Az ügyészség elé került az Álomsziget

Hivatali hatalommal való visszaélés és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt megtette feljelentését az elszámoltatásért felelős kormánybiztos a Központi Nyomozó Főügyészségen – értesült lapunk. Az Álomsziget vigalmi negyeddel kapcsolatos ügyben Budai Gyula ma közöl részleteket.

Bodacz Péter
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn megszületett a feljelentés az Álomsziget névre keresztelt, az óbudai Hajógyári-szigetre megálmodott gigantikus vigalmi negyeddel kapcsolatban. A Központi Nyomozó Főügyészségre hivatali hatalommal való visszaélés és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt érkezett kereset. Bár információnkat hivatalos forrásból nem erősítették meg és további részletekről sem tudni, a helyzetet nyilvánvalóvá teszi, hogy Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos ma sajtótájékoztatót tart, aminek már a címében is szerepel az Álomsziget ügyében tett feljelentés. Mint arról lapunk is beszámolt, Papcsák Ferenc korábbi kormánybiztos november elején arról tájékoztatott, hogy az előző kormány a játékkaszinókra vonatkozó döntéseit éveken keresztül a befektetők igényeinek megfelelően alakította, ami egyes esetekben jogszabályokba ütközött, és az állam érdekével ellentétes volt. – Az előző kabinet az Álomszigetet és a sukorói kaszinó tervét úgy nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, hogy a törvény által megkövetelt fontos közcél nem állt fenn. E döntés meghozatalában részt vett akkori kormánytagok, Gyurcsány Ferenc, Veres János és Draskovics Tibor esetében felmerül a hivatali hatalommal való visszaélés bűntettének alapos gyanúja. Mindegyikük számára ismert volt az, hogy a kiemeltté nyilvánítás törvényi feltételei nem adottak – húzta alá Papcsák. A politikus hangsúlyozta: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata megállapította, hogy a kaszinólobbi hatására a kormányzat által csökkentett játékadó miatt jelentősen sérültek a költségvetési érdekek. Budai Gyula pedig e hónap elején azt jelentette be, hogy feloldották az Álomszigetet érintő döntések tízéves titkosítását és megszüntették a beruházás kiemelt minősítését is. Mint utalt rá, Veres János azért rendelte el a titkosítást, mert az ügy kapcsán felmerülő bűncselekmények elévülési ideje is éppen tíz év.

Vizsgálják ki a lánctartozásokat! A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért szervezet Budai Gyulától vár segítséget a lánctartozásokat gerjesztő gazdasági bűncselekmények kivizsgálását illetően. Mint azt tegnapi levelükben kifejtik, tapasztalataik szerint a vállalkozások kifosztása máig ugyanazon recept szerint történik a jelentősebb állami, közösségi erőforrásokat igénylő nagyberuházásoknál, a közbeszerzési pályázatokon elnyert munkák kivitelezésekor, illetve a multinacionális beruházók által megvalósított programok esetén is. – Ezt az Európai Unióban párját ritkító helyzetet a gazdasági bűnözői köröket bátorító kormány hozta létre az elmúlt években – hangsúlyozza a szervezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.