Végigdolgozott életek

Vasvári Éva
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nők, akik túllépték az ötödik ikszet, sok ígéretet kaptak már. Egyenlő munkáért egyenlő bért, esélyegyenlőséget, családbarát munkahelyeket, pénzt, paripát, fegyvert, hogy vállalkozzanak, és a sornak nincs vége. A nők köszönik szépen, álmukból felverve is felmondják a régi-új ígéreteket. Akik még emlékeznek rá – mert koruknál fogva gyakorta felidézik a múltat –, olykor viszszagondolnak a néhai szakszervezeti és pártbizottságok vegykonyháiban kifőzött nőpolitikai határozatokra, a nőnapi köszöntőkre és a virágcsokrokra, a főnökök hamiskás mosolya mögé bújtatott parancsszavakra; jól emlékeznek mindenre. Arra, hogy miközben látványtervek készültek a helyzetük javítására, szép csendesen egyre több teher került a vállukra. És ebbe bizony belefáradtak. Azok mindenképpen, akik negyven évet leszolgáltak.
Az év elején újabb biztató ígéret híre érkezett. A Fidesz még a választások előtt tudatta, hogy negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül is lehetővé teszi a nők teljes összegű ellátásra jogosító nyugdíjazását. De az új kormány nem hazudta el ígéreteit – mint elődei annyiszor tették –, nem dugta terveit az asztalfiókba. Tegnap pedig döntött a negyven évet ledolgozott nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról. A javaslat a forrásokat is megjelölte: a fedezetet a biztosítottak és a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő nyugdíjjárulék 9,5-ről 10 százalékra emelése teremti meg, ami csaknem 40 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit. Ettől már csak egy lépés, hogy – ha a parlament rábólint – jövő januártól nyugdíjba mehessenek a nők, ha ledolgozták a negyven évet.
No, lett is ebből felbolydulás. Az ellenzékiek aggodalmaskodnak: a szocialisták nem értik, hogy miért nem a különadókból teremtenek forrást a nők nyugdíjára, a Jobbik azért mérges, mert gyáva lépésnek tartja, hogy a kormánypártok újabb salátaindítványba rejtették javaslatukat, a Lehet Más a Politika pedig azzal érvel, hogy e lépés elveszi a tervezett személyijövedelemadó-mérséklés jelentős részét az adófizetőktől.
Az érintett asszonyok hallgatnak – és örülnek. Nincsenek sokan. Noha a lehetséges kérelmezők köréről eltérők a becslések, egyesek évi hat-, mások évi 11-12 ezerre teszik a számukat. Ahhoz képest, hogy jelenleg mintegy hárommillióan részesülnek valamilyen nyugdíj jellegű ellátásban, ez a kör szinte elenyésző. Ellenben ezek a nők megdolgoztak e kedvezményért. Nem ajándékot várnak és kapnak. Negyven év munkában töltött idő önmagában is sok, és ne feledjük, hogy milyen körülmények között teltek a szolgálat évtizedei. Fiatal életüket a szocializmus nyomorgatta, aktív, még sok szép reményre jogosító éveiket a rendszerváltozás súlyos terhe és következménye szorongatta. E korosztálynak sok minden kijutott, kevésbé a jóból, mint a rosszból. A rendszerváltozás előtt, a szomorú barakkba bezárva még álmaikat is visszafogták, igaz, idejük sem volt arra, hogy a jobb életről ábrándozzanak. S aztán elérkezett a rendszerváltozás, de legtöbbjüknek akkor sem lett jobb. Jött a rettegés a munkahely elvesztésétől, majd a felismerés, hogy a megélhetés gondjai még fenyegetőbbé válhatnak.
S lám, most egyesek azoktól féltik a nyugdíjrendszert, akik leszolgálták a négy évtizedet. Ez már csak azért is méltatlan, mert ha mindenki ennyi év után fizetett volna járulékot, akkor e rendszer szilárd lábakon állna. Az aktív életből kivonulók munkahelyeket hagynak maguk után, ha pedig állástalanok, akkor a segélyek terhétől szabadul meg a közös kassza. Jól járhat tehát mindenki. S talán el lehetne feledni a mostoha időket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.