Télűző

K Ö N Y V E S H Á Z

Fábián Gyula
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sereglettek a tisztelgők a Hagyományok Házába a kilencvenéves Karsai Zsigmond köszöntésére. Egy tanítvány ezzel a találó mondattal jellemezte az eseményt: Zsiga bácsi életében átallépte a világot. Nevezetes emlékkönyv is készült az októberi alkalomra, akkor még egyetlen példányban, életútmérő összefoglalással. Táncosok, énekesek, zenészek sorakoztak fel, hogy bizonyítsák: igazi követői a tanár úrnak. Az erdélyi Lőrincréve, a szülőhely hangulatát idézték föl a dalok, a tánclépések. Az emlékezők sorolták, menynyit láttak, tanultak, kaptak hosszú évtizedek alatt Zsiga bácsitól, aki bő fél évszázadon keresztül mutatta fáradhatatlanul, hogyan kell lépni, fordulni, élni együtt a tánccal, dallal, zenével.
Lőrincréve – említsük meg mindenekelőtt a Maros-fordulót, ahonnan már felnőttként indult a világba a festőművésznek készülő Karsai Zsigmond. Az indult ige nem pontos, mert valójában menekült a katonai szolgálatból súlyos betegen szabadságra engedett ifjú, és tiltott határátlépése az életben maradását jelentette.
Kolozsváron operaházi díszleteket festett a mindennapi kenyérért, de egyre nyugtalanította a továbbtanulás kérdése, amelyet a budapesti főiskola jelentett volna, ha a háborús idők megengedik. Második nagy vállalkozása a továbbtanulásért Pécelig kormányozta, ahol úgy érezte, megérkezett. Úgy ítélte meg, hogy fennmaradását az egykori erdélyi életmód folytatása biztosíthatja, így lett szántó-vető gazdálkodó, ahogyan a Maros melletti otthonban tanulta. A nehéz létfeltételek mellett mégis kiszorította idejéből, hogy párhuzamosan végezze a képzőművészeti főiskolát. Igaz, hogy a bejárás sokszor csak a tehervonat fékezőfülkéjének igénybevételével sikerült. Ám mielőtt új életpályát kezdhetett volna, nagy csalódás érte. A Táncolók a csűrben című, nagy műgonddal komponált festményét, amelyben benne volt az otthon szépsége, a táncosok és a táj minden részlete, elutasította a főiskola politikai mindenese: semmi szükség a népi romantika dicsőítésére, készítsen más értékelnivalót.
Karsai Zsigmond nem készített, de ekkor szegődött teljes erejével a népművelődés új feladatainak szolgálatára. A gyűjtés, a feldolgozás, a terjesztés, a népszerűsítés minden módját, alkalmait személyes jelenléttel igyekezett megismertetni az országon belül, majd a nagyvilágban, más földrészek színpadain is. Közben a csöndesebb napokon készült a híres táncok, közöttük a pontozó mozdulatainak „lekottázására”, mert így érezte teljesnek a megőrzést. Mindig talált időt arra, hogy részt vehessen egy-egy alkotótábor munkájában.
Karsai Zsigmond személyében hagyományteremtő népművészt tisztelhetünk. Pécelen azzal gazdagította a téli farsangi szokásokat, azok újkori felelevenítését, hogy lakóhelyére hozta a lőrincrévei bál hagyományát: a művelődési otthonban minden télen az ő jelenlétében idézték föl, hogyan zajlott annak idején szülőfalujában a télűző mulatság. A teljesség kedvéért nyaranként autóbuszra ültette tanítványait, és meg sem álltak Lőrincrévéig. Erdélyben rokoni fogadtatás, közös vacsora várta őket, majd a szabad ég alatt az otthoni művelődési ház udvarán tánc és ének kivilágos-kivirradtig. És ez a jó szokás megmaradt mostanáig.
Nem mulasztotta el alkotóművészünk azt sem, hogy jó szívvel és ajándékkal érkezzék a felnevelő föld híres kollégiumába: a nagyenyedi műhely, a nevezetes iskola gyűjteményében ott találhatók festményei. Most új kötete van soron, amely kilencvenedik születésnapjára jelent meg. „Szeretném személyesen hazavinni – mondta Zsiga bácsi reménykedéssel –, bár a mostani alkalomra kétbotos kísérettel érkeztem.” November elején már kapható lesz a különleges válogatás, amely a sokszínű életműből tallóz.
(Karsai Zsigmond festőművész, a népművészet mestere. Szerk.: Felföldi László–Bánszky Pál. MTA Zenetudományi Intézet, Budapest, 2010. Ármegjelölés nélkül)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.