A tehetség faktora

Torkos Matild
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevallom, nagy rajongója vagyok a két kereskedelmi televízióban futó tehetségkutató műsoroknak, az X-Faktornak és a Megasztárnak. Nem mulasztanék el egy adást sem. Sőt az is szokásommá vált, hogy a neten újranézem kedvenceimet, az általuk előadott dalokat meghallgatom az eredeti előadóikkal is, és ilyenkor dagad a keblem a büszkeségtől. Rúzsa Magdit, Caramelt, Bartók Esztit, Tóth Verát is ezeknek a versenyeknek köszönhetően ismerhettem meg, azóta is figyelemmel kísérem pályájukat. Példát mutatnak arra, hogy ha a tehetség kitartással párosul, az ilyen versenyek képesek a „csillagokba” emelni a tehetségeket.
Most vannak kedvenceim, akikért szurkolok, néha szavazok is. Sajnos, az én szavazatom se segítette hozzá a versenyben maradáshoz a pici lányt, a tizenegy éves Patai Annát, aki angyali mosollyal repítette nézők millióit hétről hétre a művészetének arra a magaslatára, ahol már csak felhőtlen boldogság, tisztaság és szeretet uralkodik. A zsűriből Mester Tamás volt az a zeneművész, aki tudatosította is bennünk, hogy mindannyian jól látjuk, jól halljuk a csodát, a Jó Isten hordozza tenyerén ezt a gyermeket. Amikor a pici lány nem kapott elegendő szavazatot a nézőktől a továbbjutáshoz, és a zsűri úgy döntött, hogy kiejti őt a versenyből, az ítéletet közlő Presser Gábor megjegyezte, hogy a versenyzők közül tagadhatatlanul ő a legtehetségesebb. Nahát. Kiszavazták a tehetségkutató legtehetségesebb versenyzőjét. És a show folytatódik. Szíj Melinda hétről hétre begyűjti a szavazatokat a továbbjutáshoz. Vajon ha húsz évvel ezelőtt lehetőséget kap ez az érzékeny hangú nő, lett volna-e belőle nagy énekesnő? A csodálatos hang elegendő-e a színpadon a csodához?
Pénteken a vendégként fellépő Dér Heni csillogtatta meg leginkább azt a valamit, amit a konkurens vetélkedőben X-Faktornak neveznek. Mióta nincs a pici lány a Megasztárban és Lakatos Ivette is kiesett, már nincs is igazán kinek szurkolni. Ez a verseny már nem a tehetségről szól. Mintha már fontosabb lenne az, hogy a nézettségi adatokat felturbózzák. Ehhez a versenyzők intim szférájába is igyekeznek behatolni, nézettségfokozó témát szállítva a bulvárlapoknak. Ha lehetne, a mindig a szeretet hangján, szakmai alázattal megszólaló Pressert a zenész Mesterrel együtt átemelném az
X-Faktorba, és más programot keresnék péntek estére magamnak. Az X-Faktor tagadhatatlanul pörgősebb, mint a Megasztár. A zsűri tagjai a jó ízlésen belül „oltogatják” egymást, jó látni, hogy a Nemzet Csótánya vaskos beszólásai ellenére szakmai mentorrá nemesült. Azért a záróbulin a régi ricsések kedvéért lenyomhatná a Nagyvárosi farkas című nótát.
A X-Faktor nagy felfedezettje Király L. Norbi, még ha a szakmai zsűri szerint az összes döntőbe jutott versenyző jobban énekel, mint ő. Itt már hetek óta olyan énekesek esnek ki, akik egy-két éven belül nagy koncerttermeket lesznek képesek megtölteni. Szombaton például a mindössze tizenkilenc esztendős Schodeinde Dorkának kellett távoznia. Szerintem nem sokat tévedek, ha mától az összes hazai hanglemezstúdió azon dolgozik, hogy megnyerje magának az ifjú hölgyet. Egyébként az X-Faktornak köszönhető, hogy megkedveltem Geszti Pétert, aki zenészként nem tartozott korábban a kedvenceim közé. Megható volt a szeretet, amivel a rábízott ifjú tehetségekkel, köztük a műsorfolyam alatt gyermekét megszülő Schodeinde művésznővel bánt.
Vajon az életben megélt fájdalmaknak van-e valami közük a megnyilvánuló tehetséghez? Vagy a tehetséggel megvert emberek sokkal érzékenyebbek, sokkal mélyebben élik meg a megpróbáltatásokat, ezért képesek olyan hangokon szólni, hogy lelkünkig hatolnak?
Vagy csak egy pillanatra elfeledtetik velünk a megbolondult világot?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.