Vonzó szigetek

K Ö N Y V E S H Á Z

Hell Roland
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei könyvhétre jelent meg a Ráció Kiadó gondozásában a Pagoda és Krizantém sorozat első kötete, amely egy sokak számára egzotikus kultúra, Japán magyarországi fogadtatásának 1750-től 1869-ig terjedő időszakára vonatkozóan ad teljes körű áttekintést. Buda Attilának, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Toldy Ferenc Könyvtára vezetőjének legújabb munkája, a Messziről felmerülő, vonzó szigetek című szöveggyűjtemény kétrészesre tervezett első darabja a Japánról szóló magyar nyelvű ismertetéseket közli újra. E kötet különös értékét az adja, hogy az Országos Széchényi Könyvtár állományában található, a felkelő nap országáról anyanyelvünkön nyomtatásban megjelent összes tudósítást tartalmazza a téma első hazai szövegekben való megjelenésétől a dualizmus koráig. A Japán iránt érdeklődő olvasók számára ma már szinte hozzáférhetetlen forrásokat tár a közönség elé, melyekből kiderül, milyen gyakran tévesen értelmezett ismeretekkel rendelkezhetett a korabeli magyar értelmiség az akkor még minden szempontból távolinak és rejtélyesnek tűnő, a külvilág elől hosszú ideig elzárkózó szigetországról. A kötetben elsősorban korabeli idegen nyelvű művek magyar fordításaival, átvételekkel, kompilációkkal találkozhatunk.
A leírások szerzői gyakran sorolják fel a japán nép általuk jellemzőnek vélt tulajdonságait: „Nemes lelkűek, büszkék, okosak, elmések, tanulékonyak ők, és a mesterségeket és tudományokat szeretik. […] Sok dicséretes tulajdonok mellett ezen nép mégis kegyetlen és bosszúvágyas” (1837). Másutt pedig az olvasható, hogy „…a japoniaiak erkölcsi jelleme sokkal fönnebb áll a kínaiaknál. Kínában a ravaszság, Japoniában ellenben a becsület kormányozza az emberek tetteit.” Ugyanakkor „a japoniaiak jelleme több hibával s utálatos vétkekkel terheltetik. A demoralizáció általános; városok-, országutak- és templomokban számtalan bűnös tivornya állnak, s az ezeket tartó osztály a társadalom körében tisztességes rangban részesül” (1853). A fenti részletek is remekül példázzák azt a jellemző szemléletmódot, amelytől a modern korok embere sem tud elszakadni: az ismeretlennel való találkozás során, anélkül hogy megértenénk azt, hajlamosak vagyunk egyúttal ítéletet is mondani róla.
A könyv szerkesztőjének, Buda Attilának alapos bevezető tanulmánya a kötet olvasását segítő technikai jellegű megjegyzéseken túl történetileg is bemutatja a Japánra vonatkozó európai és azon belül magyarországi ismeretek fokozatos bővülését az országleírások és a kartográfia terén egyaránt. Az igényesen megtervezett kiadvány végén elhelyezett, gondosan megszerkesztett mutatók segítséget jelentenek az olvasónak az archaikus nyelvezetű szövegek értelmezésében, továbbá itt található az idézett közlemények forrásának felsorolása is.
A szöveggyűjtemény második, elsősorban a magyar világutazók leírásait, beszámolóit tartalmazó, hozzávetőleg az első világháború végéig terjedő időszakot átfogó kötetének megjelenése a jövő évi könyvhétre várható.
(Messziről felmerülő, vonzó szigetek, I. Japánról szóló, magyar nyelvű ismertetések a kezdetektől 1869-ig. Szerk.: Buda Attila. Budapest, Ráció Kiadó, 2010. Ára: 3900 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.