Új közteher-viselési rendszer

Új közteher-viselési rendszer kialakítására van szükség néhány éven belül, amelyben a 2012-ig különadót fizető ágazatokkal is megállapodunk további hozzájárulásuk mértékéről – jelentette ki tegnap Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a szakképzés megújításáról szóló szerződés aláírásakor.

Hajdú Péter
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parlamenti munkarend. Hétfőn Orbán Viktor felszólalásával kezdődik a 2011-es költségvetés általános vitája, a büdzséjavaslatot 30 órás időkeretben csaknem egész héten tárgyalják. Kedden hazánk európai parlamenti képviselői is felszólalhatnak a vitában, mint ahogyan az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács is kifejtheti véleményét. Több fontos döntés is születik még, köztük kedden szavaznak a Lázár-csomag, vagyis az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény, továbbá a 98 százalékos különadó kivetését lehetővé tévő jogszabály végleges formájáról. Zárószavazás lesz az új közigazgatási rendszer kiépítésére vonatkozó, a fővárosi és megyei kormányhivatalokat létrehozó jogszabályról, valamint az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvény módosításáról is. Sor kerülhet a párizsi nagykövetté avanzsált Trócsányi László alkotmánybírói székének betöltésére is. Az MSZP Mészár Rózát, a KDNP Dienes-Oehm Egont, a Jobbik Zétényi Zsoltot javasolja alkotmánybírónak választani. A Fidesz még nem nevezte meg a jelöltjét, az LMP pedig lehet, hogy senkit nem jelöl. (B. B.)


Az előttünk álló legfontosabb dolog a gazdaság talpra állítása, amelyben mindenkinek megvan a saját feladata. A kormánynak meg kell teremtenie az összhangot a gazdaság működése és irányítása között, ami az utóbbi néhány évben elveszett. A fejlődés csak úgy képzelhető el, ha új munkahelyeket teremtünk, ennek pedig alapfeltétele, hogy a következő egy évben sor kerüljön a gazdaság, a politika és a közélet teljes megújítására – fogalmazott a miniszterelnök.
Az utána következő két év során a kormánynak olyan szabályozási környezetet kell kialakítani, amelyet a jelentősen egyszerűbb és korszerűbb adórendszer, a csökkenő bürokrácia jellemez. A kormány várakozásai szerint 2012-re az unióban is kialakul valamiféle bankadórendszer, s miután addigra a jelenlegi hazai bankadó-fizetési kötelezettség is kifut, meg kell állapodni a pénzintézetekkel egy, a mostani terheknek felét-harmadát kitevő közteher-viselési hozzájárulásról. De a különadót fizető többi ágazatban, a kereskedelemben, a távközlésben és az energetikában tevékenykedő vállalatokkal is új megállapodást kell kötni a hozzájárulás mértékéről.
*
Mindezzel a kormány csak a gazdaság fejlődéséhez, az új munkahelyteremtéshez szükséges kereteket teremti meg, azt önöknek, vállalkozóknak kell tartalommal megtölteni – fordult Parragh Lászlóhoz, az MKIK elnökéhez Orbán Viktor. A mostani megállapodás adja azt az alapot, amelyre építve képzett munkaerő hagyhatja el a szakképző iskolákat. A kamara feladata és felelőssége lesz ugyanis az újjáalakuló szakképzési rendszer szakmai részleteinek kidolgozása.
A képzett munkaerő azonban nemcsak gazdasági, de erkölcsi kérdés is a kormány számára – fogalmazott Orbán Viktor. A megalapozott tudással rendelkező fiatal ugyanis gyorsan elkel a munkaerőpiacon, így nem fordulhat elő az, hogy gyermeke a munkanélküliségbe születik, s így is nő fel. A miniszterelnök a képzési rendszer megújításától azt reméli, hogy tíz éven belül a mostani 55 százalékos foglalkoztatás eléri a 65 százalékos uniós átlagot, másfél évtized alatt pedig elsők lehetünk az EU-ban.
Parragh László arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szakképzési rendszer elméletközpontú, a gyakorlati képzés ideje a korábbinak a felére esett, és a képzésben részt vevők száma is drasztikusan csökkent: míg nálunk a középfokú képzésben tanulóknak alig 23 százaléka kap szakképzést, addig ez az arány Németországban 66 százalék. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a vállalkozások alig 1,5-2 százaléka vesz részt a fiatalok gyakorlati képzésében, pedig egy egészséges gazdaságban ez az arány ennek tízszerese. Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a különböző szakmák képzési arányait a gazdaság igényeihez kell igazítani, amiben komoly szerepe lesz a kamarának.
A szakképzési rendszer korszerűsítése során szeretnék visszaállítani a nyolc általános iskolát követő hároméves képzést, amelyben a jelenlegi ezerórás gyakorlati képzési időt megdupláznák. Ez azért is előnyös lenne, mert a szakmunkásképzésben leginkább a szegényebb családok gyermekei vesznek részt, akiknek fontos lehet, hogy a jelenleginél két évvel korábban állhatnak munkába. Ehhez a tankötelezettség korhatárát 17 évben kell megállapítani.
Parragh szerint legalább ilyen fontos feladat a képzésben részt vevő vállalkozások érdekeltségének erősítése és számuk megduplázása: szeretnék elérni, hogy legkevesebb 18 ezer cég vegyen részt a fiatalok oktatásában. Miután az MKIK feladata a gyakorlati képzés és vizsgáztatás megszervezése, színvonalának emelése, a kamara tervei szerint csak mestervizsgával rendelkező oktatók vehetnének részt a gyakorlati képzésben. Az elnök középtávon szeretné elérni, hogy a hazai szakképzés minőségében, az ott tanulók és a részt vevő vállalkozások számában érje el az uniós átlagot. Ez azonban nem jelenti az együttműködés végét, mert a felsőoktatásban, a felnőttképzésben még mindig bőven van teendő, s ebben is szívesen részt vesz az MKIK.
A tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár arról beszélt, hogy a gyakorlati képzés alacsony színvonala és a túlságosan hosszú képzési idő a legnagyobb akadálya a szakképzésben részt vevők elhelyezkedésének. A politikus hangsúlyozta, a megállapodás aláírásával már 125 szakma felügyelete kerül a kamara fennhatósága alá. Mindez nem jelenti azt, hogy az állam kivonulna a képzésből, hiszen ellenőrzési és koordinálási szerepe megmarad. Hangsúlyozta, a német modellt veszi át hazánk, ami azért is üdvözlendő, mert a Magyarországon megtelepedett német vállalkozások – így az Audi és a Mercedes – jelezték, hogy részt vennének a gyakorlati képzésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.