztonságot szolgáló kiadások előirányzata is 2010-hez képest. Továbbá a 3,5 százalékos inflációt meghaladó, 3,8 százalékos nyugdíjemelés várható. A működési költségek az uniós soros elnökségi feladatok miatt lesznek magasabbak. A bajba jutott hiteleseket megsegítő eszközkezelőre nem különít el jelentősebb forrásokat a jövő évi büdzsében a kormány, az intézmény ugyanis egy garanciaalapként fog működni, így az államadósságot fogja terhelni. Újságírói kérdésekre válaszolva Matolcsy György arról is tájékoztatott, hogy egy három fokozatú rendszer jön majd létre: a hiteladós először egy banki mentőprogramban vesz részt, majd – ha helyzete nem rendeződött – bekerül az eszközkezelő hatáskörébe, s ha továbbra sem tudja fizetni a terheket, tulajdonát elvesztve bérlakásra lesz jogosult, kisebb lakásba költöztethetik.
– Az alacsonyabb kamatkiadás, valamint a magánnyugdíjpénztárakból származó 360 milliárd, plusz a vagyonáthozásból eredő milliárdos források óriási mozgásteret jelentenek a költségvetésnek – mondta az MTI-nek Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője. Szerinte látványosan mérséklődhet az állam finanszírozási igénye jövőre, csökkenhet az állampapírok hozama, mindez a forintnak is támaszt nyújthat, ami az ország felminősítési kilátását javítja, ha a kormány jól kezeli a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket. A gazdaságpolitika a kiadásokat kissé visszafogta, amit Suppan kedvezőnek nevezett, vannak azonban olyan elemzők, akik e téren drasztikusabb lépéseket vártak. A pénzintézeti elemző a kormánynál magasabb bővülést vár a nagyberuházásoknak köszönhetően. A későbbiekben szerinte szintén emiatt az adóbevételek is nőhetnek: 2012-ben 4,5 százalékkal, 2013-ban pedig 5 százalékkal bővülhet a GDP.

Reagáltak a londoni elemzők. A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni elemzői úgy fogalmaztak a költségvetési tervekről, hogy rövid távon javítják a magyar adóssághelyzet jelzőszámait, mivel az adósságállomány és az adósságszolgálati teher csökkenni fog, és a kormány jelentős vagyontömeget vesz át. Középtávon azonban a kormánynak alacsonyabb bevételekből kell teljesítenie az adósságszolgálati kötelezettségeket, ami ronthatja az adósbesorolási kilátásokat. A Goldman Sachs nem számít a magyar adósosztályzat „többszörös leminősítésére”. A Morgan Stanley elemzői kiemelték: ha a kormány a nyugdíjalapok teljes vagyonát bevonja az adósságcsökkentésbe, a GDP-érték arányában számolt adósságráta 10 százalékpont körüli mértékben csökkenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.