Ütőgyakorlatok

Közterületen fennálló veszély okozása miatt birtokháborítási pert indít Göd a helyi golfpálya üzemeltetője ellen. A kemény kis labdák eddig csak a házakban okoztak kárt, a környékbeliek azonban félnek, hogy embert is eltalálnak. Az építési rendelet nem határoz meg védtávolságot a golfpályától, és a lakópark házait ezzel a látványossággal reklámozták.

Hanthy Kinga
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggódnak azok a gödiek, akik a Pólus Palace Golf Club gyakorlópályája mellett élnek. A labdák két-három száz méterre is elrepülnek, a házak pedig a pálya kerítésétől mindössze húsz-huszonöt méterre vannak. E békés sport valóban nem veszélytelen. A napokban fejen talált és leterített egy nézőt az Australian Mastersen egy 240 km/h sebességgel száguldó golflabda, októberben pedig egy amerikai amatőr játékos halt bele a versenyen szerzett fejsérülésébe.
A peres helyzet azt sejtetheti, hogy nincs békés viszonyban a város és Pólus Péter vállalkozó, aki a társasági hírekben gyakran szereplő golfparadicsomot Budapesttől néhány kilométerre megteremtette. Szinay József gödi jegyző cáfol, azt mondja, szó sincs békétlenségről, sőt a város fontos színfoltjának tartják a beruházást. Tény azonban, hogy a cégnek a város felé adó- és területbérleti tartozásai vannak, a pálya hetvenhektáros területéből ugyanis két hektár az önkormányzaté. A jegyző szerint Pólus Péter több mint egy éve nem fizetett, emiatt a képviselő-testület felmondta a bérleti szerződését.
A vállalkozó a közelmúltban a városházán járt, és azt ígérte, tavaszra más vállalkozásaiból lesz annyi pénze, hogy az adósságát kiegyenlítse. A gondok nagyságát jelzi, hogy a golfpályához tartozó ötcsillagos kastélyszálló március óta zárva van, a cégbírósági bejegyzés szerint a Pólus Palace Vendéglátó, Szabadidő, Sport Szolgáltató Zrt. 2009. december 17-től csődeljárás alatt áll. Pólus Péter a jelenlegi nehéz helyzetet azzal indokolja, hogy a gazdasági válságot a vendéglátás is nagyon megérezte. A korábban nemzetközi díjakkal is kitüntetett szállóban számtalan rendezvényt tartottak, ezek tavaly és idén elmaradtak. A vállalkozó azt mondja, elhitte, hogy 2007–2008-ra Magyarországon euró lesz, emellett a nyolc évig tartó szocialista kormányzás rossz adópolitikája is legalább háromszázmillió forintot vett ki a zsebéből. Majd éles kritikával illette a bankokat és az adóhivatalt, amelyek gyorsan elfelejtik, ha valaki évtizedeken keresztül jól teljesítő ügyfél volt, és nem mutatnak kíméletet és türelmet, ha ez az ügyfél bajba kerül.
Ha nem is léteznek előjogok, akkor is fel kell tenni a kérdést: melyik volt előbb? A gyakorlópálya vagy a lakópark? Nem kétséges, hogy a pálya állt ott előbb, hét esztendeje még a semmi közepén, és csak három éve épültek fel a házak. Az ott lakók azóta aggódhatnak a gyermekeik és családjuk testi épségéért, bár a kirepülő golflabda eddig csak tetőket és ablakokat tört be. Azt mondják, hogy a folyamatos veszélyeztetés miatt nem is sikerült a lakóparkban minden házat eladni. Az igazság másik fele, hogy az Oázis lakópark e házait golfpályára nézőként hirdették. Nem épp elrettentésként.
Az augusztus végi lakossági fórumon arra kérték a Pólus Palace képviselőjét, hogy szüntesse meg a veszélyt, vagy ha ezt nem tudja teljesíteni, akkor zárja be a gyakorlópályát. Pólus Péter szerint azonban nincs teljes biztonságot nyújtó megoldás a labdák kirepülése ellen, és hetente legfeljebb egy-két labda megy csak ki. A kerítést már magasították, de tovább nem lehet, mert akkor kifordulnak a tartóoszlopok. Ha ő és az ország is gazdaságilag rendben lenne, akkor meg lehetne venni a gyakorlópálya melletti üres területet, és arra tudnák fordítani a pályát, vagyis az ütésirányt. Ez azonban több tízmillió forintba kerülne.
A konfliktust persze el lehetett volna kerülni, ha nem épülnek lakóházak a pálya közvetlen közelébe, csakhogy ezt semmiféle építési szabvány nem tiltja. Miután védőtáv-előírás nincs, az első épületek húsz-huszonöt méterre állnak a pálya kerítésétől. Egy kétszázzal száguldó golflabda számára valóban semmiség ekkora távolságot megtenni.
Szinay József jegyző szerint a golftevékenységben a biztonságtechnikát meg kell oldani. A lakossági panaszok 2008 végén, 2009 elején kezdődtek, ekkor a város közigazgatási kötelezettség keretében megemeltette a lakópark felőli kerítést az üzemeltetővel. Ez azonban nem bizonyult elegendőnek. Most márciusig nyugalom lesz, hiszen a golfszezonnak vége, a füvön csak a vakondok garázdálkodnak. Ez idő alatt a problémát meg kellene oldani, és a megoldás a terület méreteit látva nyilvánvalóan nem olcsó. A jegyző leszögezi, akármilyen színfolt is a golfpálya a városban, a lakók nyugalma akkor is fontosabb. Ezért száll be a perbe, és hajlandó képviselni őket a város.
Pólus Péter azt mondja, nem tehet mást, áll a per elébe. Furcsa lenne, ha elítélnék, de bármi megtörténhet. A gyakorlópálya esetében százmilliós beruházásról van szó, ez áll szemben azzal, hogy kisebb károkon kívül mást még nem okoztak, ilyet a jégverés is előidéz. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy mindenkinek gondoskodnia kell arról, a telkéről ne repüljön ki semmi. Szemben áll ezzel az időnkénti kellemetlenséggel, hogy tíz-húsz gödi gyereket ingyen tanítanak golfozni, épp azért, hogy bizonyítsák, a golf nem luxussport, hiszen pólóban, gatyában űzhető. Bár kétségkívül időigényes, ez benne a legnagyobb luxus.
Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e egyszerűbb lakóparkot építeni a hetven hektáron ahelyett, hogy naponta öntözi, műtrágyázza és nyíratja a füvet, Pólus azt feleli, neki az élete a vendéglátás. Ez a vállalkozása nem olyan, amelyiket össze tud pakolni és arrébb vinni, mint a multik teszik. A lakópark amúgy sem a műfaja.
A labdaper folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.