Az utolsó MiG-üzlet: pályázat készül

Jövő év első harmadában írhatják ki a haderőből kivont MiG– 29-es gépek értékesítésére vonatkozó pályázatot – tájékoztatta lapunkat a Honvédelmi Minisztérium. Információink szerint a hadiiparban érdekelt magyar vállalkozások már folytattak informális előtárgyalásokat a vadászgépek felújítására és értékesítésére. Úgy tudjuk, a szocialista kormányok alatt komoly megrendeléseket teljesítő Solar Kft. felvette a kapcsolatot az orosz féllel, akinek hozzájárulása nélkül nem lehet beszállni az üzletbe.

Török László
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új harci járművek Afganisztánba. Új amerikai harci járműveket kap a honvédség. A tíz, az útszéli pokolgépek ellen is biztonságot nyújtó gépet Afganisztánban használja majd a honvédség, s a tervek szerint még 46-ot kapnak hamarosan – tájékoztatott Hende Csaba honvédelmi miniszter. A tárcavezető múlt kedden utazott Afganisztánba, hogy meglátogassa a magyar kontingenst, karácsonyi üdvözletet adjon át a katonáknak, s helytállásáért kitüntessen huszonnyolc, Afganisztánban szolgáló katonát. A miniszter hangsúlyozta, mind az ISAF főparancsnoka, mind az északi erők parancsnoka elismerően szólt a magyar katonák afganisztáni teljesítményéről. (MTI)


Még ki sem írták a rendszerváltozás utáni magyar hadiipar egyik legnagyobb összegű tenderét a légierő MiG–29-eseinek értékesítésére, úgy tudjuk, már komoly háttértárgyalások kezdődtek a milliárdos üzletben való részvételért. Információink szerint a szocialista kormányok alatt több nagy értékű katonai megrendelést nyerő Solar Kft. már felvette a kapcsolatot azzal az oroszországi hivatallal, amelynek hozzájárulása nélkül nem lehet a gépeket továbbértékesíteni. Értesülésünk szerint a cég vezetője, Dési János levelet is írt a Katonai Műszaki Együttműködési Föderációs Szolgálat igazgatójának, Mihail Arkagyijevics Dmitrijev tábornoknak a re-export engedély megszerzésének tárgyában. A Solar Kft. ügyvezetője állítólag kifejtette, hogy Örményországban, Szerbiában, Horvátországban vagy Fehéroroszországban vannak olyan kapcsolatai, amelyeket kihasználva lehetne értékesíteni a MiG–29-eseket, miután elvégezték rajtuk azokat a javító-karbantartó munkákat, amelyek szükségesek, hogy repülni tudjanak a gépek.
Forrásunk megjegyezte, egyetlen hadiipari vállalat sem tudja megkezdeni az értékesítésről szóló tárgyalásokat, amíg az orosz fél nem járul hozzá a harmadik országba történő eladáshoz. A magyar hatóságok ugyanis csak annak adnak ki tárgyalási engedélyt, akiknek van ilyen orosz papírja.
A Honvédelmi Minisztérium egyelőre nem kívánt felvilágosítást adni a vadászgépek jelenlegi állapotával és további sorsával kapcsolatban, csupán annyit közöltek lapunkkal, hogy a jövő év első harmadában megjelenő pályázat minden fontos információt tartalmazni fog majd.
Dési János érdeklődésünkre annyit mondott, cége, a Solar Kft. a pályázati feltételek megismerése után dönti el, kíván-e indulni a MiG–29-esek továbbértékesítésére kiírt tenderen. Kérdésünkre, hogy felvették-e már a kapcsolatot valamilyen hivatalos szervvel a témában, az ügyvezető azt mondta, hogy nem, és addig nincs is ennek értelme, amíg nem írják ki a pályázatot.
A MiG–29-eseket 1993-ban, az orosz államadósság lebontása során kaptuk, akkor 800 millió dollárért számolták el. Összesen 28 ilyen típusú gépünk volt, amelyek közül 14-nek 2002-ben és 2004-ben meghosszabbították az üzemidejét. Ezek közül kettő lezuhant (összesen három gépet veszített a légierő az évek során), így most – forrásunk szerint – gyakorlatilag 12 olyan vadászgép van, amellyel még lehet valamit kezdeni. A légtér védelmében évek óta négy MiG vesz részt, egészen december 28-ig.
A Solar Kft. az elmúlt években komoly katonai megrendeléseket teljesíthetett. Lapunk is beszámolt arról, hogy a honvédség katonai szervezeteinél feleslegessé vált rakéta-hajtóanyagok megsemmisítésében is közvetítői szerepet vállalt a vállalkozás, amiért bruttó 748 millió forintot kaptak. A rakéta-hajtóanyagok megsemmisítéséről szóló szerződés teljesítésében a Solar Kft. szervezőként vett részt, a fizikai megsemmisítést a cég alvállalkozójaként egy orosz társaság végezte.
Dési János egyébként igazgatósági tagja volt az orosz piacra élelmiszert szállító Regainvest Rt.-nek, amelynek felügyelőbizottságában ekkor Apró Antal, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök anyósának testvére kapott helyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.