Tovább szállítható a donorszív

Jelentősen, akár háromszorosan is megnövelheti a donorszív szállíthatóságának idejét a Heidelbergi és a Semmelweis Egyetem kutatói által kifejlesztett oldat. A magyar intézmény kardiológiai központjának igazgatója szerint módszerük néhány éven belül világszerte elterjedtté válhat, és akár a tengerentúlról is lehetővé teheti az életmentő szervek fogadását.

Nagy Áron
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áttörést értek el magyar és német orvoskutatók a donorszív szállíthatósági idejének megnyújtását célzó kutatásukkal – adta hírül tegnap az InfoRádió. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója lapunknak elmondta, körülbelül fél évtizede dolgoznak együtt a Heidelbergi Egyetem szívspecialistáival számos területen, de az Európai Unió által anyagilag is támogatott együttműködésnek alighanem ez volt eddig a legjelentősebb eredménye. A professzor személyesen is részt vesz a kutatásban és az új tartósítószer kifejlesztésében, amely a mostani négyről nyolc, de talán tizenkét órára is kinyújtja az átültetésre váró szív szállíthatósági idejét. Ezzel akár arra is lehetőség nyílik, hogy a tengerentúlról hozzanak Európába életmentő szerveket.
A jelenleg rendelkezésre álló kétszáznegyven perc természetesen a ki- és a beoperálás között eltelt időt jelenti, tehát a szállításra alig kettő és fél, három óra jut. – Ez éppen elég arra, hogy körültekintő, pontos szervezéssel mentővel, helikopterrel az országon belül a donorszervet eljuttassuk a beteghez, de esetek tucatjaiban megy veszendőbe a rászoruló testsúlyának és vércsoportjának egyébként megfelelő szív, mivel távolabbról kellene ideszállítani, a közelben pedig nincs olyan páciens, akibe be lehetne ültetni – magyarázta a kardiológus. Amikor a két egyetem fél évtizede közös kutatásokba fogott, egyebek mellett erre a gondra kerestek megoldást, és úgy tűnik, sikerrel jártak.
– Nagyjából két éve fordultunk célegyenesbe, azóta nagyon biztató eredménnyel elvégeztük a nagyállat-kísérletes vizsgálatokat, most pedig a klinikai tesztelés következik – folytatta Merkely professzor. Mint mondta, a tervek szerint jövőre emberi szervek szállításában, fokozatosan kitolt transzportidővel, folyamatos monitorozás mellett tesztelik majd a konzerválószert. A víznél sűrűbb anyagnak az a feladata, hogy a kivett szívben az oxigénhiányból eredő károsanyag-felhalmozódást minél jobban lassítsa. Eddigi eredményeik szerint a nyolc óra szinte biztosan elérhető lesz emberi szív esetében. Ha mindez ebben az utolsó kísérleti szakaszban is bebizonyosodik, akkor bő két esztendő múlva az oldat alkalmazása gyakorlattá válhat, három-négy éven belül pedig világszerte meghonosodhat – vélekedett a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója. Merkely Béla megjegyezte, bár hivatalosan német–magyar találmányról van szó, a sors úgy hozta, hogy a Heidelbergi Egyetem kutatásvezetője is honfitársunk: Szabó Gábor professzor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.