Vizsgálják a fémhabot

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány által kifejlesztett fémhab vizsgálata kezdődik meg a közeljövőben Moszkvában. Erről írt alá szerződést a hét végén Babcsán Norbert, a közalapítvány miskolci anyagfejlesztési osztályának és Andrej Poljakov, az orosz Nexis cég vezetője. Pár napja egy svájci laboratóriumban a fémhab születését követték nyomon.

Tolcsvai L. László
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több éve végeznek fémhabkutatásokat a miskolci Bay Zoltán Kutatóintézetben, s Európai és Amerika után most Oroszországba is eljut a különleges anyag. Erről írt alá szerződést a hét végén Babcsán Norbert, a közalapítvány miskolci anyagfejlesztési osztályának és Andrej Poljakov, az orosz Nexis cég vezetője.
A Babcsán Norbert által vezetett kutatócsoport alig egy hete a svájci Villigenben lévő óriásmikroszkópban végzett fémhabgyártási kísérleteket, ami a technológiai fejlesztésben új eredményeket hozott. Az orosz Nexis cég ipari alkalmazásban gondolkodik, akusztikai elemként kívánja használni az új típusú fémhabot.
A fémhabok könnyű súlyuk miatt ideális szerkezeti alapanyagai lehetnek a közlekedési eszközöknek, például autóknak, hajóknak vagy repülőgépeknek, mivel hangelnyelő képességük révén jelentősen csökkenthető a környezet zajterhelése – tájékoztatott Németh Csaba. A miskolci kutatóintézet sajtóreferense hangsúlyozta: a fémhab ipari alkalmazása iránt nagy a kereslet, ezért van szükség a gyártási folyamat minél jobb megismerésére. A svájci kísérleteknél a fémhabot alkotó buborékok megszületését követték nyomon, azt vizsgálták, vajon a buborékok képződését miként befolyásolja a különböző gázösszetétel és nyomás. A változás ugyanis hatással lehet a születendő buborékok minőségére. A kutatócsoport képi információkkal szeretné gyártás közben hitelesíteni a mérhető paramétert. A futballstadion méretű, úgynevezett szinkrotrongyorsítóban egy speciális kamerával másodpercenként tízezer képet készíthetnek a 700 fokosra hevített alumínium habosítási folyamatáról. Németh Csaba összehasonlításképpen megjegyezte: a hagyományos képernyőjű televíziókban látott kép másodpercenként 24 képkockából áll. A miskolci kutatók tavaly már jártak ebben a svájci laboratóriumban, akkor másodpercenként 1400 képkockát készítettek. Az elmúlt egy esztendőben azonban jelentős fejlesztéseket értek el a fémhabgyártás terén, így a kisebb buborékok megfigyeléséhez gyorsabb kamerára volt szükség. A magyar kísérlet teljes költségét a vendéglátó intézet finanszírozza, amit pályázat útján nyert el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány.
A kísérlethez kapcsolódóan a Villigenben lévő központból interaktív, többkamerás élő fizikaórát tartott a kutatócsoport, amelybe az interneten keresztül 15 hazai és egy erdélyi iskola mintegy 1500 diákja bekapcsolódott. A fiatalok kérdéseket tehettek fel Babcsán Norbertnek, a kamerák pedig megmutatták a kísérleti eszközöket és a szinkrotrongyorsítót. A magyar kutatók munkájáról és a fémhabgyártás új lehetőségeiről ismeretterjesztő dokumentumfilm készül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.